Doktorsitesi.com

Empty Sella Sendromu (Boş Sella Sendromu)

Doç. Dr. Kenan Kıbıcı
Doç. Dr. Kenan Kıbıcı
17 Ağustos 201916663 görüntülenme
Randevu Al
Empty Sella Sendromu (Boş Sella Sendromu)

Empty sella sendromu, primer ve sekonder olarak iki farklı durumda meydana gelir.

Primer empty sella sendromu

Bu durum sella tursika adı verilen anatomik yapı içerisine beyin zarının taşması sonucu ortaya çıkar. Tekrarlayan beyin omurilik sıvısı (BOS) atımları ya da kitle etkisi buna neden olabilir. Sella denen hipofiz bezinin bulunduğu boşluk genişler ve hipofiz bezi sıkışabilir. Toplumun genelinde görülme oranı % 8–35' dir . Kadınlarda erkeklere oranla 5 kat daha fazla görülür. Bu tür hastaların çoğu orta yaşlı, kilolu ve hipertansiyonu olan kadınlardır. Hipofiz tümörü olan hastalarda daha sık görülür. Hastalar, en sık baş ağrısından yakınırlar. Daha sonra gelen belirtiler ise baş dönmesi, sara nöbetleri, görme bozuklukları, adet düzensizlikleri, göğüslerden süt gelmesi; nadiren de burundan beyin omurilik sıvısı gelişi gözlenebilir. Tanısı, hipofiz hormon profilinde bozulmaların olmasıyla ve beyin MR ile konabilir.  

Sekonder empty sella sendromu

Başarılı bir hipofiz tümörü cerrahisi sonrası görme bozukluklarının meydana gelmesidir. Optik kiazmanın (göz sinirinin oluşturduğu anatomik yapı) sella içerisine sarkması nedeniyle meydana gelir.

Etiketler

HipofizBaşağrısıBaşağrımHipofiz bezi tümörleriEmpty sellaboş sella sendromu

Yazar Hakkında

Doç. Dr. Kenan Kıbıcı

Doç. Dr. Kenan Kıbıcı

Doç. Dr. Kenan KIBICI, Karabük'te doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gülhane Askeri Tıp Akademisi'ni başarıyla tamamlayarak 1990 yılnda Deniz Tabip Teğmen olarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, yine Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde tamamlamış ve 1999 yılında Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı olmuştur. Aynı klinikte 6 yıl Baş Asistan olarak görev yapmış ve bu süre içerisinde Gülhane Askeri Tıp Akademisi / Ankara Mikrocerrahi Merkezinde ve yurtiçi ve dışı çeşitli merkezlerde Mikroşirürji eğitimi almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır