Doğru göz muayenesi nasıl ve ne zaman yapılır ?

Doğru göz muayenesi nasıl ve ne zaman yapılır ?

DOĞRU GÖZ MUAYENESİ NASIL VE NE ZAMAN YAPILIR?

Bazı hastalıklara sadece göz muayenesiyle ön tanı koymak mümkün olabiliyor. Göz; kapaklarıyla birlikte kas,sinir,bağ dokusu ve damar dokusu içeren özel bir organdır. Beyinle de doğrudan bağlantılıdır o yüzden pek çok sistemik hastalık,gözde belirti verir. Göz kapağı, göz merceği, göz bebeği, özellikle de retina tabakası pek çok bedensel hastalıktan etkilenebiliyor. Belki tek başına göz muayenesi değil ama diğer bedensel muayene ve tetkiklerle birlikte pek çok hastalık, gözü etkileyebiliyor ve buradan ipuçları elde edilebiliyor.

BEBEKLİKTE PEK ÇOK HASTALIK GÖZ MUAYENESİYLE TEŞHİS EDİLEBİLİYOR.

Gözün kendi hastalıkları açısından da bebeklikte ve çocuklukta göz muayenesi oldukça önemlidir. En önemli problemlerin bir tanesi göz tembelliğidir.Genellikle 6 yaşına kadar teşhis koyup tedaviye başlanması gereken bir hastalıktır. Bu yüzden göz muayenesine çocukluktan başlanması gerekiyor. Gözü sağlam insanların, en az senede bir kere göz muayenesi olmalarında fayda var çünkü pek çok sinsi göz hastalığı vardır,bunlar da muayene esnasında tespit edilir. Görme bozukluğu başlamadan gözümüzün sağlığını etkileyen pek çok hastalık vardır. Örneğin göz tansiyonu bebeklikte, çocuklukta, gençlikte de olabilir; daha çok kırk yaş sonrası görülen bir hastalıktır. Yıllık göz kontrolü çok önem taşımaktadır.

YILLIK GÖZ MUAYENESİNDE NE TÜR TETKİKLER YAPILMASI GEREKİYOR?

Göz muayenesi uzun zaman alan bir muayenedir. Muayene öncesinde hastanın şikayetlerinin çok iyi dinlenmesi gerekiyor. Muayeneye hastanın genel durumuyla başlayarak göz kapaklarının, gözbebeğinin hareketleri kontrol edilir, daha sonra göz merceğinin muayenesi yapılır. Ardından göze damla damlatılıp göz bebeği büyütülüp retina muayenesi yapılır. Hastanın hiçbir şikayeti olmasa bile, bazen önemli bir göz problemi olabilir. Örneğin retinada bir incelme, bir yırtık varsa, bu durum hiçbir göz bozukluğu olmadan hastanın göz sağlığını ciddi bir şekilde tehdit edebilir. Pek çok bedensel hastalık da göz muayenesinde yakalanabilir.

DAMLALI GÖZ MUAYENESİ NASIL YAPILIYOR?

Göze damlatılan bir damla ile göz bebeği büyütülüyor, böylelikle göz merceğinin odaklanma yeteneği geçici olarak ortadan kaldırılıyor. Bu sayede daha doğru bir gözlük muayenesi yapılabiliyor çünkü hipermetroplar gizli kalabiliyor. Gizli hipermetrop da baş ağrısı yapabiliyor. Gerçek göz kırma kusurunun tam doğru numarası ancak bu şekilde ölçülebiliyor. Damlalı muayene, retina tabakasının damar ve sinirlerinin incelenmesi için de gereklidir. Göz arkasının incelenmesi, göz kusurlarının incelenmesi açısından da damlalı muayene çok önemlidir.

PEK ÇOK NÖROLOJİK HASTALIKTA GÖZ KAPAĞINDA DÜŞME OLUYOR.

Örneğin, Horner Sendromu adlı hastalıktan dolayı göz kapağı düştüyse bu çok önemli nörolojik bir belirtidir. Bu ,akciğer kanserinin bile belirtisi olabilir. Bunun dışında tam tersi gözlerin çok açıldığı, dışarı fırlayacak gibi olduğu göz kapaklarının fazlaca açıldığı bir hastayı görüldüğü anda akla guatr bezinin iltihabına bağlı hastalıklar gelir. Pek çok Tiroit hastasının ,göz kapaklarının aşırı açılmasına bağlı göz bebeklerinin aşırı genişlemesi problemlerinin olduğu görülmektedir. Göz bebeğinin büyük olması, küçük olması veya ikisinin eşit olmaması pek çok nörolojik hastalıkların belirtisi olabiliyor. Örneğin Multipl Skreloz da çok önemli bir hastalık ve bunların yaklaşık yüzde 10’u göz muayenesinde ortaya çıkıyor. Görme azlığı ve görme kalitesindeki bozukluk olarak gelen hastaların retina muayenesinde kanamalar görülebilir. Hastanın gizli şekeri olduğu halde hasta bunu yıllarca fark edemeyebiliyor. Bazen şeker hastaların teşhisi göz muayenesinde çıkıyor. Özellikle de Tip 2 diyabet çok uzun süre gizli kalabiliyor ve gizli kalan diyabet gözde kanamalarla kendini belli edebiliyor. Sadece kanamayla başlamıyor ilk başta hızlı gözlük numarası değişimiyle başlıyor. Şeker hastalığının kan şekeri seviyesi çok yükseldiği veya çok azaldığı zaman göz numarası da çok değişiyor. Sık değişen gözlük numarasında şeker hastalığı konusunda inceleme yapmak gerekebiliyor. Bunun dışında tansiyon göze vurabiliyor; göz damarlarını etkileyebiliyor. Aslında damarları etkileyen her şey, kendini gözden belli ediyor. Kolesterol kaynaklı damar sertliği de,damlalı göz muayenesinde tespit edilmektedir. Bazı hastaları bu konuda uyarmak gerekebiliyor. Sistemik tarama için Dahiliye ve Kardiyolojiye yönlendirilen hastalar oluyor.

ŞEKER HASTALARI NE SIKLIKLA GÖZLERİNİ KONTROL ETTİRMELİLER ?

Kişinin Tip 1,Tip 2 Diyabet hastası olmasına göre ya da insülin kullanan bir hasta olup olmamasına göre ,muayene süresi değişiklik gösterir. Tip 1 Diyabetin tanısı daha erken konuluyor, çok uzun süre gizli kalmıyor. Hastalık başladıktan kısa bir süre sonra ciddi problemler ortaya çıktığı için Tip 1 Diyabette genellikle erken teşhis konulmuş oluyor. Diyabetin göz damarlarını bozması yaklaşık 5 ila 10 senedir. Gizli kalan şeker tipi ,Tip 2 Diyabette oluyor. Hasta hekime geldiğinde belki 10 yıldır gizli şeker hastası ama bunun farkında değildir. O yüzden Tip 2 Diyabette her yıl muayene önerilir ama, daha iyisi 6 ayda bir yapılan muayenedir. Her hastanın durumu farklıdır. Örneğin diyabet, retinayı etkilediyse ve tedaviye başladıysa; laser uygulaması, göziçi ilaç enjeksiyonu yapıldıysa, ayda bir hatta haftada kontrol edilmesi gerekli olabiliyor.

NE TÜR BELİRTİLERDE KİŞİLER ,HİÇ VAKİT KAYBETMEDEN BİR GÖZ HASTALIKLARI UZMANINA BAŞVURMALIDIR ?

Kişide birdenbire ve şiddetli görme kaybı olduysa,zaman geçirilmeden tedavi edilmesi gerekir. Özellikle tansiyon ve kalp hastalıklarında gördülen atardamar arter tıkanıkları birkaç saat içinde tedavisinin başlaması gereken hastalıklardır. O yüzden ani ciddi görme kayıplarında, bir an önce hemen doktora başvurmak mühimdir. Onun dışında şiddetli göz ağrısı olduğunda da bir an önce doktora başvurmak en önemli noktadır . Ciddi rahatsızlıklardan bir tanesi de Retina yırtılmasıdır. Çünkü Retina yırtıkları ,erken aşamada laser tedavisiyle çok kısa bir sürede tedavi edebilen bir hastalıktır. Ancak retina tabakasındaki yırtık dekolman hastalığına çevirdiyse çok zahmetli Retina Dekolmanı ameliyatları gerekebiliyor. Retina yırtığında belirti; şimşek çakar gibi, fotoğraf flaşı patlıyor gibi ışık çakmalarını görmektir. Gözde ışık çakması varsa, bir an önce göz doktoruna başvurulması gerekiyor. Bunlara bağlı ciddi görme kayıpları da oluşabiliyor. Görme problemi olmadan ,rutin göz muayenesi ve bir de tabii ki muhakkak şikayetler olduğunda ,görme kaybı olduğunda hiç gecikmeden doktora başvurmak çok önemlidir. Hepinize sağlıklı günler dileğiyle.. Op.Dr.Ahmet Umay Nicosia/ CPRUS KAYNAK http://xn--salmicinhersey-h7bb91ab.com/

Bu makale 11 Kasım 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Umay

He was born in Ankara 20.11.1969. He will be secondary school in Ankara,and completed his primary education and education at TED Found Ankara College.  He started medical school by studying English at Meditzinkski Universitet Plovdiv in Bulgaria. Creating a task as a GP for a while followed by England in the United Kingdom/England. He graduated from Queen Mary University of London as a Master of Science(Ophthalmology Specialty).(1996-2000) He graduated from the University of Bristol School of Medicine. Scientific,Surgical Literature.(2000-2001) living, graduation news for a short time,vitreoretinal field duties at Morfields International Eye's of Cilical Surgery Hospital. He has worked in many effective surgeries with good academics and surgeons of the west,such as Prof.Dr. AndrewDavid Dick & Prof. Dr. Rebecca Ford. The ...

Etiketler
Göz muayenesi
Op. Dr. Ahmet Umay
Op. Dr. Ahmet Umay
Kıbrıs - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube