Doktorsitesi.com

Fıtık Neden Oluşur ?

Op. Dr. Fırat Tutal
Op. Dr. Fırat Tutal
22 Ağustos 201799 görüntülenme
Randevu Al
Fıtık Neden Oluşur ?

Fıtık karın duvarı bağ dokusunda oluşan delik ya da yırtılmanın sonucudur. Bağdoku göğüs bölgesinden kasık bölgesinin altına kadar uzanan bir destek doku tabakasıdır. Bağdoku karın duvarınızın kuvvet tabakası olması ve temelde karın içeriğini bir arada tutmakla sorumlu olması nedeniyle çok önemlidir. Bu bağlayıcı dokudaki herhangi bir yırtık ya da delik tanımı gereği fıtıktır. Tıpkı sürekli kullanım ve hırpalanmanın sonucunda araç lastiklerinde oluşan çıkıntı gibi, fıtık da karın bağdokusunun delik oluşana kadar süregelen zayıflamasıyla oluşur. Bu zayıflama ya da yırtık karın iç duvarının ve bununla ilişkili karın içeriğinin(bağırsak ya da diğer organlar) bu delikten itilmesine ve sonuç olarak da bir çıkıntı ya da yumruya sebep olur.

Karın içinde baskıyı artıran her aktivite (örneğin egzersiz, germe hareketleri, ayakta durma ya da yürümek) karın içerisindeki basıncı artırır ve böylece karın içeriğini delikten itebilir. Bu da çıkıntı ya da yumruyla sonuçlanmaktadır. Çoğu insanda, uzandıklarında çıkıntı ya da yumru kaybolmaktadır. Bunun sebebi uzanırken karın içerisindeki basınç azalması ve fıtık içeriklerinin karın boşluğuna doğru çekilmesidir. Bu içeri itilebilen (redüktabl) fıtık olarak adlandırılır ve fıtık içeriklerinin hala karına doğru itilebilmesi anlamına gelmektedir. Fakat fıtık ilerledikçe, fıtıktan geri çekilen bir kısım ince bağırsak sıkışabilir. Bu anredüktabl fıtık ya da hapsedilmiş (inkansere) fıtık olarak adlandırılır ve kısmen ağrılı olabilir.

Fıtık kendi başına ağrıya neden olmaz. Ancak karına ait içeriğin dışarı çıkarken sıkışması ya da geçici olarak fıtıkta takılması rahatsızlık ya da acı ile sonuçlanabilir. Çıkıntı ya da yumru fark edilebilir. Ancak fıtık küçük ve çıkıntı ya da yumru fark edilemez olsa bile, yine de belirtileri gözlemlenebilir.

Fıtık neden oluşur ?

Karın duvarı doğuştan gelen birtakım zayıf alanlara sahiptir.

Fıtık karnın herhangi bir yerinde oluşabilir. Fakat karınsal bağ dokudaki en zayıf bölgeler olması sebebiyle genellikle kasık ve göbek bölgelerinde çok daha yaygın görülmektedir. Fıtık oluştuktan sonra cerrahi müdahale olmadan herhangi bir iyileşme kaydedilmesi beklenemez. Fıtık kendini onaramaz. Fıtık oluştuktan sonra bağdoku yırtığı kapatmak için yeniden büyümeyecektir.

Kasık fıtığının sebepleri:

Obezite

Hamilelik

Ağırlık kaldırma

Boşaltım zorlukları

Kabızlık

Kolon kanseri

Prostat problemleri

Öksürük

Astım

Sigara

Yaşamımız boyunca, zayıf alanlar çeşitli durumlar altında oluşabilir :

Obezite

Sakatlıklar

Hamilelik

Yaş

Kolon kanseri

Prostat problemleri

Kas zorlamaları(germe)

Egzersiz

Ameliyat

Fıtığı kötüleştirebilecek ya da keşfedilmesine yol açabilecek durumlar ise :

Ağırlık kaldırma

Bükülme

Kasların gerilmesi, zorlanması

Kabızlık

Kalıcı öksürük (örneğin sigara ya da astım sebebiyle)

Karındaki çıkıntılara, herhangi bir sürekli rahatsızlığa ya da fiziksel efordan sonraki acıya karşı tetikte olunmalıdır. Fakat bir çok hasta kendilerinde fıtık olduğunu bilmiyor ve ancak bir pratisyen hekim tarafından yapılan rutin bir fiziksel muayeneden sonra öğreniyorlar. Fıtık yavaş bir şekilde ilerleyebilmesine rağmen, herhangi bir rahatsızlığı, acıyı ya da karın duvarındaki çıkıntıyı görmezden gelmemek kesinlikle çok önemlidir.

Etiketler

Fıtık oluşumuFıtık tedavisiFıtık neden oluşur

Yazar Hakkında

Op. Dr. Fırat Tutal

Op. Dr. Fırat Tutal

Op. Dr. Fırat TUTAL, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1998 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2006 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2006 - 2011 yılları arasında Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır