Diyabet (şeker) hastalığı nedir?

Diyabet (şeker) hastalığı nedir?

Diyabet hastalığı, toplumda "şeker hastalığı " adıyla bilinmektedir. Bol su içme, bol idrara çıkma, kilo kaybı gibi belirtileri olabileceği gib, hiç belirti vermeden, sinsi bir şekilde de ilerleyip, diğer organ hasarlarıyla da karşımıza çıkabilir. 

Beslenme alışkanlıklarının değişimi, hareket kısıtlılığı, fast-food tüketimi artışı, işlenmiş gıdaya yönelme, stres ve kilo artışına bağlı olarak, son dönemde görülme sıklığı çok artmıştır. Yine diyabet hastalığında, genetik faktörlerin de rolü önemlidir. 

Tanısı, kan testi ile olmaktadır. Tedavisinde, diyet, egzersiz, kilo kaybı, ilaçlar ( tablet veya insülin tedavisi) kullanılmaktadır. Tüm diğer hastalıklarda olduğu gibi, tedavi kişiye özeldir. Her diyabet hastasına aynı ilacı veremezsiniz, yan etkileri, organ fonksiyonları, eşlik eden ek hastalıklar da göz önüne alınarak, kişiye özel tedavisi düzenlenmelidir. Bir kez tanı konulduğunda, takip gerektiren bir hastalıktır. Doktorunuzun belirleyeceği aralıklarla, takiplerinizi aksatmamanız önerilir. 
    
 Sağlıklı günler dilerim.
 

Bu makale 24 Mayıs 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Meltem Batmacı

Uzm. Dr.Meltem Batmacı, lise öğreniminin ardından, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni başarı ile tamamlayarak tıp doktoru olmuştur. İhtisasını Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda tamamlayarak uzman doktor olmuştur.

Hastalarına Acıbadem Kozyatağı Hastanesi'nde hizmet vermektedir.

Etiketler
Şeker hastalığı
Uzm. Dr. Meltem Batmacı
Uzm. Dr. Meltem Batmacı
İstanbul - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube