Dişhekimi korkusu

Dişhekimi korkusu

Diş hekimi koltuğuna oturmak sadece çocuklar değil, aynı zamanda biz yetişkinler için de adeta kabusa dönüşüyor. İşlem sırasında hissettiğimiz ağrılar, hoşlanmadığımız metal sesini duymamız veya ağzımızın içine yerleştirilen aletler nedeniyle gelişen bulantı yüzünden dakikalar bir türlü geçmek bilmiyor.

SEDASYON NEDİR?

Sedasyon, bazı ilaçlarla, hastanın bilinci kaybolmaksızın oluşturulan derin uyku halidir. Uygulanacak olan işleme göre, derecesi yüzeyselden derine doğru ayarlanabilir. İlaçlar erişkinlerde damar içine uygulanırken, çocuklarda ise şurup olarak, makattan veya burundan olmak üzere 3 şekilde verilebilir. Uzman ellerde uygulandığı takdirde bu yöntemin hemen hiçbir yan etkisi bulunmuyor. Üstelik genel anesteziden sonra yaşanan mide bulantısı, öksürük ve halsizlik gibi yakınmalar sedasyonda görülmemektedir.

SEDASYONUN AVANTAJLARI NELERDİR?

• Diş tedavisi sırasında bulantı sorunu yaşayan veya metal sesinden rahatsız olan hastaların bu süreci hiçbir sıkıntı yaşamadan geçirmesini mümkün kılıyor

 • Minimum sürede maksimum işlem yapılabilmesini sağlıyor. Örneğin diş protez tedavisinde tek bir seansta 10 dişin kesilme işlemi tamamlanabiliyor.

• Ağrı eşiğini yükselterek işlem sırasında ağrı hissedilmesini önlüyor. İhtiyaç duyulduğu takdirde ağrı kesici ilaç uygulanmasına olanak tanıyor.

• Cerrahi işlemlerde hastanın hiçbir korku duymamasını sağlıyor ve endişesini azaltıyor.

• Başı aniden hareket ettirme gibi istenmeyen reflekslerin önlenmesi sayesinde hekime son derece rahat bir çalışma ortamı sağlıyor.

SEDASYON SONRASI NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

Sedasyon işleminin yaptırılacağı yerin tam teşekküllü bir hastane olmasında fayda vardır. İşlemin hemen ardından hastaya araba kullanmaması ve efor gerektirecek işlerden uzak durması tavsiye edilir. Bunların dışında gün içinde rutin işlerini uygulamasında ise hiçbir sakınca yoktur.

Dr. Dirim BOZOK DEMİR

 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Dirim Bozok Demir

Dirim Bozok Demir 1975 Mersin doğumludur. Içel Anadolu lisesinden 1993’te mezun olduktan sonra, Hacettepe Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesine girmeye hak kazanmıştır. 1999 yılında mezun olup, aynı fakültede, Protetik Diş Tedavisi Anabilim dalında doktora programına başlamış ve 5,5 yıl araştırma görevlisi olarak çalışmıştır. 2006’da ise “implant destekli protezler” konulu tez çalışmasını bitirmiş ve bilim doktorluğu ünvanını almıştır. Mezuniyetinden bu yana sayısız yurtiçi ve yurt dışı kongrelere katılan Dirim Bozok Demir, 2006’da fakülteden ayrılıp serbest çalışmaya başlamıştır. Dirim Bozok Demir’in mesleki ilgi alanlarının başında, ön bölge estetik restorasyonlar, implant üstü restorasyonlar ve temporomandibular eklem rahatsızlıklarının tedavisi gelmektedir.  Dirim Bozok Demir, boş zamanlarında piyano çalmaktan ve resim yapmaktan ...

Etiketler
Sedasyon
Dr. Dt. Dirim Bozok Demir
Dr. Dt. Dirim Bozok Demir
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube