Düztabanlık

Op. Dr. Ayhan Baran
Op. Dr. Ayhan Baran
21 Ekim 20103217 görüntülenme
Randevu Al
Düztabanlık
Ayağın uzunlamasına ve enine olmak üzere iki kavsi vardır. İnsan yere topuk, 1.metatars ve 5.metatars olmak üzere üç noktadan basar. Bu kavislerin kaybolduğu duruma kısaca düztabanlık diyoruz.

Ayağın uzunlamasına kavsini kemik yapılar, plantar ligamentöz yapılar ve posterior tibial kas grubu oluşturur.
Yeni doğanda ayak tabanında ayağın uzun kavsine yakın lokalizasyonlu yağ yastıkçığı vardır. Bu nedenle yeni doğanda fizyolojik düztabanlık görüntüsü vardır.

Doğumsal ve edinsel olmak üzere iki gruba ayırabiliriz:

1-Doğumsal: Bunlardan doğumsal vertikal talus ve tarsal koalisyon ciddi deformitelerdir.

2-Edinsel: Travmatik, paralitik, spastik ve statik tipte olur.

Bunlardan flaks pesplanovalgus üzerinde durmak gerekir. Çünkü bu, deformitelerin büyük çoğunluğunu oluşturur. Yürüme başlangıcında tanınır. Topuk valgus pozisyonundadır. Ayak medial kavsi düzleşmiştir. Bağ gevşekliği, kas zayıflığı, şişmanlık sebep olarak sayılabilir. Muayene ile tanı kolayca konur, genellikle hastanın yakınması yoktur. Ağrı mevcutsa ayırıcı tanı yapılmalı ve özellikle yürüme şekline dikkat edilmelidir. Ayak medial kavsi düzleşmiş ve kaybolmuştur, ön ayak abdüksiyonda ve topuk valgustadır. Röntgen tetkiklerinde kemiksel koalisyona dikkat edilmelidir. Ayrıcı tanı, doğumsal düztabanlık, fizyolojik pes valgus ve paralitik pes planovalgus arasında yapılmalıdır.

TEDAVİ
Yumuşak pes planovalgusta çocuğun ailesi prognozun iyi olduğu ve spontan seyir konusunda bilgilendirilmelidir.


Yalın ayak yürüme ve ayak jimnastiği (özellikle bir şey yakalama, pürüzlü zeminde yürüme).

Tabanlıklar ve ayakkabılar: Tabanlık medialde supinasyon desteği sağlamalı, ayakkabı topuğu kavramalıdır.

Cerrahi Tedavi:  Uzun süre tıbbi tedavinin başarısız kaldığı, belirgin klinik ve patolojik değişikliklere, yüklenmeye bağlık şiddetli ağrıların mevcut olduğu olgularda uygulanır. Yumuşak doku ve kemiksel ameliyatlar 8 yaşından sonra uygulanmalıdır. 


Etiketler

DüztabanlıkTabanlıkDüztabanlık tedavisiDüztabanlığın cerrahi tedavisi

Yazar Hakkında

Op. Dr. Ayhan Baran

Op. Dr. Ayhan Baran

Op. Dr. Ayhan BARAN, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise,İstanbul Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamladıktan sonra Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır