Doğumsal el anomalisi nedir?

Doğumsal el anomalisi nedir?

Normalden daha farklı bir elle doğan bebeklerin doğumsal (konjenital) el problemi var demektir.

Normalde sperm ve yumurta birleşip embriyo oluştuktan 4 hafta sonra embriyonun gövdesinden ilk kol tomurcuğu görünür hale gelir. Sonraki dört hafta içinde bu tomurcuk önce omuz, daha sonra sırasıyla kol, dirsek, ön kol, el bileği, el ve parmakları oluşturacak şekilde farklılaşarak gelişir. Bu farklılaşma ve gelişme sırasında bilinen veya bilinmeyen sebeplere bağlı olarak bazı doğumsal el problemleri meydana gelebilir.

Ne Tür Doğumsal El Problemleri Görülür ?

Ciddi majör el anomalileri görülebildiği gibi daha basit, minör anomaliler de oluşabilir. Ana hatları ile aşağıda sıralanan anomaliler görülebilir.

Hiç gelişmeme

Parmak aralarının oluşmaması

Parmak aralarının perdeli olması

Eksik parmaklar

Farklılaşma sorunları

Fazla oluşmuş bölümler

Aşırı büyümüş olan bölümler

Sıkıştırıcı bant sendromu gibi değişik anomaliler

Benim Çocuğumun Nasıl Bir Doğumsal El Problemi Var ?

Birçok doğumsal el anomalisi olduğu için çocuğunuzun probleminin tam olarak ortaya konması ve doğru tedavisinin planlanması önemlidir. Doktorunuz hangi tür doğumsal el anomalisi olduğunu, olası genetik problemlerin varlığını ve diğer tıbbi sorunların varlığını sorgular, gerekli tetkikleri ve konsültasyonları yapar.

En sık görülen doğumsal anomaliler nelerdir ?

En sık görülen doğumsal el anomalisi sindaktili denen yapışık parmaklardır.

Daha sonra polidaktili denen fazla parmak görülür. Fazla parmak küçük parmak tarafında ya da başparmak tarafında olabilir. Nadiren elin ortasında fazla parmaklar da görülebilir.

Daha nadir görülenlerin tanımlamalarına örnekler de aşağıdaki gibidir:

Makrodaktili – Büyük parmak

Simbrakidaktili – Yapışık ve küçük parmaklı eller

Radyal veya ulnar çarpık el

Doğumsal El Anomalileri Tedavi Edilebilir mi ? 

Her doğuştan el anomalisi olan yeni doğan, bir el cerrahı tarafından değerlendirilmeli ve ne tür bir anomali olduğu ortaya konulmalıdır.

Doğumsal el sorununun tipine ve şekline göre tedavi planlanır.

Örneğin:

Yapışık parmaklar açılır

Fazla parmaklar çıkartılır

Büyük ve eğri parmaklar inceltilip düzeltilir

Başparmak yoksa yeni başparmak yapılır

Doğumsal El Anomalilerinin Tedavisinde Amaç Ne Olmalıdır?

Temel el fonksiyonlarının korunması için elin şekli ve çalışabilirliği önemlidir. Tedavide amaç hem görünümün hem de fonksiyonun iyileştirilmesi olacaktır. Bu amaçlar dahilinde ameliyatın detayları, ne zaman yapılacağı, ileride başka işlemlerin olasılığı, pedogojik destek ve diğer konular aile ile çok ayrıntılı bir şekilde konuşulup planlanır.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Eftal Güdemez

Prof. Dr. Eftal GÜDEMEZ, 1970 yılında Gaziantep'te doğmuştur. 1987 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. 1993-1998 yılları arasında ise Sağlık Bakanlığı Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde ihtisasını yapmıştır. Prof. Dr. Eftal GÜDEMEZ, 1995-1996 yılları arasında VKV Amerikan Hastanesi El ve Mikrocerrahi Bölümü'nde El Cerrahisi fellowship'liği, 1997-1998 yıları arasında ise The Cleveland Clinic Foundation Department of Plastic and Reconstructive Surgery, OH, USA'de Mikrocerrahi fellowship'liği yapmıştır. Askerlik vazifesini 1999-2000 yılları arasında İstanbul Haydarpaşa Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde Ortopedi Uzmanı olarak yerine getirmiştir. 2000-2004 yılları arasında Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Orto ...

Etiketler
Doğumsal el anomalisi
Prof. Dr. Eftal Güdemez
Prof. Dr. Eftal Güdemez
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube