Embriyoların dondurularak saklanması

Embriyoların dondurularak saklanması

Tüp bebek tedavisinde gebelik şansı en yüksek embriyoları seçebilmek maksadı ile genelde transfer edilecek embriyodan daha fazla sayıda embriyo geliştirilmektedir. Transfer edilmeyen ancak gebelik şansı yüksek olan ve iyi kalitede gelişim gösteren bu embriyolar dondurularak ileri bir dönemde kullanılabilmektedir. Böylelikle daha basit bir yöntemle çiftlerin yeni bir tüp bebek tedavisinin getireceği maddi ve tıbbi külfetleri azaltılabilmektedir. 

Embriyolar dondurulma işlemine karşı oldukca hassas olup bazı embryolar çözülme işlemi esnasında canlıklarını yitirebilmektedir. Ancak dondurulma ve çözülme işleminden canlı olarak çıkan embryolardan oluşan gebeliklerin ve doğan çocukların gelişimi dondurulmamış embryolar gibi normal olup dondurma işlemine bağlı her hangi bir doğum arazı söz konusu değildir. Dondurulmuş embryoların gebelik şansı genelde dondurulmamış embryolardan daha az olduğu gözlenmiştir, ancak 'vitrifikasyon' olarak adlandırılan yeni bir hızlı dondurma yöntemi ile hem embriyoların canlılık oranları hemde gebelik şansları belirgin olarak artmıştır. Başarıyı belirleyen en önemli faktör embryoların transfer edildikleri değil donduruldukları andaki hanımın yaşıdır ve dondurulmamış embryoların aksine bu geçen zamanla azalmamaktadır. 

Dondurulmuş embriyoların transferi için rahim iç yüzeyininin (endometrium) hazırlanması gerekmektedir. Bu hazırlık düzenli adet gören hanımlarda ilaç kullanımına gerek olmadan tamamen doğal adet döneminde yapılabileceği gibi adet düzensizliği olan hanımlarda 2 haftalık basit bir hormon tedavisi ile de sağlanabilmektedir, gebeliğin oluşması durumunda hormon tedavisi 3 ay kadar daha devam etmektedir. Her iki yönteminde başarı oranları aynıdır.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Şahin  Zeteroğlu

Doç. Dr. Şahin ZETEROĞLU, lise eğitimini 1985 yılında Kurtuluş Lisesi'nde bitirdikten sonra Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1992 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1998 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 1998 - 2004 yılları arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda, 2004 - 2006 yılları arasında ise Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda görev yapmış olan Doç. Dr. Şahin ZETEROĞLU, 2006 yılından beri Acıbadem Bursa Hastanesi'nde hastalarına hizmet vermektedir. Doç. Dr. Şahin ZETEROĞLU, European Society for Human Reproduction and Embryology (ESHRE), Türk Jinekoloji ve Obstetri Derneği, Türk Perinatoloji Derneği ...

Etiketler
Embriyo transferi
Prof. Dr. Şahin  Zeteroğlu
Prof. Dr. Şahin Zeteroğlu
Bursa - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube