Doğum ağrısı ile ilaçsız baş etmenin yolları

Doğum ağrısı ile ilaçsız baş etmenin yolları

Amaç: 

Doğum kasılmalarının (ağrı) yapı ve özelliklerini anlayarak, eylem sırasında ilaçsız ağrı ile baş etme yöntemleri konusunda bilgi ve farkındalık yani hipnotik durum yaratmaktır. Doğum, kadının hayatında yaşadığı en önemli deneyimlerden biridir. Anne ve bebek için risk yoksa gebeliğin normal doğumla sonuçlanması en sağlıklı ve doğal olanıdır. Doğumda ağrı kaygısı önemli bir işgal eder.

Bu nedenle doğum ekibinin;

Ağrı ile baş etmenin yöntemlerini iyi bilmesi,
Anne adayının gebelik döneminde eğitilmesi,
Doğum eylemi sırasında ruhsal ve fiziksel desteklenmesi gerekir.

Doğum ağrısı(kasılmalar) bedenin normal bir işlevinin sonucudur vücutta bir hasar ya da patolojiyi göstermez. Savunma amaçlı değildir. doğum sonrasında ortadan kalkar. Doğum ağrısı bebeğin doğum kanalında ilerlemesini ve vaginal yoldan gerçekleşmesini sağlayan sürecin bir parçasıdır.

GEBELİK VE DOĞUM:

Kadın üretkenliğinin bir simgesidir.Spontan başlaması ve doğal yolla gerçekleşmesi olağan beklentidir.Bunu sağlayan hormonlar: OKSİTONİN ENDORFİNLER KATEKOLAMİNLER dir.

Bu hormonların sentez ve salınımı korku yardımcı sağlık personelinin negatif tutumu gereksiz yapılan müdahaleler annenin bebeğine odaklanamama hormonları azaltır. Doğum sürecinin yavaşlamasına ve ya durmasına sebep olur. Doğumda anne ve bebek yüksek oksitosin ve endorfin hormonu etkisi altındadır. Her ikisi de adeta bu hormon havuzunda yüzerler.

OKSİTOSİN:

Doğumun başlamasına 
Annenin bebeğine sevgi ile başlanmasına 
Süt yapım ve salgılanmasına 
Cinselligin yaşanmasında
Sosyal olma ve çevre ile kolay ilişki kurmada 
Bazı hastalıkları(depresyon gibi) önlemede etkili bir hormondur. Oksitosin son trimesterde (son üç ayda) giderek artar Doğumda zirve yapar. Plasental yolla bebeğe geçer. Anne ve bebeğin sevgi ile birbirlerine bağlanmasında rol oynar. Anne ve bebek sevgi denizinde yüzüyor olurlar.
Oksitosin hormonu aynı zamanda annede geriye dönük unutkanlık yapar.Bu sebepten doğum ne kadar zor olur ise olsun lohusa bu süreci hatırlamaz.
Gebelik ve doğum sırasında ENDORFİN hormonu artar.
Kasılmalar birlikte zirve yapar.
Endorfinler doğal bir ağrı kesici görevi yani morfine benzer özellik gösterir.
Coşku ve keyif alınan her durumda ENDORFİN salgısı artar.
Gebenin mutlu olmasını sağlar.

ENDORFİN MUTLULUK HORMONUDUR.

Bu hormon sayesinde gebelik kadın için mutlu ve coşkulu bir 
yaşam biçimine dönüşür.Kasılmalar karşı adeta doğal bir 
ağrı kesici görevini yapar.Hormon doğumda gebelere adeta 
DÜŞSEL bir ortam hazırlar.

GEBE:

Gevşer
Dış etkilenme azalır
Rahatlar 
Boyut değiştirme durumu yaşar.
Bu sayede gebe doğum ağrıları ile baş etme gücünü kendinde bulur.Bu iki hormon doğunda biri azalırken diğeri artarak çalışırlar.

 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Kemal Hükmen

Op. Dr. Kemal HÜKMEN, lise öğrenimini 1967 yılında Ankara Yıldırım Beyazıt Lisesi'nde bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1976 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1976-1977 yılları arasında ise Hacettepe Tıp Fakültesi Anestezi Reanimasyon bölümünde asistanlık yapmıştır. İhtisasını ise 1981 - 1982 yılları arasında Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları Hastanesi'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında 1983-1985 yılları arasında Tatvan Askeri Hastanesi'nde Yedek Subay olarak vatani görevini yerine getirmiş olan Op. Dr. Kemal HÜKMEN, Eskişehir Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde 1989-1996 yılları arasında Başhekim Yardımcısı olarak, 1997- 1998 yılları arasında Başhekim olarak, 1999 - 2010 yılları arasında ise Kadın Doğum Uzma ...

Etiketler
Gebelik döneminde ilaç kullanımı
Op. Dr. Kemal Hükmen
Op. Dr. Kemal Hükmen
Eskişehir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube