Gastroözefajial reflü hastalığı ve cerrahisi

Gastroözefajial reflü hastalığı ve cerrahisi

Mide içeriğinin yemek borusuna kaçması, fizyolojik bir olaydır. Bu fizyolojik olay, yemekten sonra kısa sürelidir, sempron vermez ve gece asla oluşmaz. Ancak bu fizyolojik olay; sık, uzun süreli ve geceleri olduğunda, patolojik bir hal alır. Patolojik reflü olduğunda aside dayanıksız yemek borusu mukozası zarar görür ve özofajit (yemek borusunda yara ve iltihaplanma) oluşur. Bazen bu özofajit zemininde yemek borusu kanseri gelişebilmektedir. Reflü derecesi arttıkça, göğüste yanma, geğirti, bulantı, derin nefes alırken göğüste sıkışma, ağza acı su gelmesi, kusma, öksürük, ses kısıklığı ve kalp ritim bozukluğu şikâyetleri görülür. Hastalar sırt üstü yatamaz ve 2-3 yastıkla yatmaya başlar. Bütün bunlar hastanın yemek yemekten korkar hale gelmesine neden olur.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Cavit Göktaş

Op. Dr. Cavit GÖKTAŞ, 1970 yılında Arsuz'da doğmuştur. Tıp eğitimini Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1997-2002 yılları arasında İstanbul Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında 2002- 2003 yılları arasında Ardahan Devlet Hastanesi'nde, 2003 -2006 yılları arasında Tokat Erbaa Devlet Hastanesi'nde, 2006-2010 yılları arasında Mersin Toros Devlet Hastanesi'nde ve 2010-2014 yılları arasında Adana Çukurova Devlet Hastanesi'nde 2014 - 2017 yılları arasında Özel İskenderun Gelişim Hastanesi'nde görev yapmış olan Op. Dr. Cavit GÖKTAŞ, mesleki çalışmalarına İskenderun Özel Palmiye Hastanesi'nde ve Liv Hospital Gaziantep'de devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
twitter
youtube
linkedin
Etiketler
gastroozefajıal
Op. Dr. Cavit Göktaş
Op. Dr. Cavit Göktaş
Gaziantep - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube