Ergenlik döneminde boğmaca aşısı

-

Ergenlik döneminde boğmaca aşısı
  • Boğmaca, Bordetella Pertussis isimli bir bakteri tarafından oluşturulan şiddetli bir solunum yolu enfeksiyonudur. En sık sonbahar ve yaz mevsiminde görülür. Öksürük ve hapşırık sırasında oluşturulan damlacıklar yoluyla insandan insana bulaşır.
  • Öksürük birkaç hafta (sıklıkla 2-6 hafta) hatta bazen aylar boyu sürebilir.
  • Komplikasyonlar:

Solunumsal: Apne (solunum durması), zatürre, atelektazi (akciğer dokusunun büzüşerek sönmesi), akciğer zarlarında yırtılma sonucu akciğer dokusunun sönmesi (pnömotoraks), solunum yetmezliği, orta kulak enfeksiyonu

Kuvvetli öksürüğe bağlı olarak burun kanaması, kaburga kırığı, konjunktival kanama, beyin kanaması

Sinir sistemi (nadir): Nöbet, beyin dokusunda iltihap, ölüm

  • Bir yaş altı (özelikle de 3 ay altı) bebekler ve astım benzeri kronik akciğer hastalığı olan çocuklar, komplikasyonlar açısından yüksek risklidir.
  • Ülkemizde Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP) çerçevesinde 2., 4.,6.,18. aylar (Difteri-boğmaca, tetanoz, çocuk felci, H.influenza karma aşısı) ve 4 yaşında (Difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci karma aşısı) boğmaca aşısı yapılmaktadır.
  • Günümüzde Amerikan Bağışıklama Danışma Kurulu (ACIP) dahil birçok yurtdışı kurumun önerisi 11-12 yaşlarında boğmaca aşılamasının tekrarlanmasını içeriyor. Bunun nedeni, hem boğmaca her yaşta görülebildiği için ergenleri de korumak, hem de evde veya yakın temasta oldukları henüz boğmaca aşısı yapılmamış veya tamamlanmamış bebeklerin korunmasını sağlamak.
  • Aynı şekilde evde küçük bebek bulunan ailelerde evdeki ergen ve erişkinlerin boğmaca aşısı ile aşılanması önerisini de içeren bu yaklaşıma “koza stratejisi” ismi veriliyor. Batı’da bu amaçla gebelerin de 27-36. gebelik haftalarında veya en geç doğumdan hemen sonra boğmaca aşısını olmaları öneriliyor. Koza stratejisi, evdeki henüz boğmaca aşısı olmamış 2 ay altındaki bebeklerde boğmaca enfeksiyonu riskinin %80, hastaneye yatışın ise %90 oranında azaltılmasını mümkün kılıyor.
  • Aşı, erişkin doz difteri, tetanoz, boğmaca ve polio içeriyor ve ülkemizde de özel aşı olarak mevcut. Ülkemizde GBP çerçevesinde 13 yaşında uygulanan difteri tetanoz karmasının alternatifi olarak uygulandığında, boğmacaya karşı bağışıklama sağlama imkanını sağlıyor.
  • Aşının ergenlerde yan etkileri sıklıkla hafif ve ateş, halsizlik, iştahsızlık, kusma, ishal, baş ağrısı, enjeksiyon yerinde şişlik, kızarıklık ve ısı artışı şeklinde görülüyor. Çok nadiren aşının yapıldığı kolun tamamında şişlik, bayılma ve ciddi alerjik reaksiyon ortaya çıkıyor.

Görsel açıklaması: A.B.D’de boğmaca aşısının yapılması önerilen yaş grupları

Görsel kaynak: : A.B.D Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi

Doç Dr. Nisa Eda Çullas İlarslan

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

 

Bu makale 24 Ağustos 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Nisa Eda Çullas İlarslan

1977 yılında Ankara'da doğdum. İlk, orta ve lise öğrenimimi TED Ankara Koleji'nde tamamladım. 2000 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldum. 2005 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD'dan uzmanlığımı aldım. Ardından eski adıyla Mesa Hastanesi, yeni adıyla Özel TOBB-ETÜ Üniversitesi'nde 2005-2011 yılları arasında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olarak çalıştım. 2011-2012 yılları arasında Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesinde Neonatoloji (Yenidoğan) yan dal asistanlığı yaptım. 2012-2014 yılları arasında Ankara Acıbadem Hastanesi'nde görev yaptıktan sonra yuvam olan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi  Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'na döndüm ve 2014-2021 yılları arasında genel poliklinik uzmanı olarak görev yaptım. 2017 yılında 3 ay süresi ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
youtube
whatsapp
instagram
Etiketler
Boğmacadan korunma
Doç. Dr. Nisa Eda Çullas İlarslan
Doç. Dr. Nisa Eda Çullas İlarslan
Ankara - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube