Erken doğum

Erken doğum
Teorik olarak erken doğum 37. Gebelik haftasından önce doğumun gerçekleşmesidir. Doğum ağrılarının ve eşlik eden rahim ağzı genişlemesinin başlaması ise erken doğum tehdidi olarak adlandırılır. Gebeliklerin yaklaşık %10’unda erken doğum görülebilir. Bebeğiniz rahminiz içerisinde ne kadar çok kalırsa sağlıklı gelişme ve doğum sonrası sağlıklı büyüme şansı o kadar artar. Erken doğan bebeklerde beyin ve diğer nörolojik sorunların ortaya çıkma şansı artmıştır. Beraberinde solunum ve sindirim sıkıntıları olabilir. Doğum sonrası gelişmede gecikme ve okulda öğrenme problemleri de erken doğan bebeklerde daha sık görülmektedir.


24. haftadan önce doğan bebeklerin yaşam şansı çok azdır. Buna karşılık 32. Gebelik haftasından sonra gerçekleşen erken doğumlarda yaşam şansı artmış ve uzun dönem komplikasyon görülme sansı oldukça azalmıştır. Çoğul gebeliği olan kadınlar, daha önce erken doğum yapmış olan ve rahim ya da rahim ağzı yapısal bozukluğu olan kadınlar risk grubu oluşturmaktadır. Bazı tıbbi nedenlerden dolayı da erken doğum riskinde artış görülür.


Bu riski oluştran durumlar arasında; Tekrarlayan üriner sistem enfeksiyonları Vajinal ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar Gebelik sırasında görülen ve vucut sıcaklığını 38C’nin üzerine çıkaran enfeksiyonlar 20 gebelik haftası sonrasında görülen ve nedeni bilinmeyen kanamalar Yüksek tansiyon, böbrek hastalıkları ya da diyabet gibi kronik hastalıklar Birden fala 1. trimester düşüğü ya da bir ya da daha fazla 2. trimester düşüğü Gebelikte yetersiz ya da aşırı kilo alımı Trombfili gibi pıhtılaşma bozuklukları Gebelikler arasının çok kısa olması (6-9 ay)... sayılabilir.


Yaşam şekli de erken doğum için risk oluşturmaktadır:


-Yetersiz doğum öncesi bakım


-Sigara


-Alkol


-Uyuşturcu madde kullanımı


-Düşük sosyoekonomik düzey


-Fazla stresli yaşam


-Uzun süre ayakta kalınan yorucu iş hayatı... erken doğum için diğer risk faktörleridir.


Erken doğum belirtileri Belirtiler erken fark edilip zamanında tedaviye başlanırsa doğum ağrılarının durdurulması, durdurulamasa bile en azından bebeğin akciğer gelişimin hızlandıracak ilaçların uygulanıp etkinliğinin başlaması için yeteri kadar zaman kazanılabilir.


Bu nedenle erken doğum belirtilerini iyi bilmek ve olduğunda kısa zamanda doktorunuza bildirmek son derece yararlıdır. -Rahimde 1 saat içinde 4-5 ya da daha fazla kasılma olması -Vajenden suların gelmesi -Karnın alt kısmında gelip giden ya da sürekli olan menstrüel tarzda kramplar -Sürekli ya da gelip giden bel ağrısı -Pelvik alanda baskı hissi -Vajinal akıntıda değişiklik ya da artış. Uterus(rahim) kasıldıkça karnınızda bir sertleşme hissedersiniz, rahim toplanıyor diye tarif edilen bu kasılma geçince karnınız tekrar yumuşar. Gebelik sırasında düzensiz olarak bir çok gez bu kasılmalar olur ve ağrısızdır. Braxton-hicks kasılmaları olarak isimlendirdiğimiz bu kasılmalar düzensiz karakterli olduklarından rahim ağzının (serviks) açılmasına neden olmaz. Ancak bu kasılmalar düzenli bir hal alır, 10 dk. ve daha sık aralıklarla gelmeye başlarsa erken doğum ağrıları olabilir ve rahim ağzını açabilir. Mutlak hekiminize başvurun. Bu kasılmasları hissetmek ya da değerlendirmek için sırtüstü uzanın ve parmak uçlarınızı rahmin üzerine koyun, sertlik ya da yumuşaklığını değerlendirin. Palpasyon denilen bu teknikle rahimin tamamının sertleştiğini ve gevşediğini hissedebilirsiniz. Erken doğumu düşündürecek bu belirtilerle karşılaştığınızda : *Yaptığınız işi bırakın, *Sol ya da sağınıza yan yatın, birkaç bardak su için *Palpasyonla kasılmalarınızın 1 saat içindeki sıklığını ve kasılmaların süresini hesaplamaya çalışın *Şikayetleriniz artıyor ise daha fazla vakit kaybetmeden erken doğum için endişeli olduğunuzu doktorunuza haber verin. Erken doğumun gerçek tanısı rahim ağzı muayenesi ve beraberinde yapılacak tokografi (ağrının monitorize edilmesi) ile mümkün olacaktır. Gerçek bir erken doğum tehdidi tanısı konulursa hastaneye yatmanız ve damar yoluyla ya da ağızdan verilecek ilaçlarla tedaviye ihtiyacınız olacaktır. Doktorunuzun tavsiyelerine uyun ve gerekli tedavinin yapılmasına izin verin. Bazen birkaç saat bile doğumu geciktirmek bebeğinizin yaşama bağlanması konusunda çok büyük yarar sağlamaktadır.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Burçin Demirel

Op. Dr. Burçin DEMİREL, 1975 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 1999 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında 2005 yılında Yakacık Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde, 2005 - 2007 yılları arasında Özel Esenler Hayat Hastanesi'nde, 2007 - 2008 yılları arasında Siirt Seyyar Cerrahi Hastanesi'nde, 2008 - 2009 yılları arasında Bingöl Devlet Hastanesi'nde, 2010 - 2017 yılları arasında ise, Özel İçerenköy Bayındır Hastanesi'nde görev yapmış olan Op. Dr. Burçin DEMİREL, ulusal ve yerel bir çok dergide yayın ve makalesi bulunmakta ayrıca, Jinekolojik Cerrahi veya Girişi ...

Etiketler
Rahim ağzı
Op. Dr. Burçin Demirel
Op. Dr. Burçin Demirel
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube