Doktorsitesi.com

Diş ve Diş Etlerine Faydalı Yiyecekler ?

Dt. Fikret Altan
Dt. Fikret Altan
12 Eylül 2017807 görüntülenme
Randevu Al
Diş ve Diş Etlerine Faydalı Yiyecekler ?

Özellikle (D Vitamini+Kalsiyum) kemik, diş ve diş etlerimizin güçlenmesini sağlar. Keçi sütü-peyniri, manda sütü-yoğurdu, tavuk (organik), kırmızı et, mantar, kabuklu deniz ürünleri, balık (omega3), somon, sarıkanat, hamsi D vitamini açısından çok besleyicidir. Öğlen güneşinde (Uv.) 15 dk. güneşlenmek kemik diş ve diş etlerimiz için çok faydalıdır. Kemik erimesini durduran yiyeceklerin başında ev yoğurdu veya probiyotik yoğurt, peynir, ayran, kefir, tereyağ, soğuk sıkım zeytinyağ, mineralli su, şekersiz çay, yeşil çay, baharatlı ve meyveli çaylar, türk kahvesi, kakao oranı %70-%80 olan bitter çikolatalar, kuru yemişler (günde 3-5 adet ceviz, çiğ tuzsuz badem, çiğ tuzsuz fındık, kara üzüm, karadut, kara erik, yaban mersini), kuru bakliyat (mercimek, özellikle sarı mercimek, fasulye, nohut, bulgur, börülce), baharatlar (zerdeçal, zencefil, çörek otu, tarçın, hindistan cevizi, kırmızı biber, karabiber, yeşil biber, sumak, kinoa ve chia), yaş meyveler, (özellikle yaz meyvelerinden kiraz, çilek, öküzgözü kara üzüm, ığdır kayısı, şeftali, sarı kavun, karpuz, muz, siyah erik, kırmızı biber, domates, yeşil biber, havuç), kış meyvelerinden de (elma, portakal, mandalina, nar, kivi, greyfurt), sebzeler (semizotu, karalahana, brokoli, domates, kereviz, kereviz sapı, pancar, fesleğen, taze fasulye, bamya, kırmızı lahana, dolmalık biber, marul, ıspanak, turp, nane, maydanoz, roka, kırmızı soğan, dereotu) gelir. Tamamen doğal olan bu yiyecekler kemikleri geliştirir. Özellikle kahvaltıda tüketilen gıdalardan peynir, zeytin (günde 15-20), yumurta (3-4 adet)  ve ekmek yerine 3-5 ceviz sağlıklı bir beslenme planı için çok önemlidir. Günde 10-15 bardak içilen su, özellikle sabah yapılan 1 saatlik yürüyüşünde kemik, diş ve diş etlerine faydalı olduğu ispatlanmıştır. Besin maddelerinin dışında düzenli uyku ve egzersiz, stresten uzak bir yaşamla birlikte pozitif düşünmek ve hep moralli olmak vücut direncini arttırdığı gibi vücuttaki tüm ağrılardan hatta hastalıklardan kurtulmuş, uzun ömür ve kaliteli bir yaşlılık elde etmiş oluruz. Bu ömrümüzü uzattığı gibi aynı zamanda mesleki başarıyı arttırır.

Nasıl Beslenmeliyiz?

Doğru gıda grupları ile beslenmeliyiz.

Tahıllı ekmek.

Meyve, özellikle sert ve sulu meyveler (kırmızı ve mor renkliler daha değerli).

Sebzeler (kırmızı ve mor renkliler daha değerli, yeşil sebzelerin de çok önemli etkisi vardır).

Süt, yoğurt ve peynir.

Et, yumurta ve balık.

Fast food tarzı sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş gıda ve katkı maddeli hazır köftelerden de uzak durulmalı.

Mümkün olduğunca 2 en fazla 3 ana öğün olarak beslenmeliyiz (porsiyonları çeşit olarak arttırmalı ama ölçü olarak ufaltmalıyız).

Öğün arası atıştırmalardan mümkün olduğunca kaçınılmalı, eğer atıştıracaksanız sert ve diş dostu gıdalar tercih edilmeli (yoğurt, peynir, havuç, salatalık, kuruyemişler gibi tabiki ölçü ve adet sayısına dikkat ederek).

Asitli, meyve aromalı, kolalı ve enerji içecekleri tüketilmemeli.

Dişlere yapışan sakız, şeker, lokum türü şekerlemelerden uzak durulmalı.

Belki çiğnemek gerekirse tükürük akışını arttırmak ve çene hareketlerini rahatlatmak için şekersiz sakız, damla sakızı veya xylitol'lü sakızlar çiğnenebilir.

En az günde iki kez sabah ve akşam yemek sonrası kurallara uygun bir şekilde dişler fırçalanmalı ve bir kez diş ipi kullanılmalıdır.

Yılda iki kez diş hekimine kontrole gitmeliyiz.

Etiketler

Diş bakımıDiş güçlenmesiDiş eti güçlenmesi

Yazar Hakkında

Dt. Fikret Altan

Dt. Fikret Altan

19 Haziran 1964 Sarıyer/Emirgan doğumlu olan Fikret Altan, Baltalimanı Kemik Hastalıkları Hastanesi doktorlarından Sinir Doktoru (Nöro-Psikiyatrist) Dr. Ünal Altan ile Ankara Olgunlaşma Enstitüsü terzilerinden Sunal Altan çiftinin çocukları olarak dünyaya gelmiştir.   Aslen Samsunlu olup, 1975  Reşitpaşa/Karacapaşa (Osman Saçmacı) İlkokulunu, 1978  Emirgan Behçet  Kemal  Çağlar  Ortaokulunu, 1981 Kabataş  Erkek  Lisesini, 1987 İstanbul Üniversitesi (Çapa) Diş  Hekimliği Fakültesi Yüksek Lisans öğrenimini başarı ile tamamlayarak "Diş Hekimi" ünvanını kazanmıştır.    1989 yılında Aydın Jandarma Tabur Komutanlığı'nda "Diş Tabip Teğmen" olarak askerlik görevini yapmıştır. 1989/1991 arası Kızılay Beyoğlu/İstiklal Şubesi Diş Tabipliği bölümünü kurarak kısa bir süre "Dispanser Diş Tabibi" olarak çalışmış ve sırasıyla Reşitpaşa Dispanserinde "Diş Hekimi" olarak, Şişli Abide-i Hürriyet Caddesi'nde kendi özel diş kliniğinde Estetik Diş Hekimliği hizmeti vermiştir. Estetik Diş Hekimliği, Implant, Zirkonyum ve Ortodonti konularında kendini geliştirmiş ve bu dallarda birçok çalışmalar yapmıştır 1991 yılından itibaren doğduğu bölge olan Sarıyer/Reşitpaşa Diş Kliniğinde Estetik Diş Hekimliği hizmeti veren Sarıyer Diş Hekimi Fikret Altan diş hekimliğinin tüm branşlarını bünyesinde barındırmaktadır. MİSYONUMUZ Ağız ve diş sağlığı tedavilerini, tüm uzmanlık dallarında teknolojik imkanlarla toplumun her kesimine tarafsız, güvenilir saygın ve güleryüzlü bir kurum olarak sunmak önceliğimiz hasta memnuniyetine odaklanmaktır. Tıbbi etik ilkelerden ödün vermeden, güvenilir bir tanı ve tedavi hizmeti vererek, sterilizasyon kurallarına uyarak, koruyucu ve tedavi edici diş hekimliği hizmetleri ile birlikte ulaşılabilir bir fiyat politikası ve devamlı gelişmeyi sağlayan bir yönetim/işletim sistemi örneği sunmak. VİZYONUMUZ Bilimsel, dinamik, güleryüzlü ve etik değerlerden asla ödün vermeden gelecekte yaptığı iyi işlerle anılan, ailesinden aldığı hekimlik bayrağına zarar vermeden gelecek kuşaklara aktaran, diş hekimliği mesleğine katkı sunmak adına sürekli kendini geliştirip yenileyen bir kurum olma hedefindedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.