Epidural anestezi nedir?

Epidural anestezi nedir?

Doğum sancılarını yok eden; doğumların son derece konforlu geçmesini sağlayan; yıllardır güvenle uygulanan; modern bir tıbbi yaklaşımdır.

Epidural aralık; omuriliğin çevresindeki zar ile omurların arasındaki bağ dokusunun arasındaki milimetrik boşluktur. Bu aralığa amaca uygun olarak omuriliğin çeşitli seviyelerinden ilaç uygulanarak pek çok ameliyatın yapılması, ameliyat sonrası ağrıların dindirilmesi ve kronik dindirilemeyen ağrıların tedavisi mümkündür.

Epidural Anestezi; vücudun belden aşağısında ağrı iletimini bölgesel olarak engelleyen anestezi türlerinden birisidir. Epidural Anestezi; Anestezi uzmanı tarafından uygulanır. Epidural anestezi; normal doğum ağrısını gidermek için (ağrısız doğum) kullanılabileceği gibi, sezaryen sırasında da kullanılabilir.

Epidural Anestezi Nasıl Uygulanır?

Epidural anestezi, otururken veya yan yatarken yapılır. Uygulama esnasında hareket etmemeniz gerekir. Önce belinizin anestezi uygulanacak bölgesi antiseptik bir ilaçla silinerek temizlenir ve steril bir şekilde örtülür. İğnenin yapılacağı yer küçük bir iğneyle uyuşturulur. Ardından, epidural iğne ile epidural boşluk bulunur ve iğne içinden kateter ilerletilir. Yerinde kalmasını sağlamak için kataterin dışarıda kalan kısmı sırtınıza bantlanır. İşlem bittikten sonra rahatsızlık duymadan sırt üstü yatabilir, yatak içinde hareket edebilirsiniz. Epidural kateterden ilaç verilerek tek seferlik (4-5 saat) uyuşma sağlanır. Eğer analjezi günlerce devam etsin isteniyorsa bu; iğne içinden yerleştirilen kateterlere bağlanmış özel pompalar yardımı ile yapılabilir. İlaç; sabit aralarla veya hastanın gerek gördüğü zamanlarda düğmeye basmasıyla aralıklı uygulamalar şeklinde verilir.

Sezaryende Epidural Anestezi Konforlu Mu?

Sezaryende epidural anestezi; bilincin yerinde olması nedeniyle bebek doğduğu anda onu görmeyi ve hissetmeyi sağlar . Ağrı ve acının olmaması, eşin desteği, doktoruyla konuşurken doğum yapmanın konforu yaşanır. Doğuma aktif katılım, bebeği görmek ve duymak, annelik psikolojisi ve sütün gelmesi için büyük şanstır.

Epidural anestezi; gerçekten de doğru olarak uygulandığında sezaryen ile doğumda da oldukça uygun bir yöntemdir. Uygulanış şekli açısından normal doğumdakinden hiçbir farkı yoktur. Fark yalnızca verilen ilacın dozundadır. Ameliyat ağrısının duyulmaması için normal ağrısız doğumda kullanılandan daha fazla ilaç vermek gerekir. Verilen ilaç da tamamen ayni yani sadece lokal anesteziktir. Epidural anestezi uygulandıktan sonra sinirlerin ilaç tarafından bloke edilip iyice uyuşması için bir süre beklemek gerekir. Bu süre 15 dakika kadardır. Bu süre sonunda ameliyat hemen başlamaz, önce size küçük bir uyarı verilip ağrı duyup duymadığınız sorulur, anestezinin tamamen yerleştiğinden emin olduktan sonra ameliyata başlanır.Ameliyat ortalama yarım saat sürer ve sonrasında epidural kateter 48 saat daha ağrıyı hissetmemenizi sağlar.

Epidural Anestezi Kimlere Uygulanamaz?

Bel omurlarında uygulamayı engelleyecek sorunlar

Uygulama yapılacak bölgede enfeksiyon varlığı

Kanama ve pıhtılaşma bozuklukları

Trombosit düşüklüğü

Epidural Anestezide Oluşabilen Yan Etkiler Nelerdir?

Bel omurları, omurilik bölgesi denilince doğal olarak akla 'Sinirler harap olur mu, felç olur muyum?' gibi sorular gelebilir. Uygun koşullarda, konusunda uzman olan hekimler tarafından uygulandığında bu endişelere yer yoktur.

Yapılacak bölgesel uyuşturma uygulamaları esnasında ve sonrasında ortaya çıkabilecek düzeltilmesi mümkün olan sorunlar şunlardır:

Tansiyon ve nabız düşmesi:

Gebelik nedeni ile bebeğin ana toplardamara baskısının da katkısıyla en sık görülen yan etki ani tansiyon düşmesidir. Baş dönmesi, göz kararması, kendini fena hissetme gibi belirtilerle fark edilir. Önceden damar yolundan yeterli sıvı (serum) verilmesi veya bazı damar daraltıcı ilaçlarla kolayca önlenebilir.En sık görülen komplikasyondur.

Kaşıntı:

Bu durum epidural ve spinal anestezide kullanılan narkotik ilaçlar sonucu meydana gelir.Eğer kaşıntı rahatsız edici boyuttaysa ilaçla tedavi edilebilir.Kaşıntıya kızarıklık da eşlik edebilir.

Belağrısı:

Bu durum bel kaslarında ani kramp tarzı kasılmalar nedeniyle olabilir,geçici ve normaldir.

Baş ağrısı:

Nadir olmakla beraber, epidural anesteziyi takiben baş ağrısı gelişebilir.(<%1) Bu epidural işlem sırasında spinal aralığa girilmesi söz konusu olursa gelişmektedir. Bu nedenle doktorunuz epidural iğneyi yerleştirilirken mümkün olduğunca hareketsiz durmanız baş ağrısı olasılığını azaltmaya yardımcı olur. Genellikle baş ağrısı epidural bloğu takip eden 24 saat içinde meydana gelir. Tipik olarak hasta sırt üstü istirahat ederken ağrı hissetmez ayağa kalkınca şiddetlenir. Bazen birkaç gün sürebilen bu baş boyun rahatsızlığı düz yatmak, sıvı içmek,bel altına başınç uygulayan yastıklar yerleştirmek ve kafeinli ağrı kesici tablet kullanmak gibi basit yöntemlerle azaltılabilir veya tamamen ortadan kaldırılabilir.Düzelmese pıhtı yaması yapılır.

Lokal anestezik allerjik reaksiyonu:

Lokal anestezik reaksiyonu nadir görülür. Daha önce lokal anesteziklere karşı herhangi bir reaksiyon gelişmişse anestezi doktorunuza mutlaka söyleyin.

Solunum problemleri:

Nadir durumlarda anestezik ilaçlar göğüs kaslarını etkileyerek nefes almanızı güçleştirebilir. Bu durumu düzeltmek ve nefes almanıza yardımcı olmak için oksijen verilebilir.

Parestezi: Ö

zellikle ilaç verildiğinde, bacaklarda uyuşma ve epidural katater yerleştirilirken sol tarafta sık olmak üzere, “elektirik çarpması hissi” olabilir.

Enfeksiyon:

Her enjeksiyonda olduğu gibi bu girişimlerde de enfeksiyon oluşabilir. Oluşmaması için özen gösterilmektedir.

Sinirsel komplikasyonlar:

Bölgesel anestezi sonrası geçici veya kalıcı sinirsel hasarlar nadiren de olsa ortaya çıkabilir. (10 000-100 000 de birden az)

Başarısız blok:

Epidural anestezi uygulaması ile ameliyata başlandıktan sonra hastanın ağrı duyması ya da ameliyatın süresinin sinirin uyuşturulması için kullanılan ilacın etki süresinden uzun sürmesine bağlı olarak hastanın ameliyatına devam edilebilmesi için anestezi uzmanı doktorunuz uygun gördüğü ek bir uygulama (sedasyon veya genel anestezi) yapmak zorunda kalabilir.

Sahip olduğumuz bilgi ve tecrübeler ışığında, doğru ve tecrübeli anestezi uzmanınca yapılan epidural anestezi ile normal vajinal veya sezaryenle doğum;çok rahat, güvenli, konforlu ve modern bir yöntemdir diyebiliriz.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Didem Kurban

Op. Dr. Didem KURBAN, Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2003 Yılından itibaren bir çok devlet hastanesi ve özel hastanelerde görev almış olan Op. Dr. Didem KURBAN, 2011 - 2014 yılları arasında Özel HRS Hastanesi'nde, Tüp Bebek alanında deneyim sahibi olmuştur. 2014-2016 yılları arasında ise, Prof. Dr. Özgür Deren ile normal ve riskli gebelikler üzerine çalışmıştır. Ulusasl ve uluslararası dergilerde yayınlanmış bir çok makalesi bulunan Op. Dr. Didem KURBAN, aynı zamanda bir çok eğitim ve kurs programı sertifikasına sahiptir. İyi derecede ingilizce ve al ...

Etiketler
Epidural anestezi hakkında
Op. Dr. Didem Kurban
Op. Dr. Didem Kurban
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube