Fibromiyalji vücudun isyanıdır

Fibromiyalji vücudun isyanıdır

Halk arasında kas romatizması olarak bilinen ancak diğer romatizmal hastalıklardan farklı olarak eklemlerde ya da organlarda hasara neden olmayan, sürekli ağrılarla giden bir hastalıktır. Genellikle orta yaş , şehirli kadınlarda olmak üzere tüm yaş ve cinsiyette görülebilir. Tanım olarak; vücudun altında ve üstünde, sağında ve solunda 3 ayı aşkın bir süredir devam eden aktiviteden bağımsız ağrılar vardır. Bu hastalık için tanımlanmış vücuttaki özel 18 noktanın bir kısmında bastırmakla oluşan hassasiyet de tanı kriterleri arasındadır. Beraberinde başka şikayetler de oluşur.

YORGUNLUK: Kişi ne kadar dinlense de yorgunluk hissi geçmez. Uyumak çözüm değildir. Gün içerisinde sürekli yorgun hisseder. Spor sırasında kişi bazen aşırı halsizlik duyar, bazen de tam tersine kendini daha iyi hisseder. Ancak kalp atışlarını hızlandıran aerobik egzersizler tedavinin en önemli parçalarından birisidir. 

UYKU SORUNLARI: Kişi uykuya dalmakta ve uyanmakta zorlanır, aktif olması gereken zamanlarda uykusu gelir. İlaç tedavilerinden genellikle fayda görmez. Uykusuzluk stresi ve diğer sorunları, stres uyku sorunlarını getirir. zz

BARSAK SORUNLARI: Genellikle kabızlık vardır ancak asıl hadise dışkılamadaki düzensizlik ya da tam boşalmama hissidir. Çoğunlukla şişkinlik şikayeti de eklenir. 

İDRAR SORUNLARI: Bu hastalar sıkça idrara çıkma isteği duyarlar ve enfeksiyon ekarte edilmelidir. 

DEPRESYON: Fibromiyalji hastaları çoğunlukla keyifsiz ve enerjisi düşüktür. Her bir sorun diğerini tetikler. Depresyonla mücadelede profesyonel yardım mutlaka gerekir. 

ÇENE EKLEMİ SORUNLARI: FMS' de çene ekleminde fonksiyon bozukluğu sıkça görülür. Çenede takılma olması, sesler gelmesi, ağrı, geceleri diş gıcırdatma olabilir. 

Bu kitabi bilgilerin yanında şahsi görüşüm, Fibromiyalji aslında sağlıklı olmayı hak eden vücutların (genetik olarak) hakettiği şekilde yaşamayan insanlara isyanıdır. Sinir kas kavşağında küçük iltihabi reaksiyonlar oluşur. Bu reaksiyonu arttıran herşey şikayetleri şiddetlendirir. Öncelikle yaşam tarzı düzenlenmesi ve ilaçlar kullanılabilir. Ozon tedavisi de FMS hastalarının tedavi yönüne doğru geçmeleri için bir fırsat penceresi açar.

Bu makale 1 Temmuz 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Koray Çoğul

1977 Osmaniye'de doğmuştur. 2001 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi' nden mezun olmuştur. 2001-2009 yılları arasında Sağlık Bakanlığına bağlı çeşitli hastanelerde görev yaptı ve çok büyük tecrübe kazanmıştır. 2009-2014 yılları arasında Mersin Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon bölümünde uzmanlık eğitimi aldı. Uzmanlık eğitimi süresince Romatoloji, Serebral Palsi, nörolojik hastalıklar, eklem içi enjeksiyonlar ve ağrıya yaklaşım yöntemleriyle özellikle ilgilendi ve çeşitli eğitimlerle kendini geliştirdi. Kinesiotaping, vestibuler rehabilitasyon, manuplatif tedavi yaklaşımları, enjeksiyon ve görüntüleme teknik ve yöntemleri, biyoenerji, ozon terapi eğitimi, mezoterapi eğitimi aldı ve bu alanlardaki kurs ve kongreleri takip etmeye çalışıyor. 2013-2015 yılları arasında Nevşehir Ürgüp'te mecburi hizmetini tamamladı. 2015-2017 ...

Etiketler
Fibromiyalji sendromu
Uzm. Dr. Koray Çoğul
Uzm. Dr. Koray Çoğul
Adana - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube