Diyabetik retinopati (şekere bağlı göz hastalığı)

Diyabetik retinopati (şekere bağlı göz hastalığı)

Diyabetik Retinopati tüm dünyada birinci sırada gelen körlük nedenidir.

Diyabetik Retinopati retinada damarsal yapıda balonlaşmalar,ufak kanamalar,damarlarda tıkanıklıklar,ödem ve yeni damar oluşumu ile seyreden bir tablodur..İlerleyen dönemlerde göz içinde kanamalar,fibrotik bant oluşumu ve retina dekolmanı gelişebilir.

Diyabetik Retinopati hiçbir belirti vermeden de bulunabilir ; Bu nedenle diyabetik hastaların yılda en az 1 kez göz doktoru kontrolünden geçmeleri çok önemlidir.

Diyabetik retinopati tanısı konan hastalar da göz doktorunun yakın takibinde olmalı ve 3 / 6 ayda bir kontrol edilmelidirler.

Fundus Fluoresein Anjiyografi (FFA) ile damarsal hasar durumu belirlenip tedavi ve takip stratejisi belirlenmelidir.

Diyabetik retinopati tedavisinde argon lazer altın standart olmakla birlikte günümüzde intravitreal anti VEGF enjeksiyonları, intravitreal steroid enjeksiyonları ve ozurdex implantı, tedavideki yerini almıştır.

Diyabete bağlı kaybedilen görme geri dönüşümsüzdür, amaç hastalığın daha ileri düzeyde hasar vermesini engellemektir.
Tedavide erken teşhis kadar hastanın diyabet için verilen tedavi ve diyetine uyum göstermesi gerekmektedir.

Sağlıklı günler dileğiyle...

Op.Dr. Ahmet UMAY
Bristol University / United Kingdom

Kaynak : Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi
Göz Hastalıkları Anabilim Dalı 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Umay

He was born in Ankara 20.11.1969. He will be secondary school in Ankara,and completed his primary education and education at TED Found Ankara College.  He started medical school by studying English at Meditzinkski Universitet Plovdiv in Bulgaria. Creating a task as a GP for a while followed by England in the United Kingdom/England. He graduated from Queen Mary University of London as a Master of Science(Ophthalmology Specialty).(1996-2000) He graduated from the University of Bristol School of Medicine. Scientific,Surgical Literature.(2000-2001) living, graduation news for a short time,vitreoretinal field duties at Morfields International Eye's of Cilical Surgery Hospital. He has worked in many effective surgeries with good academics and surgeons of the west,such as Prof.Dr. AndrewDavid Dick & Prof. Dr. Rebecca Ford. The ...

Etiketler
Diyabetik retinopati
Op. Dr. Ahmet Umay
Op. Dr. Ahmet Umay
Kıbrıs - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube