En sık görülen kadın hastalıkları ve tedavi şekilleri

En sık görülen kadın hastalıkları ve tedavi şekilleri
Adet düzensizlikleri Her kadının yaşamı boyunca zaman zaman adet kanamalarında düzensizlikler olabilir. Adet düzensizliği diyebilmek için bu durumun tekrarlayıcı nitelikte olması gerekir.


Adetlerin ergenlik döneminde başlaması veya başlamaması , ne zaman uyarsın ? Eğer kızınızın adeti 9 yaşından önce başlamışsa, 14 yaşına kadar meme gelişimi, tüylenme, vücut şeklinin değişmesi gibi, değişiklikler başlamamış ve henüz adet görülmemiş ise,18 yaşına gelindiğinde değişiklikler başlamış, ancak henüz adet görmemiş ise, adet kanamaları 21 günden daha sık, 35 günden daha uzun aralıklarla oluyorsa ve 7 günden uzun 1 günden kısa sürüyorsa, iki adet arasında kanamalar, lekelenmeler oluyorsa, kanamalar aşırı miktarda (günde 4-5 pedden fazla) oluyorsa, bir yerlerde bir yanlışlık var demektir, pek çok neden kolayca tanınır ve tedavi edilebilir. Böylece bu bozuklukların kadınlarda yapabileceği genel vücut sağlığını bozucu kansızlık gibi sorunların yanında sizlerin ve genç kızlarımızın ileride istediklerinde çocuk sahibi olmalarını engelleyebilecek kalıcı bozuklukların önüne geçmiş olursunuz.


Akıntılar Her kadınlarda hastalık olmayan normal bir akıntı olabilir. Bu nedenle kokusuz, kirli beyaz ve kilot yıkanırken kaynatıldığında leke bırakan bir akıntı korkutmamalıdır. Bu akıntının içinde bulunan, hormonlar etkisiyle dökülmüş hücreler, iç çamaşırı kaynatıldığında bir leke bırakır.


Doğal olan bu salgı, yanlış olarak birçok kadınları telaşlandırır. Herkesin boyu ve kilosu nasıl aynı değilse salgı miktarı da kişiden kişiye değişir. Yinede akıntının normal olup olmadığının hekim tarafından belirlenmesinde yarar vardır. Akıntı sarı-yeşil renkli ve kötü kokulu ise, beyaz, çökelek peyniri gibi pütür pütürse ve ekşi kokuyorsa, şeffaf beyaz akıntı her zamankinden daha çok olmaya başlamışsa, beraberinde kaşıntı ve yanma hissi ve o bölgede kızarıklık varsa, bir sorun var demektir. Yaz döneminde akıntılarla ilgili sorunlarda artış olur genellikle. Buna deniz, havuz, sıcak hava, terleme, beslenmedeki değişiklikler, giyim kuşamdaki farklılıklar neden olur. Akıntıların uzmanlarca tanınması ve tedavileri oldukça basittir.


Bir uzman hekimin görüp doğru tanı koyması ve tedaviyi düzenlemesi gereklidir. Karın, Kasık Ağrıları ve Adet Sancısı Bazı kadınlar adet kanamaları sırasında bel ve kasıklarında ağrı hissedebilir. Sancı kasılma biçimindedir. Kanamanın ilk gününde ya da 1-2 gün öncesinde başlayabilir. Birlikte bulantı - kusma olabilir. Yazın farkında olmadan üşütme nedeniyle karın, kasık ağrıları ve adet sancıları artabilir.


Önlem olarak neler akıntılardan korunmak için önerdiklerimin yanında ;


• Susuz kalmamalı, yeterince “su” içerek kasık ağrılarına neden olabilen böbreklerinizi rahatlatmak gereklidir. Unutmayın susadıkça “su” içilir !...


• Eğer terleme ile çok su ve tuz kaybı varsa, ki kendinizi halsiz, hatta bitab hissedersiniz, tuzlu ayran yada soda size çok iyi gelecektir.


• Adet ağrılarını azaltmak için adet döneminde “üç beyaz” dediğimiz, unlu, şekerli ve tuzlu yiyecek ve içeceklerden kaçınınız.


• Her gün sabah ve akşam ılık duş alınız. (adetli iken de duş alınır…)


• Her sabah ve akşam 10’ar dakikalık kültür fizik hareketleri yapınız. (beden eğitimi dersinde öğrendikleriniz bile yeter…) Tüylenme ve sivilceler İstenmeyen tüylerde bir artış varsa, bu sizi üzüyorsa, lütfen epilasyondan önce bir kadın hekimine baş vurunuz, sebebini bulmak ve tedavi etmek oldukça kolaydır, önce tüylerin çıkmasını durduralım, sonra siz yine gerekirse epilasyona gidersiniz. Özellikle genç kızlarımız bu konuda çok sıkılabilirler, ama hiç sorun değil, kadın hastalıkları uzmanları bu konuda onlara yardım etmeye hazır ve nazırız. Miyomlar Miyomlar doğurganlık döneminde hemen hemen her üç kadından birinde bulunan fakat çoğu kez herhangi bir şikayete neden olmayan iyi huylu, kanserleşmeyen, rahim urlarıdır. Ancak bazan ağrı, ağrılı adet görme, kanama düzensizlikleri , lekelenmeler, aşırı kanamalar gibi şikayetlere yol açar. Bu gibi durumlarda yapılacak en iyi şey, bir uzman hekime başvurmaktır.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu

Etiketler
Adet kanaması
Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu
Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube