Erken boşalma

Erkeklerde sık görülen cinsel sağlık problemidir. Erkeklerin yaklaşık %33’ü hayatın bir dönemi bu sorunla karşı karşıya kalır. Erken boşalmanın detaylı bir tanımını yapmak gerekirse; her zaman veya ilişkilerin çoğunda vajinal birleşmeden yaklaşık 1-3 dakika sonra meydana gelen, boşalmanın vajinal birleşmeden sonrası veya vajinal birleşmeye kadar olan süre için geciktirilememesi ve her iki partnerin cinsel etkileşimden zevk alması için boşalmayı yeterince kontrol edememesi şeklinde tanımlanabilir. Erken boşalma hem erkek hem de partneri için bir sağlık sorunu olsa da daha çok etkilenen partnerdir.

Erken boşalma

ERKEN BOŞALMA

 

Erkeklerde sık görülen cinsel sağlık problemidir. Erkeklerin yaklaşık %33’ü hayatın bir dönemi bu sorunla karşı karşıya kalır. Erken boşalmanın detaylı bir tanımını yapmak gerekirse; her zaman veya ilişkilerin çoğunda vajinal birleşmeden yaklaşık 1-3 dakika sonra meydana gelen, boşalmanın vajinal birleşmeden sonrası veya vajinal birleşmeye kadar olan süre için geciktirilememesi ve her iki partnerin cinsel etkileşimden zevk alması için boşalmayı yeterince kontrol edememesi şeklinde tanımlanabilir. Erken boşalma hem erkek hem de partneri için bir sağlık sorunu olsa da daha çok etkilenen partnerdir. 

ERKEN BOŞALMANIN NEDENLERİ NELERDİR?

Nedeni tam olarak bilinmese de beyinde boşalmayı kontrol eden uyarıcıların aşırı duyarlılığı ve/veya penisin aşırı hassasiyetinden kaynaklandığı öne sürülen en önemli nedendir. 

Yaşam boyu yani birey kendini bildi bileli sürekli olan erken boşalma türüdür ve genelde 1 dakikadan az sürer. 

Kazanılmış veya edinilmiş erken boşalma ise strese, hormonal bozukluklara, psikolojik nedenlere, prostat hastalığı gibi ürolojik sorunlara ve ilerleyen yaşlarda tansiyon şeker gibi hastalıklara bağlı gelişir. 

Değişken durumlu erken boşalma ise çoğunlukla psikolojik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Yani hastanın psikolojisine göre değişiklik gösterir, sürekli var olan bir durum değildir. Günlük yaşam koşulları ve stres etkilidir.

•    Yoğun stres, kaygı veya depresyon: Psikolojik anlamda yoğun stres altında olan, ilişkisi veya cinsel deneyimine yönelik yoğun kaygı besleyen, duygu durum bozukluğu olan kişilerde erken boşalma daha sık görülür.
•    Performans anksiyetesi veya özgüven kaygısı: Kişinin hem kendisi ile ilgili kötü düşüncelere sahip olması, hem de partneri tatmin edemem korkusu olması nedeniyle erken boşalma meydana gelebilir.
•    Partnerle ilgili problemler: Cinsel partnerle yaşanılan ilişki sorunları psikolojik olarak hastayı etkilediğinden, erken boşalmayı tetikleyebilir.
•    Cinsel istismar öyküsü: Psikojenik kökenli sorunlardan biridir.
•    Sertleşme sorunu gibi cinsel işlev bozuklukları: Sertleşmenin uzun süre devam ettirilememesi gibi cinsel işlev bozuklukları erken boşalmaya eşlik edebilir. Bu tür durumda öncelikle sertleşme sorununun tedavi edilmesi daha uygun olacaktır.
•    Hormonal Bozukluklar: Hem üreme ve cinsel sağlıkla ilgili, testosteron, östrojen gibi  hormonların hem de troid gibi diğer hormonların bozukluklarında erken boşalma görülebilir.
•    Prostatit veya üretrit gibi iltihabi hastalıklar: Özellikle prostat hastalıklarında, iyi huylu prostat büyümesi, kronik prostatit gibi durumunda erken boşalma görülebilir. 
•    İleri yaş: Yaş ilerledikçe hastanın hem performansı dşecek hem de kendini kontrol etmesi zorlaşacaktır.
•    Kronik hastalıklar: Hipertansiyon, diyabet, kalp hastalıkları gibi kronik hastalığı olan kişilerde cinsel işlev bozukluklarına daha sık rastlanır.

ERKEN BOŞALMANIN TEDAVİSİ NASILDIR?

Erken boşalmanın tedavisinde çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Hastanın durumuna göre bu tedavilerden biri ya da birden fazlası aynı anda kombine olarak kullanılabilir. İlk basamak ve temel tedaviyi çoğunlukla ilaç tedavisi oluştursa da kalıcı çözüm için davranış terapisi şarttır. Davranış terapisi ile hasta self kontrolü yani kendi kendini kontrol etmeyi öğrenebilir. Bu mümkünse çift terapisi şeklinde olmalıdır.

1-İlaç Tedavi: Günümüzde FDA onaylı Dapoksetin etken maddeli ürünler kullanılır. Cinsel birleşmeden 1saat önce alınan bu ürünler 30 ve 60 mg şeklinde 2 formda bulunur. İlişki süresini 2-4 kata kadar uzatabilir. 
Bunun yanında bazı antidepresanlarda bu amaçla kullanılabilir. Bu antidepresanların aslında yan etkisinden yararlanmış oluyopruz. Bu ürünlerle ilişki süresi 3-8 kata kadar uzatılabilir. Bu ilaçların en önemli dezavantajı uzun süre kullanımda sertleşme sorunu ve cinsel isteksizlik yapabilmeleridir. Hergün alınabilecekelri gibi bazıları ilişkiden 2 saat önce alınarak da kullanılabilir.

2-Egzersiz ve Spor: Erken boşalmanın tedavisinde pelvik kasları ve makat çevresinde yer alan kasları çalıştırmaya yönelik yapılan egzersizlerdir. Kegel egzersizi en sık kullanılan egzersiz yöntemidir. Egzersizlerle bu kas yapılarının güçlendirilmesi amaçlanır. Cinsel ilişki sırasında kişi boşalacağını hissettiği sırada bu bölgedeki kaslarını kasarak boşalmayı kontrol edecektir.Buna self kontrol yani hastanın kendi kendini kontrol etmesi de diyebiliriz.  Kegel egzersizi erken boşalmaya karşı etkili tedavi yöntemlerindendir.Etkisi kalıcıdır. Bu egzersizlerin modifiye versiyonları mevcuttur. Psikoterapi süreciyle birlikte çift terapisi şeklinde maksimum verim alınabilir.

3-Krem ve Jeller: Topikal tedavi ajanlar olarak tanımlanan lokal anestezik krem ve jeller erken boşalmanı önüne geçilebilmektedir. İlişkiden 10-15 dakika önce penis başına ve derisine jel, krem ve spreyler uygulanır. Bu tedavilerin en önemli avantajı lokal uygulamalar olması nedeniyle sistemik yan etkilerinin olmamasıdır. En önemli dezavantajı ise hasta uyumunun zor olmasıdır. Özellikle krem ve jel fazla uygulanırsa hastada hissizlik olacağından zevk alamama ve boşlamama problemi ortaya çıkabilir. Ayrıca partnerde vajinal duvarda hissizlik ve rahatsızlık hissi yaratacağından penis vajinaya girmeden önce iyice yıkanmalı veya temizlenmelidir. Ya da prezervatif ile ilişkiye girmek gerekir.

4-Prezervatif: Prezervatifler ilişki esnasında duyu hissini azalttığı için erken boşalmayı önlemek için kullanılabilir. Fakat çoğu kez tek başına yeterli olmaz bu nedenle lokal anestezik prezervatifler kulanılması daha iyi sonuçlar verebilir..

5-Çift veya Seks Terapileri: Erken boşalmanın tedavisinde etkili yöntemlerden birisi de seks terapileridir. Psikiyatristler veya psikologlar ile ortak çalışılarak verimli ve kalıcı sonuçlar elde edilebilir. 

Bu makale 8 Ocak 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Abubekir Böyük

  Op. Dr. Abubekir Böyük, 2011 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. 2012-2018 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İstanbul (Çapa) Tıp Fakültesi, Üroloji Anabilim Dalında uzmanlık eğitimini tamamladı. 2018-2019 yıllarında Iğdır Devlet Hastanesinde mecburi hizmetini tamamladıktan sonra 2020 yılından beridir İstanbul’da özel sektörde görevine devam ediyor. Dr. Böyük Üroloji’nin birçok alanıyla ilgili cerrahi işlemler yapmaktadır. Bununla birlikte özel ilgi alanları Androloji (Erkek cinsel sağlığı ve Erkek Kısırlığı), Üroonkoloji (ürolojik kanserler) ve Böbrek Taşı  ile daha sık ve yoğun bir şekilde ilgilenmektedir. Dr. Abubekir Böyük akademik çalışmalarına da devam etmekte, Ulusal ve uluslararası dergilerde 20’nin üzerinde yayımlanmış makalesi, Ulusal ve uluslararası kongrelerde sunulmuş 40’ın üstü ...

Etiketler
Erken boşalma tedavisi
Op. Dr. Abubekir Böyük
Op. Dr. Abubekir Böyük
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube