El bileği seviyesinde sinir sıkışması (karpal tünel sendromu)

El bileği seviyesinde sinir sıkışması (karpal tünel sendromu)

Nedir?: El bileği seviyesindeki sinir sıkışması yani Karpal Tunel Sendromu, ele giden median sinirin el bileğindeki karpal tunelden geçerken çevre kılıf ve yapılar tarafından sıkışmasıdır. Daha çok kadınlarda ve 40-60 yaş aralığında sık görülür.

Nedenleri: Uzun süre aynı pozisyonda el işi yapanlarda ( yani bilgisayar kullanımı, demir işçiliği, piyano çalma gibi) görülen  bir rahatsızlık olmasına rağmen, yaşa bağlı kireçlenme ve yağ dokusuna ait rahatsızlıklarda da ortaya çıkabilir.

Klinik:  Sinir sıkışması bulguları kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Başlangıç döneminde ise elde güçsüzlük, çabuk yorulma ve ilk 3 parmakta karıncalanma vardır. Hastalık ilerleyince ağrı şiddetlenir, parmaklarda uyuşma başlar. Bu ağrı bazen gece uyandıracak kadar şiddetli olabilir.

Tanı için klinik bulgular ve hastanın şikayetleri yeterlidir. Yardımcı olarak EMG yani sinir ileti testinden yararlanılabilir.

Tedavide başlangıç dönemi ise el bileği hareketleri kısıtlanır ve antiinflamatuar ilaçlar verilir. Ayrıca bazı durumlarda steroid enjeksiyonu yapılabilir. Bu uygulamalara karşın geçmeyen, şikayetlerin devam ettiği durumlarda açık, mini açık ve endoskopik cerrahi yöntemlerle tedavi gerekir.

Ameliyat sonrası şikayetler hemen geçmez. İlk 1 aydan sonra şikayetlerde belirgin azalma görülür. Tam iyileşme sinirdeki hasara bağlı olarak 3-6  ay arasında değişebilir. Ağır ve geç kalınmış olgularda şikayetler azalmakla birlikte tam olarak ortadan kalkmayabilir.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mahmut Kömürcü

Prof. Dr. Mahmut KÖMÜRCÜ, 1964 yılında Ankara’da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini 1982 yılında Kuleli Askeri Lisesi'nde tamamlamıştır. 1982 yılında Gülhane Askeri Tıp Fakültesi’nde başlamış olduğu tıp eğitimini 1988 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1989- 1991 yılları arasında Malatya’da 400 yataklı Sahra Hastanesi Başhekimi olarak kıta hizmeti görevini yerine getirmiştir.1991 yılında GATA Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda ihtisas eğitimine başlamış ve 1995 yılında eğitimini tamamlayarak Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. 1995-1998 yılları arasında Elazığ Asker Hastanesi’nde çalışmıştır. GATA Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda, 1998 yılında Yardımcı Doçent olmuştur. 2000-2001 yılları arasında Amerika’da Hospital For Special Surgery, Duke Üniversitesi ve Wake Forest Üniversitesi Ortopedi ve El C ...

Etiketler
Karpal tunel sendromu neden olur
Prof. Dr. Mahmut Kömürcü
Prof. Dr. Mahmut Kömürcü
Ankara - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube