Eksik dişlerin yerine konması

Eksik dişlerin yerine konması

Çiğneme ve konuşma fonksiyonunun yanında kişilerin sosyal ilişkilerinin de devamı açısından estetik olarak da eksik dişlerin yerine protetik olarak rehabilite edilmesi önem taşımaktadır.

Diş eksikliği olan bir bölgede öncelikle boş olan bölgeye çiğneme kuvvetlerinin etkisiyle, dişsizliğe komşu olan alandaki dişlerde devrilme hareketi gözlenir. Bu devrilme hareketi ağızdaki kuvvet dağılımını olumsuz etkileyerek devrik dişlerin normalden şiddetli kuvvete maruz kalmasına ve dişe destek olan kemikte yıkıma, erimeye neden olur. Erken dönemde müdahale edilmediği takdirde, desteğini kaybeden dişlerde hareketlenme ortaya çıkar ve kişi dişini kaybetme gerçeğiyle yüz yüze kalır. Aynı zamanda devrik dişlerin yerleşiminden dolayı kişinin çiğneme etkinliğini azalır, dişler arasında temizlenemeyen alanlar oluşur, bu da çürük sıklığında artmaya neden olur.

Arka bölgede sadece sağ ya da sadece sol tarafta diş eksikliği mevcudiyetinde kişi karşıt tarafında çiğneme yapacağından, kuvvetler tek bir bölgede yoğunlaşır. Kişi tek taraflı çiğneme alışkanlığı oluşturur. Komple bir çenedeki çiğneme kuvvetini tek bir bölge karşılamak zorunda kaldığından, bu bölgedeki dişler kuvveti çene kemiğine, ve dolayısıyla da tek taraflı çene eklemine iletirler. Diş eksikliği rehabilite edilmeyip, çiğneme kuvveti her iki çeneye dağıtılmadığı takdirde de tek taraflı eklem problemleri, kas ağrıları başlar. Eklemde ve eklem diskinde dejenerasyon, çiğneme sırasında "click" sesleri hatta eklemde kilitlenme gibi ciddi tablolar oluşabilir.

Arka bölgede hem sağ hem de sol tarafta diş eksikliği mevcudiyetinde hasta çiğneme kuvvetini ön bölgede gerçekleştirmeye çalışır. Ancak ısırma ve kesme konusunda özelleşmiş bu dişler çiğnemeye uygun olmadığı için kolayca aşınmalar başlar. Hastanın sahip olduğu dikey boyut adlı yüz yüksekliği, dişlerdeki aşınmayla birlikte azalır. Bunu kompanse etmeye çalışan alt çene rotasyon hareketiyle yukarı ve öne hareket eder. Böylece dikey boyutu azalan hastada çene rotasyonu nedeniyle eklem problemleri başlayacağı gibi, diş desteği olmayan yanak bölgesinde sarkma, dudak köşelerinde sarkma ve buna bağlı olarak bu alanlarda candida mantar enfeksiyonları, yüzde ve dudaklarda buruşma, yaşlı görünüm ortaya çıkar.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Hüseyin Gürel

Dt. Hüseyin GÜREL, 1971 yılında Konya'da doğmuştur. Lise öğrenimini Özel Gündoğdu Lisesi'nde bitirdikten sonra 1990 yılında Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini 1995 yılında başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.

Mezuniyetinin ardından 1995-2012 yılları arasında serbest muayenehanecilik yapmış olan Dt. Hüseyin GÜREL, mesleki çalışmalarına kurucusu olduğu Özel Panoramik Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'nde devam etmektedir.

Etiketler
Çene eklemi sesleri
Dt. Hüseyin Gürel
Dt. Hüseyin Gürel
Antalya - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube