Diyabetik retinopati bulguları nelerdir?

Op. Dr. Ahmet Umay
Op. Dr. Ahmet Umay
5 Ekim 20135876 görüntülenme
Randevu Al
Diyabetik retinopati bulguları nelerdir?

Diyabetik retinopatide erken bulgular küçük damar balonlaşması (mikroanevrizma) ve retina kanamalarıdır. Bu kanamalardan kaynaklanan sıvı sızıntısı sonucunda, makula denilen görme merkezinde ödem denilen sıvı toplanması oluşur ve görme kaybına neden olur.

Zamanla, kontrolsüz seyreden şeker hastalığında gözde görülen bu hasarlar da ilerler. Retinanın oksijensiz kalması sonucunda retinada istenmeyen yeni damar oluşumları ortaya çıkar. Bu yeni damarlar son derece hassastır ve kanamaya müsaittir. Bu aşamaya gelmiş diyabetik retinopatide bu damarlardan kaynaklanan ani göz içi kanama ile ani görme kaybı oluşabilir.

Diyabetik Retinopatinin Tanı ve Takibinde Hangi Testler Uygulanır?
Diyabetik retinopatide rutin muayene dışında, gerekli görüldüğü takdirde göz anjiyosu (FFA- fundus fluorescein angiography) ve retina tomografisi (OCT- optic coherence tomography) çekmek gerekebilir. Bu testler ile tedavinin gerekip gerekmeyeceği, ne tür bir tedavi uygulanacağı ve laser tedavisi uygulanacaksa hangi bölgelere uygulanacağı saptanabilir.

Diyabetik RetinopatiTedavisi
Diyabetik retinopatinin tedavisi laser fotokoagülasyondur. Göz içi kanama mevcut ise ya da çok ileri evrede ise ameliyat gerekebilir. Son zamanlarda, istenmeyen damar gelişimini önleyici tedavi (anti-VEGF tedavi) de diyabetik retinopatide kullanılmaktadır. Bu tedavide, göz içi kanamanın daha hızlı çekilmesini sağlamak, tekrar kanama riskini azaltmak ve makula bölgesinde görme kaybına neden olan sıvıyı dağıtmak için göze triamsinolon (bir tür kortizon) veya bevacizumab (Avastin, Altuzan), Lucentis denen bir ilaç enjekte edilmektedir. Halk arasında “göze iğne” olarak bilinir. Bu tedaviden yarar görülmediğinde veya tedavi için geç kalındığında vitrektomi ameliyatı gerekir. Ameliyat safhasına gelinmemesi için elden gelen yapılmalıdır.

Diyabetik Retinopatide Koruyucu Önlemler Nelerdir?
Diyabetik retinopatiden korunmanın en etkili yolu, kan şekerini ideal düzeyde tutmaktır.
Diyabetli bir hasta senede en az bir kere göz ve retina muayenesi olmalıdır. Eğer retinada kanamalar başlamış ise muayeneler daha da sıklaştırılmalıdır. Bunun dışında diyabetli bir hasta görmesinde ani azalma ya da kayıp yaşadığı takdirde vakit kaybetmeden bir retina muayenesi olmalıdır.

Saygılarımla.

Op.Dr.Ahmet UMAY 

Etiketler

Gözde su toplamasıDiyabetik retinopati nedirDiyabetik retinopatide koruyucu önlemler nelerdir?Şeker hastalığının göze etkileriDiabetik retinopati neden olurŞeker hastalığı ve diebetik retinopatiGözde kanama neden olurGözde ödem oluşmasıDiyabetik retinopatitedavisi nasıl yapılırDiyabetik retinopati belirtileri nelerdirDiyabetik retinopatinin tanısı nasıl konurLaser fotokoagülasyon hangi göz hastalıklarında kullanılırDiyabetik retinopati neden oluşurŞeker hastalığı göz bozukluğu yapar mıDiyabetin gözlere etkisiGöz hastalıkları diyabetle ilgili midirDiyabette göz hastalıkları

Yazar Hakkında

Op. Dr. Ahmet Umay

Op. Dr. Ahmet Umay

He was born in Ankara 20.11.1969.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır