Doktorsitesi.com

Fibromiyaljiye yatkınlık kimlerde olur ?

Op. Dr. Engin Kesgin
Op. Dr. Engin Kesgin
13 Mayıs 2016818 görüntülenme
Randevu Al
Fibromiyaljiye yatkınlık kimlerde olur ?

Bedenimiz en önemli varlığımızdır. Bir emanet olduğu bilincinde davranmalı gerektiği gibi iyi bakmak durumundayız. Vücudumuzdan gelen sinyalleri iyi biçimde yorumlayıp ona göre hareket etmeliyiz. Aşırı yorgunlu veya ağrı gibi durumlar bedenimizin bize verdiği alarmdır. Bu sisteme ait alarm ve uyarıları dikkate almaz ise bağışıklık sistemin zayıflar ve sağlığımız yitirebiliriz. Beden bir harmoni halinde uygun sağlıklı uyaranlar ile çalışır. Doğru beslenme, aktif hareketli yaşam tarzı başlıcalarıdır.

Beden sağlığı zinde olması için ruhsalolarak dengeli ve iyilik halinin olması gereklidir. Kişilerin ruhsal yaşamı, ailesi,  işi, arkadaşlar ve toplum tarafından etkilenebilir. Burada oluşabilecek gerginlik veya sıkıntılar ruhsal sağlığını etkilediği gibi bedensel sağlığını da olumsuz etkileyecektir. Ruhi gerginlik kas iskelet sistemin etkileyerek kas krampları, kas ağrıları, sırt –bel ağrılarına veya fibromiyalji romatizmal hastalıklara zemin hazırlamaktadır. Bu hastalıkların gelişimine zemin sağlayan diğer etkenler mükemmeliyetçi kişilik, iş ile ilgili sorunları olan kadın cinsiyette daha sık görülebilmektedir.

Ağrının her kişi farklı algılayabilir. Her kişinin ağrı eşiği farklı olabilir. Sürekli  ağrıdan muzdarip olan kişilerin beyinde ağrıyı ileten hücrelerin çalışma mekanizması bozulmuş olabilir. Bu beyinden salınan serotonin  (mutluluk, zindelik verir) ve noradrenalin( kan basıncını ve kan damarların kasılmasın sağlar) gibi  hormonlar salgılanması dengesi bozulmuş tespit edilmiştir.

Düşünceler davranışları etkilerler bu etkileşimde genel bedenimizi etkiler. O yüzden iyi düşünmek pozitif davranmak, başkaları için olumlu düşünmek, ön yargılamalardan kurtulmak bu beyindeki yolların uygun davranmasına yol açabilmektedir. 

Etiketler

FibromiyalgiFibromiyaljinin vücutta ne gibi etkiler vardırFibromiyarji teşhisFibromiyalji sorunlarıFibromiyalji sendromu belirtileriFibromiyaji kimlerde görülürBen sağlığı

Yazar Hakkında

Op. Dr. Engin Kesgin

Op. Dr. Engin Kesgin

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır