Erkek infertilitesi hakkında

Erkek infertilitesi hakkında

İnfertilite yani kısırlık üreme fonksiyonlarındaki bozukluğu ifade eder. 1 yıl boyunca korunmasız ve düzenli cinsel birlikteliğe rağmen çocuk sahibi olamayan çiftlerde infertilite söz konusudur ve toplumda her 100 çiftten 15’inde bu duruma rastlanılmaktadır.

Erkeklerde İnfertilitesine ne sebep olur?

İnfertilite ile başvuran çiftlerin yaklaşık %40’ında erkek kaynaklı nedenler mevcuttur. Bu sebeple çocuk istemi olan çiftlerin birlikte değerlendirilmesi önemlidir.

Erkek infertilitesi sebepleri doğumsal anomaliler, geçirilmiş enfeksiyon ve operasyonlar, varikosel dediğmiz testis toplar damarlarında genişleme, hormonal,genetik bozukluklar, çevresel zararlı etmenler olabilir.

Tanı ve değerlendirilme için hastanın tıbbi öyküsü alındıktan sonra fizik muayene ve semen analizi ilk yapılması gereken uygulamadır. Muayene bulgularına ek olarak ultrasonografik inceleme yapılabilir.

Fizik muayene ile testis hacmi, meni kanalları muayene edilebilir, varikosel tespit edilebilir.

Semen analizi en önemli değerlendirmedir, normal olması durumunda ek başka bir incelemeye gerek yoktur. Sperm analizinde meni volumu, sperm sayısı, hareketlilik kabiliyeti ve morfolojisi hakkında bilgi verir, bu analizlere göre de ek olarak kişinin hormonal ve genetik değerlendirmesinin yapılması gerekebilir.

Semen analizinde sperm sayısının az olmasına oligozoospermi, sperm hareketliliğinin bozuk olmasına astenozoospermi, Morfolojisinin bozuk olmasına teratozoospermi ve sperm görülmemesi yani menide hiç bulunmamasına azoospermi diyoruz.

TEDAVİ

Medikal tedavi (İlaç tedavileri)

Ampirik tedaviler dediğimiz vitamin, mineral ve bitkisel içerikli ilaçlar ile hormonal düzenleyici tedaviler bazı hasta gruplarında kullanılmakta ve fayda sağlamaktadır.

Cerrahi tedavi

Cerrahi tedavi gereksinimi olan özellikli iki hasta grubu vardır. Bunlardan birincisi varikosel tespit edilen bir diğer hasta grubu ise azoospermi tespit edilen hastalardır.

Erkeklerde infertiliteye tek başına en sık sebep olan rahatsızlık varikoseldir, varikosel yaklaşık her 10 erkekten birinde vardır. Tedavisi cerrahidir. Tabiki her varikoseli cerrahi olarak düzeltmek önerilmez ancak özellikle sperm analizinde bozukluk tespit edilmiş, açıklanamayan infertilitesi olan veya yardımcı üreme teknikleri planlanan hastalarda başarıyı ve gebelik oranını arttırdığı için varikosel cerrahisi yapılmalıdır. Varikosel cerrahisi için birçok teknik mevcuttur, son dönemlerde yüksek başarı oranı ve düşük komplikasyon oranları görüldüğü için mikroskopik yöntem önerilmektedir. Kasıktan yapılan küçük bir kesi ile işlem yapılır ve hastalar 1 gün sonra günlük aktivitelerini yapabilir. İşlem sonrası hastalarda sperm analizi bulgularında iyileşme görülmektedir.

Azoospermik hastalarda tedavi meni kanallarında tıkanıklık var ise bu kanalları onarma ile gerçekleştirilebilir ancak çoğu zaman bu mümkün olmaz bu durumda epididimden veya testisten mikroskopik yöntemle sperm elde edilebilir. Tıkanıklık olmamasına rağmen azospermi olan hastalarda hormonal eksiklik var ise hormon tedavisi ile rahatlıkla 6 -12 ay içinde sperm elde edilebilir, genetik bozukluk azospermilerde de miksroksopik yöntemle sperm elde etme şansı ve çocuk sahibi olabilme söz konusudur.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Özgür Arıkan

Op. Dr. Özgür ARIKAN, 1 Ocak 1984 tarihinde Mersin'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 2002 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2008 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2009 - 2014 yılları arasında İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Üroloji Uzmanı olmuştur.

Op. Dr. Özgür ARIKAN, Niğde Bor Devlet Hastanesi, Adana Kozan Devlet Hastanesi gibi yerlerde görev almış ve bir çok bilimsel faaliyeti bulunmaktadır. Mesleki çalışmalarına ise şu an Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
İnfertilite tedavisi
Op. Dr. Özgür Arıkan
Op. Dr. Özgür Arıkan
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube