Diyabet nedir? nasıl meydana gelir?

Diyabet nedir? nasıl meydana gelir?

Diyabet, diğer adıyla şeker hastalığı, sık görülen bir hastalıktır ve ciddi sonuçlara yol açar. Pankreas bezinin ürettiği insülin hormonunun yetersizliği veya etkisizliğinden kaynaklanır. İnsülin olmayınca, veya var olduğu halde etki edemeyince, besinlerle aldığımız şeker ve diğer besin unsurları, ihtiyaç duyan hücrelere giremez. Böylelikle, hücreler şekersizlik çekerken, kanda şeker normal değerlerin üstüne çıkar. Kanda şekerin çok artması, zehir etkisi yaratır ve vücudun tüm hücrelerini tahrip eder. Vücut, sürekli olarak kanda bir miktar şekere (glukoza) ihtiyaç duyar. İnsülin kan dolaşımındaki glukozu hücrelere taşımakla görevlidir. İnsülin pankreas tarafından üretilen bir hormondur. Hücrelerdeki glukoz, günlük yaşamımızı devam ettirmeyi sağlayacak enerji kaynağıdır.

Diyabet, başta karbonhidratlar olmak üzere protein ve yağ metabolizmasını ilgilendiren bir metabolizma hastalığıdır ve kendisini kan şekerinin sürekli yüksek olması ile gösterir. Diyabet hastalarındaki temel metabolik bozukluk, kan yoluyla taşınan glukozun (şekerin) hücrelerin içine girememesidir. Normal koşullarda besinlerden elde edilen veya karaciğerdeki depolardan kana salınan glukoz, pankreas tarafından salgılanan İNSÜLİN hormonunun yardımıyla hücre içine girer ve orada yakılarak enerjiye dönüşür. Hücrelerin üzerinde değişik maddelerin girmesine izin verilen "kapılar" vardır. Bu kapılar normalde kilitlidirler ve uygun "anahtar" varlığında açılırlar. Diyabet, hücrelerin üzerindeki glukoz "kapısının" açılamaması durumudur. Bu örnekten ilerlersek diyabet, anahtar işlevi gören İNSÜLİN hormonu yetersizliğine ve/veya insülinin etkilediği reseptörlerin (hücre kapısındaki kilidin) bozukluğuna bağlı gelişmektedir.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Fatih Keskin

Uzm. Dr. Fatih KESKİN, 02.08.1975 yılında doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1993 yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde başladığı tıp eğitimini 2000 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2003 - 2007 yılları arasında aynı fakülte de tamamlayarak Dahiliye - İç Hastalıkları uzmanı olmuştur. 

Ordu Evi Dispanseri, Gülhane Askeri Tıp Akademisi, Özel Akay Hastanesi, Özel 4- D Millet Hastanesi, Sarıkamış Askeri Hastanesi, İbn-i Sina Dal Merkezi, Özel Ethica İncirli Hastanesi gibi bir çok kurumda hasta kabulü yapmış olan Uzm. Dr. Fatih KESKİN, mesleki çalışmalarına İstanbul'da bulunan BHT CLINIC Tema İstanbul Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Şeker hastalığı
Uzm. Dr. Fatih Keskin
Uzm. Dr. Fatih Keskin
İstanbul - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube