Diz kapağı çıkığı tedavisi

Diz kapağı çıkığı tedavisi

İlk kez diz kapağı çıkan bir kişi konunun uzmanına başvurmalı ve gereken muayene ve görüntüleme yöntemleri kullanılarak (Röntgen, MRG) dizdeki yaralanmanın derecesi ortaya çıkarılmalıdır. Sadece bağlarda yırtılma olabildiği gibi, ek olarak diz kapağında kıkırdak kırıkları da görülebilmektedir. Böyle bir kırık varlığında zaman geçirilmeden gereken cerrahi müdahale yapılmalıdır. Cerrahi işlemler çoğunlukla artroskopik yöntemlerle gerçekleştirilir ve eğer mümkünse kırık parça yerine tekrar tespit edilir.

Sadece bağ yırtılması meydana gelmiş ise öncelikle ameliyatsız tedavi şekli uygulanarak dizin tekrar hareketlerine kavuşması ve güçlenmesi için rehabilitasyon programı izlenir. Bu rehabilitasyon sonunda hastanın yakınmaları gerilediyse cerrahi tedaviye gerek kalmaz. Ancak sıklıkla hastalarda ileriki dönemde de diz kapağında çıkma yakınmaları devam etmektedir. Günlük hayatta çıkıklar olabilmekte, özellikle çökme ve diz bükme hareketleri sırasında hastalar tekrar çıkacakmış gibi hissetmektedirler. Sportif aktivitelerde ise ciddi kısıtlamalar gerekmektedir.

Bu makale 18 Mart 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Lütfü Tatlı

Op. Dr. Lütfü Tatlı, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından istanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1995 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak 2002 yılında Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında 2002 - 2007 yılları arasında Erzurum Numune Hastanesi'nde, 2007 - 2014 yılları arasında Özel Kolan Hastanesi'nde2014- 2020 yılları arasında Vital Hospitılda görev almış olan Op. Dr. Lütfü Tatlı, mesleki çalışmalarına şu an İstanbul'da bulunan Dr. Lütfü Tatlı Teşhis ve Tedavi Kliniği'nde devam etmektedir.

Etiketler
Diz kapağı
Op. Dr. Lütfü Tatlı
Op. Dr. Lütfü Tatlı
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube