Diştaşlarımızı ne sıklıkla temizletmeliyiz ?

Diştaşlarımızı ne sıklıkla temizletmeliyiz ?

Halk arasında diştaşı olarak bilinen bir diğer adı da 'tartar' olan diş üzerindeki taşlaşmış eklentiler dişetine yakın konumlanan sarımsı beyaz renkli pürüzlü yüzeyli, sert ve hasta tarafından herhangi bir yolla uzaklaştırılamayan diş harici yapılardır. Öğün sonraları diş bakımının ardından unutulan veya gözden kaçan bölgelerde kalan yemek artıklarına tükürükteki kalsiyum iyonlarının çökelmesiyle oluşan bu diştaşları yapıları gereği pürüzlüdür ve kişide ağız kokusu, daha fazla plak birikimi, kanamalı kırmızımsı dişetleri gibi şikayetlere neden olur. İleri vakalarda dişi saran çene kemiğinde erimelere ve sağlam çürüksüz dişlerin kayıplarına kadar yol açar.

Günlük yaşamı olumsuz etkileyen bu durumdan kolayca kurtulmak günümüz teknolojisinde iğnesiz ve ağrısız 30 dakikalık seanslarla mümkün olmaktadır. Diştaşı temizliğinde dişlere ultrasonik titreşimler veren ince uçlu aletler diş yüzeyinde gezdirilmek suretiyle tartarların diş yüzeyinden uzaklaştırılması sağlanmaktadır. Şikayetler birkaç gün gibi kısa sürede kaybolmakta, hastalar rahata kavuşmaktadır. Son olarak kontrol seansında hastanın dişleri gözden geçirilip lekelerden arındırılıp parlatılmadır.

Diş taşı temizliğinin 6 aylık periyotlarla tekrarlanmasında sorun yoktur. Hasta rutin kontrollerinde eğer oluşmuşsa diş taşlarını senede iki kere rahatlıkla temizletebilir. Doktorunuza ağız bakımı işe ilgili her konuda danışmayı unutmayın.

Sağlıklı gülüşler...

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Semih Demircioğlu

Dr. Dt. Semih DEMİRCİOĞLU, Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.

Daha sonra Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı'nda doktora eğitimini de tamamlayarak Diş Protez Uzmanı olmuştur. Mesleki felsefesini, diş rahatsızlıkları konusunda tüm çabasını hastalarının tam konforunu sağlamak ve rahatına kavuşturmak üzerine kurmuş olan Dr. Dt. Semih DEMİRCİOĞLU, mesleki çalışmalarına Ankara - Çankaya'da bulunan özel muayenehanesinde devam etmektedir.

Etiketler
Diş dokusu
Dr. Dt. Semih Demircioğlu
Dr. Dt. Semih Demircioğlu
Ankara - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube