Günümüzde estetik algının gelişmesi ve yapılan tedavilerin çok başarılı estetik sonuçlar vermesi hastaların taleplerinin artmasına ve buna bağlı olarak tedavi seçeneklerinin çeşitliliğinin artmasını sağlamaktadır. Bu tedavi seçeneklerinin birkaçına kısaca göz atalım:
DİŞ ETİ ESTETİĞİ (PEMBE ESTETİK): Gülümseme sırasında diş etlerinin fazlaca görünmesi (gummy smile) ve diş eti seviyeleri arasındaki düzensizlikler gülüş estetiğini bozmaktadır. Bu problemler diş etlerine yapılacak basit, ağrısız ve acısız müdahaleler ile kolaylıkla düzeltilebilir. Diş etinin fazlaca göründüğü ileri vakalarda botoks gibi medikal müdahalelerle başarılı sonuçlar elde edilebilir.
BEYAZLATMA: Dişlerin renkleri ve tonları tüm gülüş estetiğini etkileyen en önemli faktörlerdendir. Bazen diş dizisi mükemmele yakın derecede düzgünken dişlerin renkleri nedeni ile istenilen estetik görüntü elde edilemeyebilir. Bu durumlarda klinikte ya da diş hekiminin verdiği materyallerle evde uygulanabilen beyazlatma işlemleri çok başarılı sonuçlar vermektedir. Kanal tedavisi ve travma gibi durumlarda diş dizisinin tamamında yayılmayan sadece tek dişte gözlenen gri-kahverengi renk değişiklikleri gözlemlenebilir. Bu renk değişimleri devital bleaching adı verilen tedavilerle başarılı şekilde düzeltilebilirler.
KOMPOZİT VE PORSELEN LAMİNA UYGULAMALARI: Lamina Latincede yaprak anlamına gelen bir kelimedir yaprak porselen olarak da bilinen bu uygulamalar; diş dizisindeki basit düzensizlikler ve beyazlatma tedavileri ile çözülemeyen renk problemlerinin çözümlerinde rahatlıkla kullanılabilir. Diş yüzeyinden hiç aşındırma yapılmadan ya da mecbur kalınan durumlarda mine yüzeyinden 1-1,5 mm aşındırma yapılarak kompozit (beyaz dolgu maddesi) ya da porselen kullanarak gerçekleştiren yüksek estetik uygulamalardır.
TAM PORSELEN KRONLAR: Yaprak porselen uygulamalarının yetersiz kaldığı durumlarda, aşırı madde kayıplı dişlerde tam porselen kronlar (kaplamalar) kullanılabilirler. Işık geçirgenlikleri ve yapıları doğal dişe çok yakın olduğundan ön bölgedeki tek diş rehabilitasyonlarında özellikle tercih edilirler.
GÜLÜŞ TASARIMI: Gülüş tasarımı gülüş estetiğini bozan (diş eti ile, dişlerin rengi, formu ve şekliyle ile, dişlerin pozisyonlarıyla ile ilgili) her türlü durumun multidisipliner bir bakış açısıyla düzeltilmesini hedefler. Özel bir fotoğraf protokolü ile hastanın ağız içi ve dışı fotoğrafları çekilir. Daha sonrasında bilgisayarda bir yazılım kullanılarak tüm tedavi aşamaları şekillendirilir ve bu planlama üzerinden henüz tedaviye hiç başlamadan sonuçlarının öngörülmesi mümkündür. Gülüş tasarımı ile hastalar tedavilerinin en başından itibaren bittiğinde nasıl bir görüntü elde edilebileceğini görebilirler.