Doğal burun estetiği

Doğal burun estetiği

Burun, yüz görünümü etkileyen estetik ve fonksiyonel bir organdır. Estetik burun ameliyatı,
burnun boyutlarını, açılarını, kıvrımlarını ve oranlarını değiştirerek burna yeniden şekil verme ameliyatıdır. Estetik burun ameliyatı ile burnun büyüklüğü artırılabilir ya da azaltılabilir, burun ucu şekillendirilebilir. Burun delikleri küçültülebilir. Burnun dudakla ve alınla oluşturduğu açılar değiştirilebilir. Bu ameliyatla fonksiyonel hava yolu problemleri(deviasyon, burun eti, sinüzit v.b.) de düzeltilebilir.

BURUN ESTETİĞİNİN FİZYOLOJİ (BURUNUN NEFES ALMA İŞLEVİ) BOYUTU

Her ne kadar burun estetiği denince estetik görünüme yönelik yapılan ameliyat akla gelse de, burnun sadece estetik görünümümüzü etkileyen bir organ olmadığının, nefes alma gibi hayati bir ihtiyacımızda da, bu organın fonksiyonunun çok önemli rol oynadığı unutulmamalıdır. Bu bağlamda özellikle estetik kaygılarla burnun içini fonksiyonunun yapamayacak kadar küçültme ve daraltma üstüne kurulu bir operasyon anlayışı artık kabul görmemektedir.

Burun estetiği, eğer hastanın burundan nefes alma güçlüğü varsa, nefes alma problemlerini çözmeye yönelik müdahaleler (deviasyon, septoplasti , konka küçültmesi, sinüzit cerrahisi..) ile birlikte yapılmalıdır. Özellikle erkek hastalar çoğu zaman hava yolu problemi ile birlikte başvurur, estetik beklenti ikinci plandadır. Buruna estetik müdahale, burnun nefes alma işlevine katkıda bulunur. Bu bağlamda burun cerrahisinde, estetik ve fonksiyon birbirinden ayrılmaz bir bütündür.

BURUN ESTETİĞİNİN GÖRÜNTÜ BOYUTU

İyi oranlanmış her şeyin güzel olduğuna dair düşünce, tarih boyunca birçok sanatçı ve filozof tarafından benimsenmiştir. Bu düşünce neticesinde tespit edilen oranlara “altın oranlar” denir. Dolayısıyla bugüne kadar iyi bir burun ameliyatında, burnun yüz ile olan oranları ve burnun kendi içindeki oranlarında ahenk yakalamak yeterliydi.

Ancak günümüzde artan doğallık arayışı ile sadece burnun öne doğru uzunluğu (projeksiyonu) ile alın-burun ucu mesafesinin oranının ön planda tutulması yeterli olmamakta, bu bakış burnu iki boyutlu ‘resim’ gibi algılatmaktadır. Bu algı ile yapılan burun ameliyatları doğaldan uzak sonuçlar vermektedir. Yan profilin güzel olması ama önden veya çapraz görüntünün gözü tatmin etmemesi, bu duruma iyi bir örnektir ve karşıdan ve çapraz bakışta burnun yapay (ameliyatlı) durmasına sebep olur. Eksik olan şey, burnun karşıdan bakıldığındaki derinliğidir. Başta konu edilen altın oranlar aslında üç boyutlu oranlar zinciridir. Üç boyutlu değerlendirmenin sanatsal karşılığı heykeldir. Bu derinlik burnun pozisyonuna göre ve ışığın yönüne göre burnun üzerinde oluşan gölgelerde ve parlamalarda kendini göstermektedir. Burun, küçük küçük birçok alt ünitelerden oluşmaktadır. Bu üniteler birleşir ve burnu oluşturur. Doğal burunda üniteler arasında keskin geçişler yoktur ve doğal burun yumuşak geçişlerle birleşen bir yapıdır.
Aksi halde yandan oransal olarak güzel, önden sıkılmış görüntü, keskin hatlar ve düzensiz burun kanatları ile karşılaşılır.

Standart görüntü veren rinoplasti ameliyatı anlayışından artık uzaklaşılmıştır. Hastanın ihtiyaçlarını karşılayacak, cinsiyetine göre, hastaya özel ve uyumlu görüntü veren rinoplasti anlayışı yaygınlaşmıştır. Gerçekçi beklenti, sağlıklı birey ve psikolojik denge rinoplasti adayı için önemli kriterlerdir. Hastanın beklentileri iyi anlaşılmalı, sosyal statü ve çevresi göz önünde bulundurulmalıdır. Hastanın burun derisi, yüz yapısı gibi hastaya ait özellikler de sonucu etkiler.

Erkeklere yapılan estetik burun ameliyatında yüzün erkeksi karakteri korunmalı, erkeği kadınsı hale getirmemelidir. Dudak burun açısı 95–100° olmalı, bu açı kadında 115° ye kadar ulaşır. Erkekte burun kökü ve sırtı daha yüksek bırakılmalıdır. Yüksek burun kökü daha sert ve erkeksi bakış verir (oyuk burun sırtı daha kadınsı bir özelliktir). Burun genişliği de yüze uymalıdır. Ayrıca azımsanmayacak sayıda hastanın yüz asimetrisi vardır. Tüm bu sorunlar doktorunuz ile fotoğraflarınız üzerinde tartışılmalıdır. Daha önce geçirilirmiş burun ameliyatları da sonucu doğrudan etkiler. Geçirilen ameliyatlarının tipi (deviasyon, estetik amaçlı girişim, burun ucu cerrahisi, kemik kırılması gibi) bir sonraki ameliyatın şeklini ve boyutunu etkiler. Burun içi ve kulak kıkırdaklarının varlığı onarımı kolaylaştırır.

AMELİYAT ÖNCESİ İŞLEMLER

İlk görüşmede, doktorunuz tarafından burun içi ve dışı ayrıntılı bir şekilde muayene edilir. Ek bir hastalık ve problem var ise bu aşamada tespit edilir (sinüzit, nazal, polip vs.). Doktorunuz ameliyatınız için gerekli fotoğrafınızı çeker (dokuz ayrı açıdan). Bu pozlar rinoplasti ameliyatınızın planlanmasında kullanılır. Ayrıca dijital kamera ile alınan görüntüler üzerinde rinoplasti sonrası görüntü hakkında fikir sahibi olmak için bilgisayarda çalışma yapılır. (İmaging)

Ameliyat, hastane ortamında ve genel anestezi altında yapılır. Ameliyat süresi hastadaki problemlere bağlı olarak iki ile üç saat arasında değişebilir. Ameliyat sonrası burun içinde tampon ve burun üstünde alçı olacaktır. Ertesi gün tamponlar, altıncı günde de alçı çıkarılarak dikişler alınır. Ameliyatı takiben bir hafta boyunca burun bandajı uygulanır.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Berfu Babucçu

Etiketler
Burun estetiği ameliyatı
Op. Dr. Berfu Babucçu
Op. Dr. Berfu Babucçu
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube