Doktorunuzu ne zaman aramalısınız? ( gebelikte tehlike sinyalleri )

Doktorunuzu ne zaman aramalısınız? ( gebelikte tehlike sinyalleri )
Gebelik anne adayları için bir çok soru işareti ile geçen bir dönemdir. Bebeğinin sağlığından endişe eden anne adyaları gebelik sırasında karşılaşacakları birçok belirti karşısında davranış şekillerini belirlenme konusunda kararsız kalmaktadır. Günümüzde bilgiye ulaşmanın kolaylığı sayesinde bazen gereğinden fazla ve de yanlış bilgiler edinilip gereksiz heyececanlar da yaşanabilmektedir. Aşağıda belirteceğim şikayetler varlığında mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.

Tehlikenin ipucları olabilecek bu belirtiler bazen sizin ve bebeğiniz için gelişebilecek çok olumsuz durumların önlenmesine yardımcı olabilir.

Vajinal kanama: Gebeliğin 1. gününden 280. ve son gününe kadar, miktarı ve karakteri (ağrılı ya da ağrısız) ne olursa olsun çok önemli bir bulgudur. Erken gebelik haftalarında, düşük, düşük tehdidi, dış gebelik, mol gebeliği gibi anormal gebelikler için yol gösterirken. İlerleyen gebelik haftalarında erken doğum, plasenta previa, dekolman plasenta gibi çok önemli sağlık problemlerinin belirtisi olabilir.

Ağrı: Pelvik alanda ya da karın alt/üst bölümünde sürekli ya da kramp tarzında olan ağrılar düşük tehlikesi, dış gebelik, preklampsi, diğer karın ağrısı yapan gebelik dışı nedenler için uyarıcı olmalıdır.

Vajinadan su gelmesi: Erken membran rüptürü, erken doğum tehdidi, doğumun başlaması gibi durumları işaret edebilir.
Vajinal akıntı artışı, mantar enfeksiyonu ve idrar bazen su gelmesi ile karıştırılabilir. Ayırımının yapılması önemlidir.

Rahimin sertleşmesi ve kramplar: Erken doğum ve ya doğumun başlamasını işaret edebilir. Doğuma hazırlık ağrılarıyla karıştırılabilir. Ayrımı yapılmalıdır.

Bebek hareketlerinde azalma: Fetal distres (bebeğin sıkıntıda olması) belirtisi olabilir. 24. Haftadan itibaren gün içerisinde en az 10 kez hareket halinde olmalıdır. Erken haftalarda hareket halinde olan gebelerde yada bebeğin uyuma dönemlerinde azlmalar hissedilebilir.

Bebek hareketlerinin olmaması: Anne karnı bebek ölümlerine işaret edebilir.

Şiddetli baş ağrısı: Daha önce alışık olmadığınız, istirahate ve hafif medikal tedavilere cevap vermeyen karakterde olabilir. Preeklampsi, hipertansiyon, migren, sinüzit, beyin kanamasının ilk işareti olabilir.

Görme bozuklukları (çift görme, görmede bulanıklık, parlak noktalrın uçuşması, vs.): Preeklanmpsi açısından uyarıcı olmalıdır.

Sağ üst karın bölgesinde ağrı, hassasiyet: HELLP sendromu, preeklampsi, eklampsi için uyarıcıdır. Ellerde, yüzde, göz kapaklarında ödem: Preeklampsi için değerlendirilmelidir.

Ateş: 38 derecenin üzerinde ateşin olması. Enfeksiyon ve sıvı alımını azalması açısından önemlidir.

Şiddetli bulantı kusma: Hiperemezis gravidarum, besin zehirlenmesi, preeklampsi açısından değerlendirilmelidir.

İdrarda yanma: İdrar yolu enfeksiyonu için uyarıcıdır.

Ayakta, bacakta ağrı, ısı artışı, kızarıklık: Tromboflebit için değerlendirilmelidir.

Bu belirtiler her zaman olumsuz sonuçlarla birlilkte olmasalar da mutlaka doktorununuz tarafından değerlendirilmeli ve sonuçları hakkında karar verilmelidir.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Burçin Demirel

Op. Dr. Burçin DEMİREL, 1975 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 1999 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında 2005 yılında Yakacık Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde, 2005 - 2007 yılları arasında Özel Esenler Hayat Hastanesi'nde, 2007 - 2008 yılları arasında Siirt Seyyar Cerrahi Hastanesi'nde, 2008 - 2009 yılları arasında Bingöl Devlet Hastanesi'nde, 2010 - 2017 yılları arasında ise, Özel İçerenköy Bayındır Hastanesi'nde görev yapmış olan Op. Dr. Burçin DEMİREL, ulusal ve yerel bir çok dergide yayın ve makalesi bulunmakta ayrıca, Jinekolojik Cerrahi veya Girişi ...

Etiketler
Anne adayı
Op. Dr. Burçin Demirel
Op. Dr. Burçin Demirel
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube