Etkili anne babalık

Etkili anne babalık

10 yaşından küçük çocuğunuz varsa onlarla iyi iletişim kurmanın tek yolu, oyun oynamaktır. Çocuklarla oyun oynamak ise ne düşünüldüğü kadar kolay ne de öğrenilemeyecek kadar zordur.. Pratikte biz çocuk psikiyatristleri, anne ve babaların oyun oynama kapasitelerinin olduğunu varsayarak önerilerde bulunuruz. Öneriler, çocuğuyla uyumu oyunda yakalayamamış anne ve babalar için geçerli değildir.. Çocukla oyun oynamak; ciddi bir iştir. Dikkat, özveri, merak ve yaratıcılık gerektirir. Bunlardan birinin kaybı, oyunu bozar.. Oyun oynama kapasitesi olmayan ebeveynlerle olmak sıkıcıdır. Çocuk güvende hissetmez. Sıklıkla çocuk, oyun oynamayı reddeder. Ebeveynle sağlıklı teması olmadığı için çocuk; dikkat, özveri, merak ve yaratıcılığını geliştiremez.. Otizmi olmayan bir anne ve baba nasıl olur da kaybeder bu özelliklerini?

1. Birincisi hiç kazanmamış olabilirsiniz. Dikkat, özveri, merak ve yaratıcılık; anne ve babanın desteğiyle gelişen özelliklerdir. Eğer iyi bir ebevenlik görmediyseniz, aileniz sizinle uğraşamayacak kadar meşguldüyseler, ciddi bir travma ile ebeveynlerinizin zihni acıyla dolduysa; sizin bu becerileri tek başınıza kazanmanız zor olacaktır. Bu nedenle anne ve baba olarak sıkı bir terapi almanız şart. Mümkünse aile terapisi ideal olacaktır..

2. İkincisi; yetişkin olduğunuzda yaşadığınız üzücü olaylar sonrasında gelişen depresyon ve kaygı bozukluklarının becerilerinizi kullanmanızı engellemesidir. İkincisini toparlamak çok daha kolaydır. Kazanılmış beceriler, anne ve babanın rehabilitasyonu sonucu hızlıca geri döner. Anne ve babanın nispeten kısa süren terapisi ile huzurlu bir aileye ulaşmak zor olmayacaktır..

Sonuç olarak; çocuk ya da yetişkinin ruhsal olarak sıkıntı çekmesi tüm aileyi ilgilendirir. Bu nedenle pratikte çocuğunuzu terapi için getirdiyseniz tüm ailenin ruhsal haritasını çıkarmak zorundayım. Aileden biri huzursuz iken diğerinin etkilenmemesi mümkün değil.. Tedavinin bir parçası da tabi ki anne ve babaya oyun oynamayı öğretmektir. Eğer bu becerisi zaten varsa engel olan ruhsal sorunları çözmesi için aileye yardımcı olmaktır.

Sevgiler....

Bu makale 4 Mayıs 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Mihriban Keleş

Uzm.Dr Mihriban Keleş, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak  Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Çocuk ve Ergen Psikiyatristi unvanı almıştır.  Mesleki çalışmalarına özel muayenehanesi'nde devam etmektedir. SERTİFİKALAR ●Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimi (Kognitif ve Davranış Terapileri Derneği’nden) ● EMDR Eğitimi ● Oyun Terapisi Eğitimi (Prof Dr. Ferhunde Öktem yöneticiliğinde) ● Şema Terapi Eğitimi ● İntegratif Psikoterapi ve SüpervizyonEğitimi (Ph.D Richard Erskin yöneticiliğinde) ● Psikodrama Eğitimi (Prof. Dr. Bahar Gökler) ● Depresyonda Metakognitif Terapiler Eğitimi ● Psikanaliz Eğitimi (Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Derneği) ● Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Kongreleri, ● Ergen Gü ...

Etiketler
Aile içi çatışma
Uzm. Dr. Mihriban Keleş
Uzm. Dr. Mihriban Keleş
İstanbul - Çocuk ve Ergen Psikiyatristi
Facebook Twitter Instagram Youtube