Diş sağlığının temeli doğum öncesine dayanıyor

Diş sağlığının temeli doğum öncesine dayanıyor

Bu güne kadar yazdığımız makalelerde ağız ve diş sağlığımız bozulduktan sonra ,o sağlığı yeniden oluşturabilmemiz için gereken ileri ve yeni teknolojilerden söz ettik.Oysa aynen genel sağlığımızda olduğu gibi,ağız ve diş sağlığımızıda korumanın ön koşulu,sağlığı ortadan kaldıracak etkenlerin oluşumuna izin vermemektir.

Ağız ve diş sağlığı daha anne karnındayken şekillenip önem kazanır.Anne adayı hamileliği döneminde,bebeğin kemiksel gelişimini sağlıklı kılacak beslenme düzenini sağlaması gerekir.Hamilelikte,bu durumun gerektirdiği yeterli besin,vitamin ve mineral takviyesini hekim kontrolunde mutlaka almalıdır.Yine anne adayı kendini çok iyi korumalı,gebelik süresince bebeğin gelişimindeki herhangi bir safhayı olumsuz etkiliyecek ilaç kullanma durumunda kalmamalıdır.Ayrıca gerek kendi sağlığı,gerekse hamilelik sürecinde bebeğin sağlığı için hamilelik öncesi tüm sağlık problemleri ile birlikte ağız ve diş sorunlarıda halledilmiş olmalıdır. Doğumdan itibaren bebeğin calsiyum metabolizmasının sağlıklı işleyebilmesi açısından yine hekim kontrolunde gerekli hassas beslenme,vitamin ve mineral desteği(flor,A,Dvitaminleri,Ca v.b.g) sağlanmalıdır.Bu dönemlerde çocuğun diş embriyonlarını kötü yönde etkileyecek ilaçlar (tetrasiklin) ve dış etkenlerden (xray,travma vs) kaçınılmalıdır. Bebeklerde ilk süt dişi sürmeleri 6-9 ay arasıdır.Bu dönem başladıktan sonra bebeğin vücut müdaafa sistemini mümkün olduğunca yüksek seviyede tutabilmenin koşulları yaratılmalıdır.Bu koşullar bir çocuk hekimi kontrolunde en iyi biçimde sağlanabilir.Yeni süren dişler önce ebeveyn, sonrada bunu oyun haline getirebilecek olgunluğa eriştiğinde bebek tarafından fırça ile temizlemelidir.Evde bebek ,çocuk haricindeki bireylerde (ebeveyn,dadı,büyükanne,büyükbaba v.b.g) çocuğa iyi örnek olması açısından düzenli biçimde dişlerini fırçalamalıdırlar.

Çocuk küçük yaşlarda Diş Hekimi ile tanıştırılmalı ve rutin kontrolleri yaptırılmalı.Eğer bir problem varsa daha fazla ilerlemeden tedavi edilmelidir.Ayrıca bu süreç içerisinde çocuğa ,Diş Hekimi korkusu yansıtılmamalı ve kötü deneyimler anlatılmamalıdır. Çocuklarda ilk daimi diş (I.azı dişi) 6 yaş civarında sürer.Ön kesicileride 7 yaş civarı gelmeye başlar.Bu dönem, hem yaşam boyu ağızda kalacak dişlerin sağlığı,hemde ileriki yıllarda oluşabilecek ortodontik problemler açısından çok önemlidir.Çocukların gerek genel sağlıkları gerekse diş ve ağız sağlıkları açısından sık sık aburcubur ,yoğun karbonhidrat ve şekerli yiyecekler yemesi mümkün olduğunca kısıtlanmalı ,bu tür yiyecekleri tükettikten sonra çocukların (kuşkusuz yetişkinlerinde) mutlaka dişlerini fırçalamaları sağlanmalıdır.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Ferhat Uzdaş

Dt. Ferhat UZDAŞ, lise eğitiminin ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini 1978 yılında tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.

Üniversite eğitiminin ardından 1979 - 1980 yılları arasında İzmir Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde, 1980-1981 yılları arasında İzmir Hava Hastanesi'nde görev yapmış olan Dt. Ferhat UZDAŞ, 1983-1984 yılları arasında Usa California USLA'da ağız içi cerrahisi ve porselen uygulamaları üzerine eğitimlere katılmış ve çalışmalar yapmıştır.

Lazer, inhalasyon sedasyon, implantoloji ve ağız içi ileri cerrahi teknikleri konusunda uzman olan Dt. Ferhat UZDAŞ,1984 yılında beri İzmir’deki kliniğinde hastalarına hizmet vermeye devam etmektedir.  

Etiketler
Diş sağlığının temeli doğum öncesine dayanıyor
Dt. Ferhat Uzdaş
Dt. Ferhat Uzdaş
İzmir - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube