Dişlerinizde hassasiyet var mı?

Dişlerinizde hassasiyet var mı?

                              DİŞ HASSASİYETİNİZ VAR MI?

 

Günümüzün diş çürüğünden sonra en yaygın ağız diş sağlığı sorunu asit erozyonudur.Küçük başlıklar halinde inceliyoruz.

 

ASİT EROZYONU NEDİR?

 

Bakteri kaynaklı olmayıp,ağıza giren asitlerin etkisi ile diş tabakalarından olan mine ve dentinde görülen madde kaybıdır.

 

DİŞ ÇÜRÜĞÜNDEN FARKI NEDİR?

 

Ağızda yaşayan bakteriler diş üzerinde birikerek bakteri plağını oluştururlar.Bu plaktaki asitler de diş üzerinde uzun zaman kalırlarsa diş çürüğünü oluştururlar.Çürük deminerilizasyona(mine tabakasında mineral kaybı) ve mine tabakası üzerinde zayıf nokta olarak nitelendirdiğimiz küçük beyaz alanlara neden olur.İşte bu yumuşak noktalara giren bakteriler asit üretmeye devam ederek dişin bir alt tabakası olan dentine ulaşırlar.Dentinde istedikleri organik beslenme alanını bulan bakteriler bu bölgede hızla beslenerek çoğalır ve dişte geniş madde kayıpları oluştururlar.

Asit erozyonun da ise bakteriler ve bakteri asitleri yoktur.Asitlerin(iç ve dış ortamdaki) etkilediği mine hızla erimeye başlar.Yumuşak zayıf noktalar oluşmaz.Mine kaygan,parlak ve alttaki tabakanın rengi olan sarı-turuncu bir renge dönüşür.Kişide artık kamaşmalar ve hassasiyet başlamıştır.

 

SEMPTOMLARI NELERDİR?

 

Sıcak-soğuk hassasiyeti,asitli ve tatlı gıdalarda kamaşma,diş fırçalamada hassasiyet,dişlerin ön bölgesinde çukurlaşma ve diş renginin sarı-turuncu renge dönüşmesi.

 

ASİT EROZYONU NEDEN OLUŞUR?

 

Beslenme alışkanlıkları,asitli koruyucular içeren hazır gıda ve içecekler,bazı fermente alkollü içecekler,turşu ve sirke erozyona neden olan maddelerdir.

 

ASİT EROZYONU ÖNLENEBİLİR Mİ? TEDAVİSİ NEDİR?

 

Beslenme alışkanlıklarınızı düzelterek ilk adımı atmış olursunuz.Evde florlu diş macunları ile yapacağınız kişisel bakım çok önemlidir.İlerlemiş vakalarda diş hekiminin yapacağı flor uygulaması ve daha da ilerlemiş vakalarda yapılacak kuron-köprü protezleri önlem ve tedavi seçenekleri arasındadır.

 

ASİT EROZYONUNU NASIL ANLARIZ?

 

Kamaşma,hassasiyet ve renklenmeler ile anlaşılabilir.Ancak bu olgular ilerlemiş erozyon safhalarıdır.Diş Hekimi muayenelerinin aksatılmaması erken teşhis için çok önemlidir.

 

TAVSİYELERİNİZ NELERDİR?

 

-Su ve maden suyu tüketin.Ağız ortamı yıkanmış olacaktır.

 

-Kahvaltınızı ettiniz.Öğle yemeğine kadar taze sıkılmış meyve suyunu tek başına tüketmeyin.Bunu yemekle beraber yapmaya çalşın.

 

-Yemeklerden 1 saat sonra florlu diş macunuyla dişlerinizi fırçalayın.

 

-Yemekten sonra biraz süt içebilir veya peynir yiyebilirsiniz.Böylece asidik gıdaların etkisini nötralize edebilirsiniz.

 

YARARLI BESİNLER

 

Deniz mahsulleri,sakatatlar,yumurta,süt,elma,ıspanak,ayçiçek yağı,tahıllar,çay,su,maden sodası en yararlı besinler arasındadır.

 

MUTLAKA RUTİN DİŞ HEKİMİ MUAYENENİZİ YAPTIRMALI,HEKİMİNİZİN TAVSİYELERİNE UYMALISINIZ.

 

SAĞLIK VE MUTLULUK DOLU GÜNLER DİLEĞİYLE.

 

                   

 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Alpaslan Öztaş

Dt. Alpaslan Öztaş
Dt. Alpaslan Öztaş
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube