Doğum sonrası depresyon(pnd)

Op. Dr. Tolga Ecemiş
Op. Dr. Tolga Ecemiş
12 Kasım 2009800 görüntülenme
Randevu Al
Doğum sonrası depresyon(pnd)

İntiharlara kadar götürebilen, "Doğum Sonrası Depresyon" her 10 anneden birinde görülmektedir. Doğum Sonrası Depresyonun belirtileri şiddetine bağlıdır. Bu durumdaki anneler korku ve umutsuzluk hissedebilirler. Anne, çok ağır durumlarda kendisine, bebeğine ya da başkalarına zarar verme düşüncelerine sahip olabilir. "Doğum Sonrası Depresyon" (PND) ile başa çıkabilmek için en etkili ilaç, aile desteğidir.

Doğum sonrası depresyonun şiddetinin hafif ve kısa süreliden çok ağır ve uzun süreliye kadar değişiklik göstermektedir. Her on anneden birinin doğum sonrası depresyona girmektedir. PND`nin belirtileri şiddetine bağlıdır. Bu durumdaki kişi günlük yaşamın getirileriyle başa çıkmakta her geçen gün biraz daha zorlanabilir. Bu anneler,korku ve umutsuzluk hissedebilirler. Bazı anneler ise panik atak geçirebilir veya çok gergin ve alıngan olabilirler. Ayrıca annelerin iştahlarında ve uyku düzenlerinde de değişiklik olabilir ve çok ağır durumlarda psikotik bozukluklar ortaya çıkabilir. Böyle bir durumdaki anne günlük yaşamını sürdürmekte zorlanır, düşüncelerinde ve davranışlarında anormallikler görülebilir. Çok ağır durumlarda kendisine, bebeğine ya da başkalarına zarar verme düşüncelerine sahip olabilir.

Doğum Sonrası Depresyonun İlaci `Aile Desteği`

Aileden ve arkadaşlardan gelecek olan her türlü yardım annenin bu dönemi çabuk ve kolay atlatmasına yardımcı olacaktır.Özelliklede eşin anlayışlı ve paylaşımcı olması durumun daha hafif geçmesini sağlayacaktır. Ancak depresyonun ağır olduğu durumlarda ise mutlaka hekim kontrolünde tedavi edilmesi gerekmektedir.

Etiketler

Doğum sonrası depresyonİntiharAnneKorkuUmutsuzlukPndAile desteği

Yazar Hakkında

Op. Dr. Tolga Ecemiş

Op. Dr. Tolga Ecemiş

Op. Dr. Tolga ECEMİŞ, 15 Aralık 1974 tarihleri arasında Niğde'de doğmuştur. 1991 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesin'de başaldığı tıp eğitimini 1997 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1997- 2002 yılları arasında ise SSK Etlik Doğum Evi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığını almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır