Dişeti ve diş hastalıkları

Dişeti ve diş hastalıkları

Ağız boşluğu, hem yumuşak hem sert dokuları birlikte barındırması, yüzeyleri yıkayan tükürük ve diş eti oluk sıvısının varlığına ek olarak dış ortama açık olması özellikleriyle karmaşık bir yapıdır. Ekolojik olarak çok farklı mikro çevrelerden oluşur; bu nedenle çok çeşitli mikroorganizmalar içerir. Bu çeşitliliğe ek olarak ağız mikroorganizmaları, yaralanmalar ya da dişeti enfeksiyonları ile genel dolaşıma girebildikleri gibi ağızdan sürekli yutularak ulaştıkları lokal bağışıklık sistem tarafından da taşınarak genel sisteme girebilirler.

Ağız sağlığını tamamlayan ve dişlerden sonra en fazla yüzeye sahip yumuşak dokulardan biri olan dişeti ve bu dokuların hastalıkları son dönemde giderek önem kazanmaktadır.

Dişeti Hastalıkları Nelerdir?

Genel vücut sağlığını da etkileyen dişeti hastalıklarını tanımlayacak olursak, dişleri destekleyen kemik ve dişeti dokularının yıkıma uğradığı enfeksiyondan bahsedebiliriz. Ve bu hastalıklar; dişeti iltihabı ve ileri dişeti iltihabı olarak iki ana gruba ayrılmaktadırlar.

Dişeti İltihabı (Gingivitis) Nedir?

İlk olarak dişeti iltihabından söz edebiliriz, bu durum dişler üzerinde oluşan mikrobiyal dental plağa yani bakteri içeren plağa karşı dişetinin verdiği bağışıklık cevabıdır ve sadece dişeti ile sınırlı olarak ödem ve kanamaya neden olur. Bizler tarafından yapılacak diştaşı ve plak temizliğine ek olarak hastanın evdeki düzenli bakımıyla önlenebilir bir hastalıktır.

İleri Dişeti İltihabı (Periodontitis) Nedir?

İkinci olarak da İleri dişeti iltihabından bahsedebiliriz. Bu durum ise dişi destekleyen kemik ve bağ dokusunu etkileyen bakteriyel bir hastalıktır. Hastalıkta; diş etleri şişkin, kırmızı, hassastır. Dişeti kendiliğinden ya da fırçalama sırasında kanar. Diş etleri çekilmiş olduğundan dişler uzamış gözükür; dişler arasındaki açıklık artmıştır.

Bu klinik bulgulara ek olarak dişetinde cerahat vardır. Hastalığın da ileri evrelerinde dişler sallanarak kaybedilir; bu durum sonucu da diş sallanması nede­niyle ısırmada diş algısı değişmektedir. Kötü tat ve ağız kokusu bulunmaktadır. Diştaşı temiziliği ve evdeki bakıma ilave olarak dişeti cebi küretajları ve dişeti ameliyatları gerekmektedir. Ve tedaviye ek olarak idame kontrollerinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Diştaşı ve İltihabi Dokular Neden Temizlenmeli?

Dişeti hastalıklarıyla ilişkili bakteriler ise yaklaşık olarak 500 farklı türden meydana gelmektedir ve enfeksiyon durumunda diş başına düşen bakteri yükü 10.000 ‘den Yüz milyona çıkmaktadır. Diştaşı ve plak gibi eklentiler bu bakteriler için rezerv bölge görevi görmektedir. Diş üzerinde temizlenmeleri gerekmektedir.

Dişeti Hastalıkları Genel Sağlığımızı Etkiler mi?

Ağız sağlığının kötü, dişeti sorunlarının ilerlemiş olduğu durumlarda insan vücudunun diğer organlarının da etkilenmesi hastalığa sebep olan bakteri yükü ve çeşitliliği sebebiyle son derece doğaldır. Günlük aktiviteler ve fırçalamayla dahi bakteriler genel sisteme taşınabilirler; konak direnci yani bağışıklık sistemi ise buna karsı koymaktadır. Ancak uzun süren kronik enfeksiyon durumunda dişetinin yapısı bozulduğu için buradaki bakteriler kana karışır ve enfeksiyon olaylarını başlatırlar. Bakteriler ve ürünleri kan dolaşımı ile serbest olarak ya da savunma hücrelerinin içerisinde vücudumuzdaki diğer organlara taşınabilirler.

Bu taşInım sonucunda ise etkilenebilecek organ sistemleri:

1.Kalp-Damar Sistemi (Kalp kapağı enfeksiyonu, Kalp zarı enfeksiyonu)

2.Hormon Sistemi (Şeker Hastalığı)

3.Üreme Sistemi (Erken Doğum, Düşük Doğum)

4.Solunum Sistemi (KOAH, Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları)

Bu makale 14 Haziran 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Dt. Dentamer Diş Kliniği

3D Dijital Gülüş Tasarımı, Ortodonti, İmplantoloji, Dişeti Hastalıkları ve Cerrahisi, Çene Cerrahisi, Sabit ve Hareketli protez, Radyoloji, Çocuk Diş Hekimliği, Tedavi, Endodonti Tüm Diş Hekimliği branşlarında en üstün digital teknoloji ile donatılmış kliniğimizde uzman kadromuz ile hizmetinizdeyiz…

16 Eylül 2017 de açtığımız Bursa Balat Kavşağı Berk Platin İş Merkezindeki üç katlı kliniğimiz Teknolojik ve digital cihazlarla estetik Diş hekimliği uygulamaları ve özellikle 3D Gülüş tasarımı konusunda ülkemizde öncü kliniktir. Yaklaşık 20 yıldır özel Diş Doktoru olarak hizmet ettiğimiz Bursa’ya bu kliniğimizi kazandırmanın büyük mutluluğunu yaşıyoruz. Teşekkürler..

Etiketler
Dişeti
Uzm. Dr. Dt. Dentamer Diş Kliniği
Uzm. Dr. Dt. Dentamer Diş Kliniği
Bursa - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube