Diş sıkma ve gıcırdatma (bruxizm)

Diş sıkma ve gıcırdatma (bruxizm)

Diş sıkma ve gıcırdatma, içsel strese bağlı olarak ortaya çıkar. Genetik faktörlerin de etkili olabileceği düşünülmektedir. Eğer ailenizde diş sıkan ya da gıcırdatan birey varsa, sizde de olabileceği düşünülmelidir. Çocuklarda ise bazı parazitlerin buna neden olabileceği unutulmamalıdır.

Özellikle uyku sırasında meydana gelen bu durum, doğal değildir. Normal yaşamda dişlerimiz yalnızca yutkunma sırasında birbirleriyle temasa geçerler. Çiğneme esnasında bile sadece birbirleri üzerinden kayar, ancak sürtünmezler. 

Çiğneme kuvveti olarak isimlendirilen, dişler arasına bir ölçüm aleti yerleştirilerek tespit edilen ısırma gücü normal şartlarda 20-70  kg arasındadır. Oysa buruxizm parafonksiyonu sırasında bu kuvvetler  yüzlerce kiloyu bulabilmektedir. Bu yük dişlerimizin, çiğneme kaslarımızın ve çene eklemlerimizin sağlığının bozulmasına neden olur. 

Dişlerde aşınmalar, kırılmalar, hassasiyet sorunu olabilir. Çiğneme kaslarındaki aşırı zorlanma, kaslarda ağrı ve spazma, gergin halde kalmalarına neden olur. Çene ekleminde eklem diski ve kemiklerde harabiyete sebep olur. Kronik baş ağrıları, sürekli yorgun kaslar, kulak ağrısı ve çınlaması, ağız açmada zorlanma görülebilir.

Bruxizm tanısı için çok belirgin birkaç semptom vardır. Bunlar; dişlerde aşınmalar, çiğneme kaslarında ağrı veya gerginlik, özellikle sabahları ağız açmada zorluktur. Eğer diş gıcırdatma varsa, birlikte kaldığı kişiler, gece hastanın gıcırdatma seslerini duymuş ve kendisine söylemiş de olabilirler. 

Bruxizmin tedavisi için "Gece Plağı" kullanıdırılır. Bu plaklar dişler üzerine takılıp çıkarılabilen apareylerdir. Eklem hastalıkları konusunda uzman hekimler tarafından uygulanmalıdır. Büyük bir oranda hastalara kullandırılan yumuşak ve şeffaf plaklar asla kullanılmamalıdır. Zira bu plakların bir işlevi olmadığı gibi, bruxizmi tetikleme olasıklıkları da vardır. 

Bir diğer tedavi metodu ise "Botoks enjeksiyonları" dır. Aşırı çalışan çiğneme kasları içine belli dozlarda enjeksiyon yapılır. Böylece, kasın kuvveti azaltılarak, sıkma kuvveti düşürülmüş olur.

Elbette asıl kaynağı stress olan bu hastalığın tedavisinde psikiyatristler ve terapistlerden de yardım alınmalıdır. 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dt. Özlem Bayrak

Uzm. Dt. Özlem Bayrak
Uzm. Dt. Özlem Bayrak
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube