Duygusal yeme davranışı ve kilo kontrolü

EFT VE DİĞER YARDIMCI TEKNİKLER İLE KİLO KONTROLÜNE DESTEK OLUYORUZ Duygulara izin verin: Hoş olmayan duyguları hissetmemeyi tercih ederiz, bunun yerine kendimizi hızla onlardan uzaklaştırmayı tercih ederiz - örneğin yemekle. Ancak bu duygular ortadan kaybolmaz, bilinçaltında kalır ve refahımız üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Olumlu ya da olumsuz duygulardan beslenme dürtüsü hissediyorsanız, durun ve kendi içinizde hissedin. Duyguların ortaya çıkmasına izin verin. Çoğu durumda bu, bu duyguların etkisini azaltır ve kısa bir süre sonra daha az acı verirler. Duygusal Yeme davranışınız için bir uzmandan yardım isteyin; Duygusal yeme alışkanlıklarınızı bilinçli beslenmeyle değiştirmek istiyorsanız ancak bunu kendi başınıza yapamayacağınızı düşünüyorsanız yardım alın. Merkezimizde duygusal yeme davranışı yaşayanlara EFT ve diğer destekleyici teknikler uygulanarak destek verilmektedir.

Duygusal yeme davranışı ve kilo kontrolü

EFT VE DİĞER YARDIMCI TEKNİKLER İLE KİLO KONTROLÜNE DESTEK OLUYORUZ

Duygusal Yeme: Neden Olur ve Nasıl Durdurulur?

Hayal kırıklığı, stres veya can sıkıntısından yemek yemek

Pek çok insan sadece aç olduklarında değil, aynı zamanda yalnızlık, hayal kırıklığı, can sıkıntısı veya stres nedeniyle de yemek yer. Sözde duygusal yeme, psikolojik olarak daha iyi hissetmenin yerine geçen bir tatmin haline geliyor. Duygusal yeme davranışını nasıl tanıyacağınızı ve bunu çözmek için hangi stratejilerin bulunduğunu öğrenin.

Duygusal yeme nasıl olur?

Neden ve ne zaman yediğimizin temel mekanizması basitçe açıklanıyor: Yiyecekler bize vücudumuzun çalışmasını sağlayan enerji ve besinleri sağlar. Açlık vücuda gıdaya ihtiyacı olduğunun sinyalini verir. Yeterince yersek tok hissederiz. Bu mekanizma biyolojik süreçlerin doğal bir parçasıdır ve birlikte doğduğumuz bir şeydir. Ancak birçok insan bu sinyalleri görmezden geliyor ve aç kalmadan yemek yiyor.

Bu tür davranışların arkasında genellikle duygusal yeme adı verilen şey yatmaktadır. Birçok insan, hayal kırıklığı, bunalmışlık veya sıkılma gibi belirli duygulara, duygusal nedenlerle yiyecek tüketerek tepki verir. Çoğunlukla ödül ve rahatlığın yerine geçer.

Aç hissetmeden daha sık yemek yediğinizi fark ederseniz stresli bir dönemden geçiyor olabilirsiniz. İnsanlar stresle farklı şekilde baş ederler. Duygusal yemeye yol açabilecek diğer tetikleyiciler şunlardır:

Yalnızlık, hüsran, stres,Boşluk hissi, Üzüntü, Can sıkıntısı, Ödül ihtiyacı, Güvence ihtiyacı, Rahatlık ihtiyacı

Duygusal olarak kontrol edilen gıda alımıyla daha iyi hissetmek istiyoruz. Özellikle problemli durumlarda tatlılara veya yağlı yiyeceklere yöneliyoruz. Çikolata, pizza, cips ve fast food, duygusal yiyiciler arasında çok popülerdir çünkü şeker, yağ ve lezzet arttırıcılar hızlı enerji kaynaklarıdır.Beyindeki ödül merkezini harekete geçirirler, bunun üzerine mutluluk hormonu olarak da adlandırılan dopamin gibi  maddeler salınır. Yani yemek aslında mutluluğu tetikleyebilir. Ayrıca yemek genellikle psikolojik açıdan iyi duygularla ilişkilendirilir.

Yemek ve ödül arasındaki bağlantı doğuştan gelen bir şeydir

Doğumdan sonra aldığımız ilk besin anne sütü veya bebek sütüdür. Emzirme veya beslenme sırasında bebeklere sadece minik midelerini dolduracak ve rahat uyku uyumalarını sağlayacak yiyecekler verilirken, sevgiyle ile kucaklanmı olduklaır için,  yemek yemeyi sıcaklık ve güvenlik duygusuyla ilişkilendirmeyi öğrenirler.

Çocuklar büyüdükçe, bakım veren kişi  yiyeceklere genellikle ek olumlu çağrışımlar ekler. Yemeğini yiyen çocuğu  bir aktivite yada  maddi manevi başka şeylerle ödüllendirir. Çocuklukta öğrenilen bu  duygusal eşleşme, yetişkinlikte sıkıldığımızda, depresif ve bunalmış hissettiğimizde duygusal yeme eğiliminin artmasına neden olabilir. Duygusal yeme davranışı geliştiren kişiler acıktıkları içn yemek yemezler.  Daha ziyade, yemek yeme ile ilişkilendirdikleri güvenlik veya ödül duygusunu ararlar.

 

Aşırı taleplere karşı “yemek”

İşyerinde zamanınız kısıtlı olduğunda veya iş yerindeki stresli bir günün ardından ödül olarak bir paket cips almak zorunda kaldığınızda aşırı istek: Stresle mücadele etmek için yemek yemek,  bunalma tehdidiyle başa çıkmak için yaygın ve çoğu zaman bilinçsiz bir stratejidir.

Zorlu durumlarda vücut kortizol hormonunu salgılar . Kalp daha hızlı atar, kan basıncı yükselir, kaslar gerilir, nefes alma sığlaşır. Bu mekanizma, tehdit edildiğinde insanın hayatta kalmasını sağlamak için evrim süreci boyunca ortaya çıktı ve türün devamını sağladı. Bugün de hala varlığını koruyan bu mekanizma, süreklilik arz ettiğinde, yani  stres seviyesi hep yüksel olduğunda  sağlığınız üzerinde olumsuz etkisi olabilir.

Hızla devam eden kent yaşamında işlerin biran önce bitirilmesi gerektiği baskısı stresin üst düzeyde yaşanmasına neden oluyor ve bu da hayatın her alanını etkilediği gibi beslenme alışkanlığını da etkiliyor. Sağlıklı beslenme çoğu zaman bir kenara bırakılıyor ;  çünkü zaman baskısı altında her şeyin hızla gerçekleşmesi gerekiyor. Sürekli gerginlik aşırı gıda alımına yol açar çünkü stresli olduğumuzda artık tokluk hissini gerçekten algılayamayız. Stres ayrıca kendimizi sakinleştirmek için kullandığımız duygusal yemeyi de teşvik eder. Bu faktörlerin fiziksel ve psikolojik sağlığımız üzerinde de olumsuz etkileri olabilir.

Gevşeme egzersizleri, olumsuz duygularla ve stresle daha iyi başa çıkmanıza ve böylece duygusal yemeyi önlemenize yardımcı olur.

Yiyecek ve duygular aşağı doğru bir sarmala yol açtığında

Duygusal nedenlerle yemek yemek, baskıya ve aşırı taleplere dayanmak veya istenmeyen duyguları uyuşturmak için bir koltuk değneği görevi görür. Aslında tok olmanıza rağmen çikolataya ve bir paket cipse uzanmanızın ardındaki tetikleyiciler bu davranışla güçlendirilebilir. Yanlış beslenme nedeniyle suçluluk duygusu ve kilo alma duyguları da eklenirse, bu durum duygusal bir düşüşe yol açabilir.

Bu nedenle duygusal yeme, bizi gerçek sorunla (stres, can sıkıntısı ve diğer olumsuz duyguların tetikleyicileri) ele almaktan alıkoyan telafi edici bir strateji haline gelmemelidir. Çünkü: Eğer sorun açlık değilse, yemek de çözüm değildir.

Duygusal Yeme: İşaretler

Duygusal “açlık”

Genellikle aniden ortaya çıkar,

Bilinçli zevk yerine dikkatsiz yiyecek tüketimine yol açar

Tercihen tatlı veya yağlı yiyeceklerle tatmin olur.

 

Bu sorular kendi yeme alışkanlıklarınız üzerinde düşünmenize yardımcı olabilir:

Aç olmamanıza rağmen sık sık yemek yer misiniz?

Doyduğunuz halde yemeye devam mı ediyorsunuz?

Kendinizi ödüllendirmek için mi yemek yiyorsunuz?

Kendinizi yalnızlık, can sıkıntısı veya hayal kırıklığı gibi olumsuz duygulardan uzaklaştırmak için mi yemek yiyorsunuz?

Yemeğin sizin için iyi bir arkadaş gibi olduğunu mu düşünüyorsunuz?

Yemek yemek kendinizi güvende ve emniyette hissetmenizi sağlar mı?

Yemek yedikten sonra kendinizi yargılıyor musunuz?

Duygusal yeme davranışı nasıl değiştirilebilir?

Eğer sıklıkla fiziksel açlıktan ziyade duygusal açlıktan yemek yiyorsanız, bu ipuçları sağlıklı yeni alışkanlıklar edinmenize yardımcı olabilir:

 

Tetikleyici uyaranı tanımlayın:

Yemek yeme dürtüsü ortaya çıktığı anda bir dakikanızı ayırın ve durumunuzu düşünün. Fiziksel olarak aç olduğunuz için mi bir şeyler yemek istiyorsunuz yoksa sadece duygularınızı telafi etmek mi istiyorsunuz? Bir yemek günlüğü kişisel kalıplarınızı ortaya çıkarmanıza yardımcı olabilir.

Şiddetli iştahınız varsa alternatif eylemlere başvurun:

Rahatlama egzersizi (meditasyon veya otojenik egzersiz gibi) veya sıcak bir banyo, işteki stresli bir günün ardından kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir mi?

Çözüm stratejilerini düşünün:

Tetikleyiciyi (örneğin kronik stres) adlandırabiliyorsanız, sorunun temelinin nasıl çözülebileceğini düşünün. Bir veya daha fazla stres etkenini kalıcı olarak ortadan kaldırmak mümkün olabilir mi?

Duygulara izin verin:

Hoş olmayan duyguları hissetmemeyi tercih ederiz, bunun yerine kendimizi hızla onlardan uzaklaştırmayı tercih ederiz - örneğin yemekle. Ancak bu duygular ortadan kaybolmaz, bilinçaltında kalır ve refahımız üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Olumlu ya da olumsuz duygulardan beslenme dürtüsü hissediyorsanız, durun ve kendi içinizde hissedin. Duyguların ortaya çıkmasına izin verin. Çoğu durumda bu, bu duyguların etkisini azaltır ve kısa bir süre sonra daha az acı verirler.

Duygusal Yeme davranışınız için  bir uzmandan yardım isteyin;

Duygusal yeme alışkanlıklarınızı bilinçli beslenmeyle değiştirmek istiyorsanız ancak bunu kendi başınıza yapamayacağınızı düşünüyorsanız yardım alın.

Merkezimizde duygusal yeme davranışı yaşayanlara  EFT ve diğer destekleyici teknikler uygulanarak  destek verilmektedir.

 

Bu makale 9 Mart 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Aile Danışmanı Aysun Turhan

1971 İzmit’te doğmuştur. İlk, Orta ve Lise Eğitimini İzmit’te tamamlamıştır. Konya Selçuk Üniversitesi’nde Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi Bölümü Anaokulu Öğretmenliğinden Teknik Öğretmen unvanı ile mezun olmuştur. Yüksek Lisansını Kocaeli Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü EYTPE alanında tamamlamıştır. Mili Eğitim Bakanlığı bünyesinde, çeşitli Lise, Ortaokul, İlkokul ve Halk Eğitimi Merkezlerinde Öğretmenlik ve İdarecilik görevleri yaptıktan sonra emekli olmuştur. Yüksek lisansnı tamamlarken Kadın Öğretmenlerin Bireyleşmesi Şaman Öğretmenler; Isimli Tez yazmıştır.  C.G. Jung Perspektifinden, Joseph Cambell’in Kahramanın Sonsuz Yolculuğu Aşama Arketipi modeliyle kadınların Bireyleşme aşamalarını incelemiştir. Psikoloji’ye olan ilgisi tez çalışmasıyla birlikte daha da artmıştır. Aile Danışmanlığı, Oyun Terapi, Masal Terapi ve EFT U ...

Etiketler
Kilo alma
Aile Danışmanı Aysun Turhan
Aile Danışmanı Aysun Turhan
Antalya - Aile Danışmanı
Facebook Twitter Instagram Youtube