Dişlerin konuşmaya etkileri

Dr. Dt. Ahmet Kiğılı
Dr. Dt. Ahmet Kiğılı
27 Nisan 2015211 görüntülenme
Randevu Al
Dişlerin konuşmaya etkileri

Dişlerin Konuşmaya Etkileri

Konuşma, insanların temel anlaşabilme yeteneklerinin ilk adımıdır. Ayrıca, politikacılık, aktörlük, spikerlik, şarkıcılık gibi bazı meslekler, büyük ölçüde düzgün konuşmaya dayanır. Düzgün konuşmada dişlerin önemli rolleri vardır.

Aşağıda ki birkaç örneğin bu rolü vurgulamaktadır.

1- DE ve TE sesleri, dil ucunun, üst kesicilerin damak tarafındaki eğiminden destek almasıyla çıkar.

2- FE ve VE sesleri ise, alt dudağın, üst kesicilerin kesici uçlarına temas etmesiyle çıkar.

3- SE sesi, karışık bir işlemle çıkar. Alt ve üst kesiciler birbiriyle temas halindeyken, dilin, azıların dil tarafındaki yüzeyinden destek alması ve dil ucunun da (kesiciler arasında bir oluk yapıp) hava borusu oluşturmasıyla gerçekleşir. ŞE ve JE sesleri de buna benzer bir işlemle gerçekleşir; fakat bu sırada dil ucu göreve katılmaz.

Dişler çene kemikleri, dişetleri, dil, damak, buların hepsi, çiğneme, tat alma. yutkunma ve konuşma ile ilgili görevlerini bir bütün halinde yürütürler.

Dr.Ahmet KİĞILI

Etiketler

Dişler ve konuşmaDişlerin konuşmaya etkileriBazı seslerin çıkartılamamasıBazı harfleri söyleyememekDişlerim yapıldıktan sonra konuşamıyorumDişlerim yapıldıktan sonra s harfini zor söylüyorumSesler ve dişhekimliği

Yazar Hakkında

Dr. Dt. Ahmet Kiğılı

Dr. Dt. Ahmet Kiğılı

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır