Dişeti iltihabı nasıl oluşur?

Dt. Arzu Yalnız Zogun
Dt. Arzu Yalnız Zogun
6 Nisan 20111632 görüntülenme
Randevu Al
Dişeti iltihabı nasıl oluşur?

              "Dental plak" denilen mikrop tabakasının dişler üzerinde birikmesine izin verilirse, bu tabaka içinde yaşayan bakteriler tarafından üretilen zararlı maddeler dişetlerinde iltihaba yol açar. Dişeti iltihabının bu erken dönemine 'gingivitis' denir.

                Bu hastalık tablosunun erken dönemde hasta tarafından fark edilmsi ve hekime başvurulması halinde yapılacak diştaşı temizliği ile dişetleri eski sağlığına kavuşturulabilir. Dental plak uzun zaman ağızdan uzaklaştırılmazsa, ağızda bulunan kalsiyumla birleşerek, tartar dediğimiz diştaşlarının oluşmasına neden olur. Diştaşları iltihabın ilerleyerek çene kemiğine ulaşmasına yolaçar. Bu döneme 'periodontitis' denir. Çene kemiğinde yıkım miktarı arttıkça dişler daha fazla sallanmaya başlar. İltihabın bu derecede ilerlemesi genelde ağrısız olduğu için hasta olayın farkında olmayabilir.Eğer hastalık bu safhaya kadar ilerlemişse tedavi periodontal cerrahi ile mümkün olmaktadır. Periodontal tedavilerin başarısı ancak tedavi sonrası düzenli ağız bakımının devam ettirilmesi ile mümkündür.

Genel Ağız Bakımı

                 Bakteri plağının oluşumu her gün düzenli, dikkatli ve yeterli diş fırçalama ile engellenebilir. Diş fırçasının ulaşamadığı diş aralarındaki plak, diş ipi yada arayüz fırçaları ile temizlenmelidir. Hastaların herhangi bir şikayeti olsun veya olmasın 6 ayda bir diş doktorlarına kontrol için randevu almaları ve diş doktorları tarafından yapılan muayene sonucunda gerekli görülüyorsa kısa süreli ve basit bir işlem olan diş taşı temizliğinin yapılmasıyla ömür boyunca ağız ve diş sağlıklarını korumaları mümkün olacaktır.
 

Etiketler

Diş fırçalamakDiştaşıDental plakDişeti iltihabıDişeti rahatsızlıklarıDiş ipiGenel ağız bakımı

Yazar Hakkında

Dt. Arzu Yalnız Zogun

Dt. Arzu Yalnız Zogun

Dt.Arzu Yalnız Zogun,1972 yılında Elazığ'da doğmuştur. Lisans öncesi öğreniminlerinin ardından, İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde başladığı eğitimini 1994 yılında bitirerek diş hekimi unvanını almıştır. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır