Fibromiyalji nedir

Fibromiyalji nedir

Fibromiyalji sendromu, uyku bozukluğu, kaslarda yaygın ağrı ve hassasiyet, aşırı yorgunluk, halsizlik ve sabah tutukluğu ile kendini belli eden kronik yumuşak doku romatizmal ağrı sendromudur. Özellikle vücudun belli noktalarından aşırı hassasiyet ile kendini belli eder. Toplumun yüzde 3’ünde görülen fibromiyalji sendromu hastaların yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Romatizmal hastalıklar içerisinde en sık karşılaşılan ikinci hastalık olan Fibromiyalji kadınlarda erkeklere göre üç kat daha sık görülmektedir. Yapılan araştırmalar, ülkemizde yaklaşık 1,3 milyon fibromiyalji hastası olduğunu göstermektedir. Fibromiyalji belirtilerinin farklı hastalıklarla karşılaştırılma olasılığı ise çok yüksektir. Doğru teşhis konulamadığında fibromiyalji şikayetleri azalsa da bir süre sonra yeniden başlama riski çok fazladır. Fibromiyalji tedavi edilmediğinde yaşam kalitesinde düşüş ve işgücü kaybına neden olur.

Fibromiyalji Belirtileri

Fibromiyalji belirtileri çok keskin olmamakla birlikte en önemli belirtisi vücudun belli yerlerinde görülen hassasiyettir. Bunu yanı sıra fibromiyalji özellikle ağrı ve sabahları zor uyanma ile kendini belli eder. Nefes almada zorlanma ve kulak çınlaması da en büyük fibromiyalji belirtilerindendir.

Fibromiyalji sendromu olan kişilerin özel bir karakteri vardır. Kendilerinden beklentileri çok yüksektir, mükemmeliyetçidir, çok titizdir ve duygu durumları çok çabuk değişir. Bu kişilerin stresli zamanlarında ağrılarının artma ihtimali çok yüksektir. Özellikle bel ve boyun ağrıları, kronik yorgunluk sendromu, depresyon, hipotiroidi ve uyku bozuklukları ile karşılaştırılan fibromiyaljinin belirtileri şöyle sıralanabilir;

Herhangi bir ağrıyı normalden daha fazla algılamak.

Ağrı yapmayan uyarıcıları da ağrı gibi hissetmek.

El ve ayaklarda karıncalanma hissi ve uyuşma

Çarpıntı

Egzersize karşı dirençsizlik

Kabızlık, ishal ve gaz şikayetleri

Depresyon hali

Hafıza problemleri

Gün boyunca yorgunluk hissi

Dinlenemeden uyanmış olma hissi

Uyku kalitesinde azalma

Noniseptif uyarılar nedeniyle, ağrının azaltılması ile hissedilen genel hassasiyet

Konsantrasyon bozukluğu, yeni şeyler öğrenme zorluğu

Kişiye göre değişen ödem hassasiyeti

Hastaların % 30-50’si eklem hipermobilitesine sahiptir.

Vücudun üst kısmı ile sınırlı olan kızarma eğilimi

Vücudun belli noktalarından aşırı hassasiyet de bu hastalığın en belirgin özelliği sayılır.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Vildan Özdoğan

Uzm. Dr. Vildan Özdoğan,lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır.İhtisasını ise Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinde tamamlayarak Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı olmuştur.

Kastamonu Özel Anadolu Hastanesi,Dermancan Tıp Merkezi, Avrupa Hospital ve Yaşam Tıp Merkezi'nde görev yapmiş olan Uzm. Dr. Vildan Özdoğan mesleki çalişmalarına şu an Vildan Özdoğan Muayenehanesin'de devam etmektedir.

Etiketler
Fibromiyalji sendromu
Uzm. Dr. Vildan Özdoğan
Uzm. Dr. Vildan Özdoğan
Adana - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube