Emzirirken en iyi korunma yöntemi

Emzirirken en iyi korunma yöntemi

Emzirme sırasında yumurtlamayı baskılayan prolaktin hormonu salgılanır.Bu da gebe kalma ihtimalini azaltsada yüzde yüz koruyucu değildir.

PREZERVATİF İLE KORUNMA YÖNTEMİ:En iyi korunma yöntemi prezervatifle korunmadır,hem gebelikten hem cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korur.Herhangi bir yan etkisi yoktur.  

SPİRALLE KORUNMA YÖNTEMİ:En erken doğumdan 6 hafta sonra takılabilir daha erken takılırsa rahim henüz eski boyutuna gelmediği için vücuttan atılma ihtimali vardır.Hormonlu ve bakırlı spiraller var her ikisi de emzirirken kullanılabilir hormonlu spiralin içindeki hormon rahim içinde kalır süte geçmez.  

CERRAHİ YÖNTEMLE KORUNMA : Gelecekte gebelik isteği yoksa kalıcı olarak kısırlaştırma yöntemidir.Eğer hasta sezeryan ile doğum yapmışsa sezeryan sırasında kısırlaştırma yapılabilir ya da normal doğum yapmışsa doğumdan 6 hafta sonra kısa bir anestezi ile kapalı yöntemle kısırlaştırma yapılabilir. 

  HORMONALKORUNMA YÖNTEMİ:Kombine doğum kontrol yöntemleri var.Bunlar süt miktarını azaltır,birde sadece progesteron içerenler var bunlar kombine doğum kontrol haplarına göre daha güvenlidir,süte daha az geçer.doğum kontrol  haplarına en erken doğumdan 6 hafta sonra başlanabilir,tercihen adetin içindeyken başlanmalıdır.Birde hormonal yöntemlerden 3 aylık iğneler ve cilt altı implantlar var,süte az miktarda  geçtikleri için kullanılmalarında sakınca yotur.Bunlardan biri tercih edilecekse adetin içindeyken başlanmalı. Bu korunma yöntemlerinden birine hasta, hekim ortaklaşa karar verir   .Hangi yöntem kişiye uygunsa ona göre tercih yapılır.2 gebelik arası en az 2 yıl olmalı annenin vücudunun toparlanması ve demir,kalsiyum depolarının dolması için gereklidir.

                              EMZİRİRKEN GEBE KALINDIĞINDA EMZİRMEYE DEVAM EDİLİR Mİ ?

Emzirirken gebe kaldığınız durumda doktorunuzla oturup süreci planlamalısınız.Hamile iken sütün azalması oldukça yaygın bir durumdur.Bu progestan hormonunun artışına bağlı olur.Yine de  emzirmeye devam edilebilir.Emzirirken oksitosin dediğimiz hormon salgılanır bu hormon rahim kasılmalarını artırır ancak doğum zamanı gelmeden bu hormonunun salgılanmasına rahim duyarsızdır.Eğer gebelik normal seyrediyorsa diğer bebeğin emzirilmesi ayrıca düşük riskini artırmaz.Emzirme her iki bebeğinde kilosuna olumsuz etki etmez ancak anne yeterli besin, sıvı ve kalori alımına dikkat etmelidir.                                                               

Bu makale 8 Ocak 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Oya Ünsal Erbay

Op. Dr. Oya Ünsal Erbay, lisans öncesi eğitimlerini tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başlamış olduğu lisans eğitimini başarı ile tamamlayarak Tıp Doktoru unvanını almıştır. İhtisasını ise, 2004 yılında Akdeniz Üniversitesi’nde tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Meydan tıp merkezi, Korkuteli özel yaşam hastanesi, Korkuteli devlet hastanesi, Gümüşhane devlet hastanesi hasta kabulü yapmıştır.

Türk Tabipler Birliği üyesidir.

Op. Dr. Oya Ünsal Erbay, mesleki çalışmalarına Manavgat Devlet Hastanesi’nde devam etmektedir.

 

Etiketler
Emzirme döneminde korunma
Op. Dr. Oya Ünsal Erbay
Op. Dr. Oya Ünsal Erbay
Antalya - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube