Normalden daha farklı bir elle doğan bebeklerin doğumsal (konjenital) el problemi var demektir.
Normalde sperm ve yumurta birleşip embriyo oluştuktan 4 hafta sonra embriyonun gövdesinden ilk kol tomurcuğu görünür hale gelir. Sonraki dört hafta içinde bu tomurcuk önce omuz, daha sonra sırasıyla kol, dirsek, ön kol, el bileği, el ve parmakları oluşturacak şekilde farklılaşarak gelişir. Bu farklılaşma ve gelişme sırasında bilinen veya bilinmeyen sebeplere bağlı olarak bazı doğumsal el problemleri meydana gelebilir.
Ne Tür Doğumsal El Problemleri Görülür ?
Ciddi majör el anomalileri görülebildiği gibi daha basit, minör anomaliler de oluşabilir. Ana hatları ile aşağıda sıralanan anomaliler görülebilir.
Hiç gelişmeme
Parmak aralarının oluşmaması
Parmak aralarının perdeli olması
Eksik parmaklar
Farklılaşma sorunları
Fazla oluşmuş bölümler
Aşırı büyümüş olan bölümler
Sıkıştırıcı bant sendromu gibi değişik anomaliler
Benim Çocuğumun Nasıl Bir Doğumsal El Problemi Var ?
Birçok doğumsal el anomalisi olduğu için çocuğunuzun probleminin tam olarak ortaya konması ve doğru tedavisinin planlanması önemlidir. Doktorunuz hangi tür doğumsal el anomalisi olduğunu, olası genetik problemlerin varlığını ve diğer tıbbi sorunların varlığını sorgular, gerekli tetkikleri ve konsültasyonları yapar.
En sık görülen doğumsal anomaliler nelerdir ?
En sık görülen doğumsal el anomalisi sindaktili denen yapışık parmaklardır.
Daha sonra polidaktili denen fazla parmak görülür. Fazla parmak küçük parmak tarafında ya da başparmak tarafında olabilir. Nadiren elin ortasında fazla parmaklar da görülebilir.
Daha nadir görülenlerin tanımlamalarına örnekler de aşağıdaki gibidir:
Makrodaktili – Büyük parmak
Simbrakidaktili – Yapışık ve küçük parmaklı eller
Radyal veya ulnar çarpık el
Doğumsal El Anomalileri Tedavi Edilebilir mi ?
Her doğuştan el anomalisi olan yeni doğan, bir el cerrahı tarafından değerlendirilmeli ve ne tür bir anomali olduğu ortaya konulmalıdır.
Doğumsal el sorununun tipine ve şekline göre tedavi planlanır.
Örneğin:
Yapışık parmaklar açılır
Fazla parmaklar çıkartılır
Büyük ve eğri parmaklar inceltilip düzeltilir
Başparmak yoksa yeni başparmak yapılır
Doğumsal El Anomalilerinin Tedavisinde Amaç Ne Olmalıdır?
Temel el fonksiyonlarının korunması için elin şekli ve çalışabilirliği önemlidir. Tedavide amaç hem görünümün hem de fonksiyonun iyileştirilmesi olacaktır. Bu amaçlar dahilinde ameliyatın detayları, ne zaman yapılacağı, ileride başka işlemlerin olasılığı, pedogojik destek ve diğer konular aile ile çok ayrıntılı bir şekilde konuşulup planlanır.