Erkeklerde genital siğiller

Erkeklerde genital siğiller

Genital siğiller cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların en yaygın türlerinden biridir. Cinsel olarak aktif olan hemen hemen tüm insanlara, yaşamları boyunca bir noktada genital siğillere neden olan insan papilloma virüsü (HPV) bulaşmaktadır.

Nemli dokulardan bulaş olması nedeniyle vajinal, anal ve oral yol ile bulaşmaktadır. Küçük, ten rengi veya hafif koyu renkli yumrulara benzeyebilir. Karnabahar benzeri bir görünüme sahip olabilirler. Çoğu durumda, siğiller görülemeyecek kadar küçüktürler.

Bazı genital HPV suşları genital siğillere neden olurken, diğerleri kansere neden olabilir. Aşılar, bazı genital HPV suşlarına karşı korunmaya yardımcı olabilir.

Erkeklerde, penisin, skrotumun veya anüsün ucunda veya şaftında ortaya çıkabilirler. Belirti olarak ten rengi yumru dışında, genital kaşıntı ve kanamaya neden olabilirler. Nadiren, genital siğiller, bağışıklık sistemi zayıf olan bir kişide çok sayıda olabilirler.

Genital bölgeyi etkileyen 40'tan fazla HPV suşu vardır. Genital siğiller neredeyse her zaman cinsel temas yoluyla yayılır. Mevcut lezyon durmunda bulaştırma ihtimaliniz daha yüksektir.

Risk faktörleri

Birden fazla partnerle korunmasız ilişkiye girmek (prezervatif sadece penis cildini koruyacaktır. Pubik bölge için koruma sağlamaz.)

Cinsel yolla bulaşan başka bir enfeksiyon geçirmiş olmak

Cinsel geçmişini bilmediğiniz bir partnerle ilişkiye girmek

HIV enfeksiyonları veya organ nakli ilaçları gibi bağışıklık sistemini zayıfladığı durumlar

HPV enfeksiyonun yol açabileceği hastalıklar

Erkeklerde çok düşük ihtimalle penis veya boğaz kanserine neden olacaktır. Penis kanserlerinin %15’i HPV kaynaklıdır. HPV enfeksiyonu, her zaman kansere yol açmaz, ancak kadınların özellikle yüksek riskli HPV riski taşıyanlar için düzenli takip yaptırması önemlidir. Çünkü Serviks kanserinin %95 ve anal kanserlerinin %80 nedeni HPV’dir.

Önleme

Öncelikle tek eşlilik önerilmektedir. HPV enfeksiyonu öncesi aşı olmak, genital siğiller almanızı önlemeye yardımcı olacaktır. Hastalığı geçirdikten sonra aşılanmanın koruyuculuğu olup, olmadığı belli değildir. İlişki esnasında prezervatif kullanmak iyi bir fikirdir, ancak prezervatifin alanı dışındaki yerlerden enfeksiyon kapmak mümkündür. Sık enfeksiyonu olanlar bağışıklık arttırıcı tedaviler kullanabilir. Jilet kullanırken yanlışlıkla kesildiğinde çoğalma ihtimali olduğu için, kişiye ait traş makinası önerilmektedir

Aşı

Üç HPV aşısı FDA (Amerikan gıda ve ilaç dairesi) tarafından onaylanmıştır. En yeni Gardasil 9’lu aşı, serviks kanseri ve genital siğillere karşı korunmak için 9 ila 45 yaş arasındaki erkek ve kadınlarda kullanım için FDA tarafından onaylanmıştır. Türkiye’de 9’lu aşı bulunmamakta olup, 4’lü ve 2’li aşı bulunmaktadır. Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), 9 ve 12 yaşlarındaki kız ve erkek çocuklar için rutin HPV aşısının yapılmasını önermektedir. Kız ve erkek çocukların cinsel temastan önce 2 kez aşı yapılması önerilmektedir. Aşılardan kaynaklanan yan etkiler genellikle hafiftir ve enjeksiyon bölgesinde ağrı, baş ağrısı, düşük dereceli ateş veya grip benzeri semptomlar içerir. 15’den daha büyük yaşlarda genç ve yetişkinlerde üç doz aşı alınması önerilmektedir.

Tedavi

Siğilleriniz rahatsızlığa neden olmazsa, tedaviye ihtiyacınız olmayabilir. Ancak kaşıntı, yanma ve ağrınız varsa veya enfeksiyonu yaymaktan endişe ediyorsanız, ilaç veya birkaç işlemle siğillerden temizlemenize yardımcı olunabilir. Bununla birlikte, siğiller tedaviden sonra geri dönebilir. Virüsün kendisi için bilinen herhangi bir tedavi yoktur.

İlaçlar

Doğrudan cildinize uygulanabilen genital siğil tedavileri şunları içerir:

Imiquimod (Aldara). Bu kremin bağışıklık sisteminizin genital siğillerle savaşma yeteneğini arttırdığı görülüyor. Olası bir yan etki cilt kızarıklığıdır. Diğer yan etkiler arasında kabarcıklar, ağrı veya döküntüler sayılabilir. Prospektüsün okunması gerekir

Podofilin (Podofilm). Podofilin, genital siğil dokusunu yok eden bitki bazlı bir reçinedir. Asla podofilin oral olarak alınmamalıdır. Yan etkiler arasında cilt tahrişi, yaralar veya ağrı olabilir. Prospektüsün okunması gerekir

Triklorasetik asit (TCA). Bu kimyasal tedavi genital siğilleri yakar. Yan etkiler arasında ciddi cilt tahrişi, yaralar veya ağrı olabilir. Prospektüsün okunması gerekir.

Operasyon

Cerrahi seçenekler şunları içerir:

Elektrokoter: Bu prosedür siğilleri yakmak için bir elektrik akımı kullanır. En çok tercih edilen ve en hızlı çözüm alınan yöntemdir. İşlemden sonra krem tedavisi kullanılması gerekir.

Sıvı azotla dondurma (kriyoterapi): Dondurma, siğilin etrafında bir kabarcık oluşmasına neden olur. Cildiniz iyileştikçe lezyonlar silinerek yeni cildin görünmesine izin verir. Tedaviyi tekrarlamanız gerekebilir. Ana yan etkiler ağrı ve şişmeyi içerir.

Cerrahi eksizyon: Özelikle çok büyük siğilleri kesmek için özel aletler kullanabilir. Bu tedavi için lokal veya genel anesteziye ihtiyaç olunacaktır ve daha sonra ağrınız olabilir.

Lazer tedavileri: Yoğun bir ışık demeti kullanan bu yaklaşım, pahalı olabilir ve genellikle kapsamlı ve tedavisi zor siğiller için ayrılmıştır. Yan etkiler arasında yara izi ve ağrı olabilir.

Bu makale 26 Haziran 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Çağdaş Gökhun Özmerdiven

Dr. Öğr. Üyesi. Çağdaş Gökhun Özmerdiven, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Üroloji uzmanı olmuştur. 

 Dr. Öğr. Üyesi. Çağdaş Gökhun Özmerdiven mesleki çalışmalarına ise şu an Florya Üroloji İstanbul Aydın Üniversitesi ve Florya VM Medical Park Hastanesi'nde devam etmektedir.

 

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Erkeklerde genital siğil
Dr. Öğr. Üyesi Çağdaş Gökhun Özmerdiven
Dr. Öğr. Üyesi Çağdaş Gökhun Özmerdiven
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube