Düşük Dereceli Endometriyal Stromal Sarkomlu Genç Bir Hasta

Op. Dr. Soner Doğanyılmaz
Op. Dr. Soner Doğanyılmaz
2 Ekim 2012644 görüntülenme
Randevu Al
Düşük Dereceli Endometriyal Stromal Sarkomlu Genç Bir Hasta

OLGU SUNUMU


Düşük Dereceli Endometriyal Stromal Sarkomlu Genç Bir Hasta

Kadir GÜZİN, MDa, Ayşe YİĞİT, MDa, Selim AFŞAR, MDa, Erdem ÖZERDEN, MDa, Soner DOĞANYILMAZ, MDa, Berrin GÜÇLÜER, MDb

aDepartment of Obstetrics and Gynecology, bDepartment of Pathology, Göztepe Training and Research Hospital, Ministry of Health, İstanbul,



Endometriyal stromal sarkomlar, tüm genital trakt malignitelerinin yaklaşık %0.2 kadarını oluşturan nadir uterin neoplazmlardır. Tümör, mitoz hızlarına dayanılarak düşük-dereceli endometriyal stromal sarkom (LGESS) ve yüksek-dereceli endometriyal stromal sarkom (HGESS) olarak sınıflanır. LGESS'nin prognozu HGESS içinde bulunduğu diğer sarkomlardan daha iyidir. Endometriyal stromal sarkom tanısı genellikle başlangıçta leiomiyom gibi benign durumlar olarak düşünülen hastaların histerektomi materyallerinde postoperatif olarak konulur. Önerilen tedavi total histerektomi ve bilateral salpingoooferektomidir ve nadiren lenfadenektomi uygulanır. Biz; 21 yaşındaki bir kadında, miyomektomi operasyonu sonrası tanı alan nadir bir uterin neoplazm, düşük-dereceli endometriyal stromal sarkom vakasını tanımladık.

Anahtar Kelimeler: Sarkom, endometriyal stromal; reseptörler, östrojen; reseptörler, progesteron

Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst 2010;20(6):407-10

Yazar Hakkında

Op. Dr. Soner Doğanyılmaz

Op. Dr. Soner Doğanyılmaz

Op. Dr. Soner DOĞANYILMAZ, 13 Temmuz 1981 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1999 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2005 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2005 - 2010 yılları arasında Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır