Diş sıkma nedenleri ve tedavi seçenekleri

Diş sıkma nedenleri ve tedavi seçenekleri

Diş sıkma (bruksizm) genelde uyku esnasında çene kaslarının normalin üzerinde çalışarak oluşan bir parafonksiyonel durumdur. Çoğu zaman bu durumdan haberdar olmayan bireyler bazen hekim muayenesinde bazen de etrafındaki kişilerin çıkan seslerden rahatsız olması ile bu durumun farkına varabilmektedirler.

Diş sıkma alışkanlığı genelde duygusal streslere bağlı olarak dönemsel veya devamlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Diş sıkma şikayeti olan bireylerde öncelikle etkenin ortadan kaldırılması önerilmektedir. Örneğin duygusal stres durumu, devam eden stres tablosu ve bu alışkanlıkları tetikleyecek etkenler ortadan kaldırılmalıdır. Bu sürede hastalara ek olarak ilaç tedavisi, gece plağı ve botoks tedavisi uygulanmaktadır. Botoks tedavisi son yıllarda diş sıkma problemi olan hastalarda etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Botoks tedavisi ile kas içine enjeksiyon protokolü uygulanmakta ve kasların tonusu azaltılarak sıkma alışkanlığının azaltılması beklenmektedir.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Dt. Serdar Kırıcı

Uzm. Dr. Dr. Recep Serdar Kırıcı, 25.03.1985 tarihinde Erzurum'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini Antalya'da tamamladı. Lisans eğitimine 2005 yılında Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladı ve 2010 yılında tamamlayarak unvanını aldı.

Uzm. Dr. Dr. Recep Serdar Kırıcı, uzmanlık eğitimine 2011 yılında Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi bölümünde başladı ve 2015 yılında tamamlayarak uzman unvanını aldı.

2016 yılından itibaren Antalya da kendi kliniğinde hizmet vermektedir.

 

Etiketler
Diş sıkmanın zararları
Uzm. Dr. Dt. Serdar Kırıcı
Uzm. Dr. Dt. Serdar Kırıcı
Antalya - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube