Eldeki kistler,Ganglion kistleri

Prof. Dr. A. Kadir Bacakoğlu
Prof. Dr. A. Kadir Bacakoğlu
8 Ocak 20144052 görüntülenme
Randevu Al
Eldeki kistler,Ganglion kistleri

Elde kist dendiği zaman akla sıklıkla ganglion kistleri gelir. Ganglion kistleri en çok el bileği ve elin sırtında daha az el bileği ve parmakların iç (avuç içi ) bölümünde bazen de parmak eklemlerinin tırnağa yakın bölümlerinde görülürler. Ganglion kistleri içi koyu  jelatin kıvamında sıvı ile dolu balonlara benzetilebilirler. Nedeni tam olarak bilinmese de eklem ve kirişlerin (tendon) mekanik değişiklikleri sonucu oluşurlar. Kist bir kapsülle çevrili olup içine dolan sıvı miktarıyla zaman zaman boyut değiştirebilir, küçülebilir, büyüyebilir hatta kaybolup tekrar belirebilir.

Bu kistler kesinlikle kötü huylu tümörler değildirler. Başka bir vücut bölgesine yayılmazlar. Tanı klinik muayene ile çok rahat konabilir. Nadiren eldeki başka yumuşak doku kitleleriyle karışabilmesi nedeniyle radyolojik tetkik  yapılabilir. Ultrasonografi ile çok kolay tanınırlar. Parmaklarda oluşan kistlerin eklem kireçlenmesi yapıp yapmadığını anlamak için film (röntgen ) gerekebilir. Yine el bileği bölgesinde görülen kistlerde kistin zaman zaman iki kemik aralığı bölgesinden kaynaklanabileceği düşüncesiyle el  bileği kemiklerine ve bağlarına yönelik radyolojik inceleme yapılabilir. Bazı hastalarda şişlik dışarıdan net görülmeyip kiriş ve bağların arasına sıkışmış şekilde gizli kistler olarak görülebilir. El bileği ağrısıyla başvuran bu hastalarda gizli ganglion kistlerini akla getirmek gerekir. Hastaların üç temel yakınması şişlik, ağrı ve estetik görüntüdür.

Semptomatik (yakınması olan) hastalar tedavi edilmelidir. Sadece şişliği olan ağrısı olmayan hastalar izlenmelidir. Ağrı el bileğinin, elin kullanımıyla artar. Kitlenin büyük veya küçük olmasıyla doğru orantılı değildir. Ağrılı ganglion kistleri kısa süreli dinlendirme atelleri (el bilekliği, parmaklık gibi ) ile izlenebilir. Kistler nadiren de olsa içeriği enjektör ile çekilerek küçültülebilir. Ağrılı dönemlerde ilaç tedavisi verilebilir. Gerçek tedavisi ganglion kistinin cerrahi olarak çıkartılmasıdır. Kistin başlangıç noktasına kadar ulaşılması, sapıyla ( balonun ağız kısmı ) birlikte çıkarılması nüksü engeller. Cerrahi tedavi özenli ve yeterli derinlikte olmaz ise kist nüks edebilir.

ARAMA MOTORLARI İÇİN İNGİLİZCE TANIMI: Ganglion cyst, mucous cyst, occult cyst

Etiketler

GanglionGanglion kisti tedavisi

Yazar Hakkında

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır