Ergenlikle birlikte vücütta beklenen normal değişiklikler nelerdir ?

Ergenlikle birlikte vücütta beklenen normal değişiklikler nelerdir ?

Ergenlik vücudun üreyebilmek için gerekli donanımı kazandığı döneme verilen addır. Bu değişiklikler 9 yaş ile 16 yaş arasında herhangi bir zamanda başlayabilirse de, en sıklıkla 12-14 yaş arasında başlar. Önce beyinde hipofiz bezi denilen bölgeden yumurtalıklara hormonlar aracılığı ile sinyaller gönderilir. Bu sinyalleri alan yumurtalıklar da kadınlık hormonu olarak bilinen östrojen hormonunu salgılamaya başlarlar. Bu hormon vücutta birçok değişikliğin oluşmasına neden olur. Aynı zamanda yumurtalıklardan yumurtlama ve buna bağlı olarak da adet görme dönemi başlar.

İlk değişiklikler göğüslerde gözlenir. Bazen bir taraftaki göğüs diğer taraftakinden önce gelişmeye başlar. Bazen bu farklılık ilerki yaşlarda da sürer ve iki göğüs arasında çok az bir büyüklük farkı ortaya çıkar. Bu tamamıyla normaldir ve endişelenecek bir durum değildir. Göğüslerin ilk gelişimi sırasında özellikle dokunmayla belli bir duyarlık ve acı hissedilebilir. Bu da göğüs büyüdükçe zamanla ortadan kalkar. Meme ucu ve onu çevreleyen areola denilen koyu renkli bölge daha da koyu renke bürünebilir. Ergenliğin sonuna doğru areolada az miktarda tüylenme görülebilir.

Bu dönemdeki değişikliklerin bir diğeri tüylenmedir. Genital bölgede vajen çevresinde ve yukarısında ve aynı zamanda koltuk altında tüylenme başlar. Bu göğüslerin büyümesinin ardından başlayabileceği gibi bazen de ergenlikteki ilk belirti olabilir. Genital bölgedeki tüylenme genellikle koltukaltından önce olur. Ergenliğin sonuna doğru bu tüyler daha kalın ve kıvrık bir hal alırlar.

Bir diğer belirti büyüme atağı ve vücut şeklinin değişmesidir. Birçok kızda bu hızlı büyüme adet görmenin öncesinde olur. İlk önce eller ve ayaklar hızlı bir gelişim gösterir ve sonrasında vucudun diğer kısımları bunu izler. Adet görmenin ardından büyüme bir miktar yavaşlar. Bu dönemde kalçalar genişlerken, bel incelme eğilimi gösterir. Eğer 13 yaş civarında hala böyle bir hızlı büyüme dönemi gözlenmemişse bir çocuk hastalıkları doktoruna başvurarak yaşa göre olan boy ve kilonun uygunluğu kontrol edilmelidir.

Adet görme (menstrasyon) genellikle göğüslerin gelişmeye başlamasının 2-2.5 yıl ardından başlar. Birçok genç kız için bu yaş 12-13 ise de, bazı kızlar 9, bazıları da 15-16 yaşlar gibi uç yaşlarda adet görmeye başlayabilirler. 15 yaşına dek adet görülmemiş ise bir kadın hastalıkları doktoruna görünmek gerekir.

Bunların dışında vücutta başka küçük değişiklikler de gözlenir. Vajendeki beyaz, berrak veya sarımsı bir akıntıyla lekelenmiş iç çamaşırlar görülebilir. Bu vajenin kensisini yıkayan ve ıslak tutan normal akıntısıdır. Ancak akıntı koyulaşırsa, yoğunlaşırsa veya kokulu olmaya başlarsa bu bir enfeksiyon belirtisi olabilir. Ayrıca vajenin etrafında veya girişinde tahriş hissi, yanma veya kaşıntı olursa, bu da bir enfeksyon anlamına gelebilir. Bu durumlarda bir kadın jastalıkları doktoruna başvurulabilir. Bu dönemde vücut derisinde yağlanma ve sivilcelenme görülebilir. Bu da ergenlikte artan hormonların nedn olduğu bir değişikliktir. Ter bezleri de bu dönemde daha aktif olarak ter salgılar ve bu da ter kokusuna neden olabilir.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. İbrahim Sözen

Op. Dr. İbrahim Sözen
Op. Dr. İbrahim Sözen
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube