Alerjenler nerede ve nasıl bulunur?
Astım sıklığı her geçen gün kentleşen dünyada artmaktadır. Türkiye’de astım oranı yüzde 10 ila 15 arasındadır.havadaki alerjenler bunun başlıca nedenlerinden birisidir. Ülkemizde çocuklarda %80 ininde çevresel sebepli alerjenler sorumludur.
Alerjenleri ev içi ve ev dışı olarak sınıflayabiliriz. Dış ortamda ağaç, ot, çicek ve bazı küfler astımda başlıcalarıdır. Polene bağlı alerjisi olanlar astım atakları mevsimsel ataklar geçirir.
Neye karşı alerjen olduğu bilinebilir mi?
Küfe bağımlı olanlar ise mevsimden ziyade nemli ortamlarda ataklar gösterebilir. Ilıman iklimlerde küf oranı baharda artar yaz ortası ve sonuna doğru en yüksek düzeydedir. Bu yüzden küfe alerjisi olanlar bu mevsimlerde daha fazla solunum güçlüğü çekebilirler.
Ev içerisindeki alerjenler ise tüm mevsimde görülebilir. Ev tozu akarları, evcil hayvan, hamam böceği ev içi küfler tüm mevsimde astım atağına sebep olabilirler.
Başlıca polenler nelerdir?
Fındık ağacı, akça ağacı, gürgen, huş ağacı, sedir ağacı polenleri, delice otu (lolium perene) , sinir otu polenleridir.
Ev tozu akarları nedir ve nasıl ortamda yaşarlar ?
Alerjenlerin büyük kısmını oluşturur. Başlıca besin kaynağı insan deri döküntüleri ve küflerdir. Akar çoğalması için en uygun ortam 25-30 derece ve nemim %70 ve 90 olduğu ortamlardır. Nem ortamla % 50 nin altına indiğinde akarlar yaşayamaz. Larvaları kuru havaya dayanıklıdır.
Tüylü oyuncaklar, yastık yorgan battaniye, halı, battaniyede en fazla bulunurlar. Evde hayvan bulunması bu oranı etkilemez. Akar alerjenlerin en önemli kaynağı akarların dışkılarıdır.
Akarlar hava yolu ile teneffüs edildiğinde iltihabi olayı başlatarak reaksiyona sebep olurlar.
Küfler soluduğumuz havada bolca bulunabilir. Bodrum katlarda ve eşyaların yoğun bulunduğu ortamlarda fazla bulunur. Tahılların depolama alanlarında, meyve –sebzelerin konulduğu ortamlarda bulunabilirler. Ekmek, soğan bolca depolandığı ortmalarda siyah renkli küfler barınabilirler.
Hayvan alerjenlerinin en önemli kaynağı hayvanların tüy, deri, idrar ve tükürükleridir. Kedilerdeki alerjenler köpeklere nazaran daha fazladır. Çünkü köpekler daha fazla yıkanmakla ve dış ortamda gezdirilerek daha fazla zaman geçirtilebilmesidir.
Hamam böcekleri ve çiftlik hayvanları da alerjen kaynağı oluşturabilmektedir.