Eyvah erken boşalıyorum

Eyvah erken boşalıyorum

Erken boşalma cinsel ilişkiden önce ya da hemen sonra kontrolsüz bir şekilde boşalmaktır. Genelde iki tarafın da umduğundan kısa sürede gerçekleşir, dolayısıyla iki taraf da cinsel ilişkiden tatmin olamaz. Bu durum anksiyeteye neden olabilir, anksiyete de erken boşalmaya. Erken boşalma en sık görülen erkek cinsel bozukluk türüdür, hemen her erkek bundan en az bir kere etkilenir, yaklaşık her 3 erkekten birinde görülür.  Neyse ki tedavisi ve cinsel yaşam kalitesinin artırılması mümkün!

Erken boşalmanın dereceleri vardır: girişten önce boşalanlar, girer girmez boşalanlar, girişten sonra bir kaç dakika içerisinde kontrolsüz olarak boşalanlar ve girişten sonra süreye bakılmaksızın istemsiz olarak boşalanlar.

Boşalma kontrolü erkeklerde doğuştan olan, bildikleri bir şey değildir. Genç erkekler boşalmayı kontrol etmeyi deneyim kazandıkça öğrenebilirler. Ancak çeşitli nedenlerle bazı erkekler bunu öğrenemeyebilir. Cinsel deneyimsizlik, aşırı heyecan, telaş, acelecilik, yakalanma endişesi ve uygunsuz ortamlar gibi faktörler boşalma kontrolünün öğrenilmesini zorlaştırır. İş, özel ve sosyal yaşamındaki stresör faktörler de erken boşalmaya neden olabilmektedir. En önemli sebeplerinden biri de erkeklerin mastürbasyon yaparak hızlı bir şekilde boşalmaya kendilerini şartlamış olmaları ve bu yönde aşırı duyarlı hale gelmeleridir. Yani kişinin banyoda, tuvalette bir an önce boşalıp rahatlamak amacıyla mastürbasyon yaparak kısa bir süre içerisinde boşalması, beynin erken boşalmaya şartlanmasına ve programlanmasına neden olmaktadır.

Erken boşalan erkekler genellikle kendilerini şu şekilde ifade ederler:

“Vajinaya giremeden veya birkaç kez gidip geldikten sonra hemen boşalıyorum…’’

“O an geldiğinde kendimi kontrol edemiyorum.’’

“Kendimi yetersiz ve değersiz hissediyorum.’’

“Cinsel ilişki sonrası eşimden utanmaktan ve özür dilemekten bıktım.’’

“Her seferinde korktuğum başıma geliyor.’’

“Vajinaya hemen girsem, dışarıya boşalmasam.’’

“Her şey çok hızlı gelişiyor, kendimi kontrol edemiyorum.’’

“Artık bu durumdan çok yoruldum.’’

“Erken boşalma sorunum yüzünden karşı cinse yanaşmaya çekiniyorum.’’

“İleride evlenince ya eşimi tatmin edemezsem.’’

Erken boşalan erkeklerin partnerleri de genellikle kendilerini şu şekilde ifade ederler:

“Daha yeni başlamıştık, hiçbir şey anlamadım. Doyurucu bir birliktelik nedir bilmiyorum.”

“Her seferinde böyle uyarılmış vaziyette kalıyorum.”

“Kendimi kullanılmış bir cinsel obje gibi hissediyorum, eşim üzülmesin diye ona da bir şey söyleyemiyorum.”

“Sevişmeye başladığımız gibi bitmesi bir oluyor.”

“Sevişme anında orgazm hissini hiç yaşamadım.”

“Artık eşimin bana yanaşmasını istemiyorum, yine işini bitirip benim tatmin olup olmadığımı düşünmeden sırtını dönüp yatacak.”

“Cinsellikten soğudum, hayal kırıklığı yaşıyorum. Daha içine girmeden boşalıyor. Acaba herkesin birlikteliği böylemi oluyor.”

Erken boşalma sorunu olan erkeklerde oluşabilecek performans kaygısı ve bunun neden olabileceği diğer cinsel işlev bozukluklarının yanı sıra partnerinde de bir takım cinsel işlev bozukluklarına (cinsel isteksizlik ve orgazm bozuklukları) zemin hazırlaması nedeniyle tanı ve tedavisi oldukça önemlidir.

Boşalma denetimi olmayan erkeklere ne yazık ki yanlış yönlendirilmeler de bulunulmaktadır. Etrafından cinsel ilişki sırasında dikkatini başka yere yönlendirmesi, başka şeyler düşünmesi hatta belki de tırnağını kendine batırarak canını acıtması gibi tavsiyeler alan erkek genelde cinsel ilişki sırasında daha az zevk aldığı gibi kendini boşalmasını daha da denetleyemezken bulur. Bu durumda doktora başvuran kişiler de zaman zaman yanlış uygulamalarla karşılaşabilirler. Önerilen ilaçlar genelde geçici çözümler sağlar. Örneğin yan etki olarak boşalmayı geciktiren bir ilaç gerçekte boşalma kontrolü öğrenilmediğinden dolayı bırakıldığı zaman sorun geri döner.

Cinsel terapide amaç erkeğin aldığı hazza odaklanarak ve boşalma evrelerini fark ederek kontrolü sağlamayı öğrenmesidir. Her erkek uygun yöntemler ile boşalma kontrolünü öğrenebilir. Tedavi süresi ortalama olarak haftada bir veya iki haftada bir yapılmak üzere 8-10 seanstır. Bu kişiye göre daha kısa veya daha uzun olabilir. Tedavi süresince adım adım ilerleyecek şekilde egzersizler verilir ve danışan bunları evde uygular. Eğer danışanın düzenli bir cinsel partneri varsa tedaviye partnerin de katılımı daha iyi sonuçlar alınmasını sağlayabilir. Unutmayın! Cinsel sorunların giderilmesinin temelinde yatan felsefe, gelişmenin birdenbire değil, adım adım ve sayısız denemelerin birikimiyle gerçekleşeceğidir.

Kısacası eğer böyle bir sorununuz varsa yardım alın ve doğru yerden alın. Cinsel terapi eğitimi olan bir terapiste başvurun. Çözümü olan bir sorun yüzünden cinselliğin keyfinden mahrum kalmayın.

Bu makale 3 Aralık 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Aytekin Şahan

Uzm. Dr. Aytekin Şahan, 1975 yılında Ankara'da doğmuştur.  lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İstanbul GATA Haydarpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi  Psikiyatri kliniği'nde Psikiyatri ihtisasını tamamlamıştır. 2008-2010 yılları arasında Çorlu Asker Hastanesi'nde Psikiyatri Uzmanı olarak görev yapmıştır. 2 yıl süre ile Kognitif ve Davranış Terapileri Derneği tarafından verilen depresyon ve anksiyete bozukluklarında kognitif ve davranışçı terapi eğitimine katılmıştır.Ayrıca cinsel terapi ve ileri düzey hipnoz eğitimlerini tamamlamıştır. Bilişsel davranışçı psikoterapi, cinsel işlev bozukluklarının tedavileri, hipnoz ve zayıflama terapisi konuları ile ilgilenmektedir. Mesleki çalışmalarına kendisine ait Şahan P ...

Etiketler
Cinsel yaşam
Uzm. Dr. Aytekin Şahan
Uzm. Dr. Aytekin Şahan
Tekirdağ - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube