Estetik cerrahide 13 yanlış düşünce

Estetik cerrahide 13 yanlış düşünce

Yanlış: Benlerin alınması kanser oluşumunu tetikler.

Doğrusu: Risk faktörü yaratan vücut benlerinin tecrübeli ve uzman bir cerrah tarafından alınması kişiyi ileride yaşayabileceği pek çok problemden kurtarır.

Yanlış: Sezaryen doğum ile karın germe operasyonu birlikte yapılabilir.

Doğrusu: Bu iki operasyonun aynı anda yapılması uygun değildir. Doğumdan sonra karın bölgesinin kendini toparlaması ve son halini alması için en az 6 ay beklemek karın germe operasyonu için  daha doğru bir zamanlama olacaktır.

Yanlış: Şeker hastalarına liposuction uygulanamaz.

Doğrusu: Diyabet hastaları, bu ameliyatlardan en çok faydalanan gruptur. Amerika’da şeker hastalığı tedavisinde liposuction kullanılmaktadır. Kiloya bağlı tansiyon hastalarına da liposuction yaptırabilir.

Yanlış: Estetik ameliyatlar sadece kış mevsiminde yapılır.

Doğrusu: Estetik operasyonlar her mevsim yapılabilen ameliyatlardır. Ancak yazın gerçekleştirilen operasyonların sonrasında dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta vardır. Bu da estetik ameliyat yapılan ve dikiş atılan bölgenin güneşten korunması gerekliliğidir. Bunun için yüksek koruma faktörlü güneş kremleri, şapka ve şemsiye kullanılabilir.

Yanlış: “Liposuction” ile kısa yoldan  zayıflanabilir.

Doğrusu: “Liposuction” zayıflamak amacı ile değil, vücudu şekillendirmek amacıyla kullanılan bir yöntemdir. Spor ve diyete rağmen zayıflamayan  bölgelerde,  bir kilo artışı ya da obezite söz konusu ise bu yöntemden faydalanılır.

Yanlış: Botoks yılan zehiridir; zarar verebilir.

Doğusu: Botoks, yılan zehiri değildir.  Clostridium Botulinum adlı bakteriden laboratuvar ortamında elde edilen bir maddedir. Sinirlerden kaslara uyarının iletimini bloke ederek kasların gevşemesini sağlar. Özellikle yüzdeki mimik çizgilerinde etkilidir. Uygun dozlarda yapılan botoks (botolinum toksin A tipi)  ile cilt kırışıklıklarının ve aşırı terlemenin tedavisinde son derece başarılı sonuçlar alınmaktadır.

Yanlış: Botoks yaptırılan kırışıklıklar ilacın etkisi geçtiğince yinelenmezse eskisinden daha kötü görünür.

Doğrusu: Bu yargı doğru değildir. Kişi botokslu görünümüne çok alıştığı ve eski durumunu hatırlamadığı için o bölgenin eskisinden daha kötü olduğu düşüncesine kapılabilir.  Ancak botoks uygulanan alan asla eskisinden daha kötü bir görünüm yaratmaz.

Yanlış: Göz kapağı estetiği göze zarar verir

Doğrusu: Göz kapağı estetiği yaşlanmanın etkilerini yok etmek ya da düşük göz kapağı sorununu ortadan kaldırmak için yapılan önemli bir operasyondur. Bu ameliyatın göze zarar vermesi söz konusu değildir. Aksine birçok hastada ileri yaşta ortaya çıkan göz kapağı kaynaklı görme zorluğu bu operasyon sayesinde önlenebilmektedir.

Yanlış: Estetik ameliyattan sonra burun ucu düşebilir

Doğrusu: Doğru yapılmış bir burun ameliyatında bu söz konusu değildir.

Yanlış: Burun ameliyatlarında yerleştirilen burun tamponları hastaya acı verir.

Doğrusu: Günümüzde, yıllar önceki gibi gazlı bezden yapılmış burun tamponları kullanılmamaktadır. Bugünkü burun ameliyatları sonrasında yumuşak maddelerden yapılan ve alınırken acıtmayan içinde havayolu olan minik silikon yapılar  kullanılmaktadır. Ameliyat sonrası silikon stentler alınana kadar hastalarımız burundan rahat nefes alabilmektedirler.  Bazen bu silikonların uygulanmasına bile gerek kalmayabilmektedir.

Yanlış: Ameliyat dikişleri plastik cerrahlar tarafından atılırsa ciltte iz kalmaz

Doğrusu: Bir yer yaralandıysa ya da kesilip dikildiyse mutlaka iz kalır. Plastik cerrahlar ameliyatlarda izi saklamak ve daha az belirgin hale getirmek için gerekli donanıma sahiptir; ancak izleri tamamen yok etmek mümkün değildir.

Yanlış: Meme büyütme operasyonundan sonra emzirmek mümkün değildir.

Doğrusu: Memenin en dış katmanı deridir. Altında deri altı yağ dokusu ve memenin süt bezleri yer alır. Süt bezlerinin altında kas dokusu onun da altında kaburga kemikleri vardır. Meme implantı iki yere yerleştirilebilir: Süt bezlerinin arkasına, kas dokusunun önüne ya da kas dokusunun arkasına kaburga kemiklerinin önüne. Her iki yerleşimde de süt bezi ile meme başı arasındaki süt kanalları hasar görmez. Emzirmek için engel teşkil etmez.

Yanlış: Selülit, liposuction ile tedavi edilemez.

Doğrusu: Liposuction, selüliti azaltır ve tedavisine yardım eder. Geliştirilen özel teknikler sayesinde girintiler tedavi edilebilmekte, pürüzler tıraşlanmakta, tatminkar sonuçlara ulaşılmaktadır. Liposuction, artan yağ dokusunun kalınlığını azaltır ve homojen hale gelmesini sağlar. Ulaşılmak istenen homojenliğin kalitesi, cerrahın parmaklarının ustalığına bağlıdır. Liposuction, taşıyıcı liflerin ve deri altı dokusunun dolaşımının artmasına destek olur. Deri ve altının yeniden soluk almasını, dinamik ve diri görünmesini sağlar. Liposuction'ın deri altında oluşturduğu yara yüzeylerinin iyileşirken sağladığı kollajen organizasyonu sayesinde deride sıkılaşma gözlenir.  Cerrahın sihirli parmaklarının, elde edilen olumlu sonucu korumaya tek başına yeterli olamayacağı hiç bir zaman unutulmamalıdır. Başarılı sonucun korunması için sporun, dengeli beslenmenin, yaşam dinamiklerinin olumlu desteklenmesi gerekir.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Semih Gök

Etiketler
Liposuction ile zayıflamak
Op. Dr. Semih Gök
Op. Dr. Semih Gök
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube