Ebola

Ebola

140 Karakterde Ebola

Hastalık için en son yapılan ve en dikkat çekici açıklama ‘’ O kadar da kötü değil ama bulaşınca öldürür’’ oldu. Bu ‘’bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın’’ demek gibi bir şeydir… Ancak ilerleyen teknoloji ve iletişim insanları birbirine daha çok yakınlaştırdı. Artık yılanın olduğu her yere kolayca ulaşıyoruz ve onu rahatlıkla saatler içerisinde dünyanın her yerine taşıyabiliriz. Bu yüzden Ebola virusünün paniği havalimanlarında ve uçak yolculuklarında yaşanıyor.

Peki nedir bu Ebola? Bir virus, yani bir DNA veya RNA içeren genetik bir sarmala sahip ve etrafında bir protein kabuğu bulunan dünyanın bilinen en küçük canlı organizması. Başka bir canlı ile temasında kendisini çoğaltmaya başlayarak konak olduğu canlı da hastalığa sebeb olması ile karakterize bir yaşamı olan varlık.

Son aylarda ölümcül karakteri ile tüm dünyada korkuya neden olan hastalık bu özelliği ile popülerliğini korumaktadır. Yazılı ve görsel basında ilgi ile takip edilen ve her zaman manşet olan bu hastalıkla ile ilgili bilmemiz gereken en önemli özellikler nelerdir? Biz normal ve sıradan insanlar için en önemli şeyin bu hastalığın bulaşma yollarını bilmek olmalıdır. Her hangi bir yerden başka bir yere uçak yolculuğu yapmasakta bu yolculuğu yapmış biri ile temas edebiliriz. O yüzden bu virusün bulaşma karakteristiğini bilerek yayılmasının önünde önemli bir engel koymuş oluruz. 
Gayet kırılgan ve dış ortamda yaşama süresi kısıtlı olan bu canlı, insandan insana diğer üst solunum yolları virüsleri gibi havadan yani damlacık enfeksiyonu ile bulaşmaz. İlla ki bir vucut sıvı teması gerekir. Bunlar kan, dışkı, kusmuk gibi
vücut sıvılarıdır. Ancak böyle bir sıvı bulaşmış nesneye ellerimizde dokunsak bile direk kan temasını sağlayacak yara olmadan ya da ellerimizi ağız gibi vucut sıvılarına temas ettirmez isek bulaşmaz. O yüzden her zaman ellerimizi bol su ve sabunla yıkayarak mevcut temaslarda bile bulaşmanın önüne geçebiliriz. Biz Kulak Burun Boğaz hekimleri için yanıtlanması gereken en önemli soru ‘’hapşırık ve öksürükle bu hastalık bulaşır mı ?’’ olmalıdır. Hasta kişinin vucut sıvılarında bulunan bu virüs hapşırma ve ya öksürükle damlacık enfeksiyonu olarak havada ki su taneleri ile bu hastalığı dış ortama bırakır. Ancak bu enfekte su damlaları ile diğer kişinin vucut sıvılarını teması gerekir. İyi korunan ve karantina altına alınmış bir Ebola hastası düşünüldüğünde, bu bir teori olarak kalacaktır ama gene de bilinmesinde fayda vardır. O yüzden Ebola en çok sağlık personelinde ve doktorlarda görülmektedir. 

Hastalığı yapan bu virusün özelliğinden de anlaşıldığı gibi uluslararası bir birliktelik ve bilinç ile yapılacak çalışmalar ölümcül olan bu canlının izole kalmasını ve yayılmamasını sağlayacaktır. Teknoloji ve iletişim gibi iyi gelişmelerin yaşandığı dünyamızda bazen milyonlarca kişiyi öldürme potansiyeline sahip böyle hastalıklığın yayılmasına da yardımcı olabileceği düşüncesini aklımızdan hiç çıkamamamız gerekiyor. Her zaman geleceğin beklentilerine hazır olmalıyız.
Dr Tamer Haliloğlu

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Tamer Haliloğlu

Yrd. Doç. Dr. Tamer Haliloğlu, Yunanistan’ın İskeçe kentine bağlı Kösehalli köyünde dünyaya geldi. 1970 yılında ailesi ile birlikte Türkiye’ye yerleşti. İlkokul eğitimine İzmit Fevzi Çakmak İlköğretim Okulu’nda başladı, daha sonra Namık Kemal Orta Okulu’nu ve İzmit Lisesi’ni bitirdi. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1987 yılında mezun olan Haliloğlu, hemen sonrasında İ. Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıklar Ana Bilim Dalı’nda Profesör Doktor Behbut Cevanşir’in ekibinde ihtisasa başladı ve 1993 senesinde Kulak Burun Boğaz Hastalıklar ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı oldu. 16 yıl Alman Hastanesi Kulak Burun Boğaz Departmanı’nda, 8 yıl SSK Okmeydanı Eğitim Hastanesi’nde Başasistan olarak çalıştı ve eş zamanlı olarak İ. Ü. İstanbul Tıp Fakültesi KBB Ana Bilim Dalında üst ihtisas yaptı.   Fulya’daki muayeneha ...

Etiketler
Ebola nedir
Dr. Öğr. Üyesi Tamer Haliloğlu
Dr. Öğr. Üyesi Tamer Haliloğlu
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube