Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Nedir ? Nasıl Tedavi Edilir ?

Prof. Dr. Murat Kuloğlu
Prof. Dr. Murat Kuloğlu
13 Temmuz 2020240 görüntülenme
Randevu Al
Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Nedir ? Nasıl Tedavi Edilir ?

Hastalarda iki veya daha fazla birbirinden ayrı kişilik veya kimlik vardır. Ortalama kişilik sayısı 5-10 arasında değişir. Bunlardan her biri kişinin tutumları, davranışı ve kendine bakışına sanki diğerleri yokmuş gibi baskın olabilir. Bir kişilikten diğerine geçiş ani olma eğilimindedir. Bir kişilik halinde iken hastalar diğer hallere ve bu kişilik baskın olduğunda yaşanan olaylara karşı amnestiktir (hatırlayamaz). Bazı kişilikler diğerlerinin varlığının farkında olabilir, her bir kişiliğin kendi bellek ve ilişkiler seti olabilir ve her birinin kendisine ait ismi veya tarifi vardır. Farklı kişiliklerin farklı fizyolojik özellikleri olabilir (farklı gözlükler) ve psikometrik testlere farklı yanıtlar verebilirler (farklı IQ skorları). Hastalarda zaman çarpıtmaları, kaymalar ve boşluklar bildirilir. Hasta tarafından anlatılmayan davranış dönemleri başkaları tarafından hastaya bildirilir. Hastalar hatırlamadıkları kişiler tarafından tanınır veya insanlar tarafından başka isimlerle çağrılır. Hastanın kişisel eşyaları arasında hastanın tanımadığı ve sahiplenmediği yazılar, çizimler veya başka nesneler vardır. Kişinin içinden gelen ve kişiden ayrı gibi durmayan sesler vardır. Baş ağrısı sık görülür. Kadınlarda daha sıktır. Çocukken yaşanmış şiddetli duygusal veya fiziksel travma vardır. Şiddetli psikolojik ve fiziksel kötüye kullanım kendiliği korku ve acıdan uzak tutmaya yönelik derin bir ihtiyaca yol açar. Her bir kişilik orijinal kişiliğin ifade etmeye çekindiği bazı gerekli duygu ve halleri (öfke, cinsellik, rekabet, gösterişlilik) ifade eder. Tedavide antidepresan ve kaygı giderici ilaçlar psikoterapi yanında kullanılabilir.

Etiketler

Dissosiyatif kimlik bozukluğuKimlik karmaşasıDissosiyasyonKimlik bozukluklarıDissosiyatif kimlik

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Murat Kuloğlu

Prof. Dr. Murat Kuloğlu

Prof. Dr. Murat Kuloğlu, lise öğreniminin ardından Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni 1989 yılında birincilikle tamamlamıştır. Uzmanlık eğitimini ise 1991-95 yılları arasında Atatürk Üniversitesi'nde yapmıştır. Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalın'da 2003 yılında doçent, 2009 yılında ise profesör ünvanını almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır